Vrednost bitcoina se približuje absolutnemu rekordu

Vrednost bitcoina se je med pandemijo povečala za štirikrat. V teh dneh se približuje absolutnemu rekordu.
Fotografija: Bitcoin je samo oktobra na ceni pridobil približno 30 odstotkov, pred štirimi dnevi prebil mejo 16.000 in danes 17.000 dolarjev. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin je samo oktobra na ceni pridobil približno 30 odstotkov, pred štirimi dnevi prebil mejo 16.000 in danes 17.000 dolarjev. FOTO: Shutterstock

Močna rast prve kriptovalute se nadaljuje. V torek se je cena bitcoina prvič po začetku leta 2018 povzpela nad 17.000 ameriških dolarjev. Rekordna točka pri dobrih 20.000 dolarjih, dosežena konec leta 2017, se tako približuje. Na trgovalni platformi Bitstamp bitcoin trenutno trguje pri vrednosti 17.196 dolarjev.

Gibanje cene bitcoina v USD na kriptoborzi Bitstamp. FOTO: TradingView
Gibanje cene bitcoina v USD na kriptoborzi Bitstamp. FOTO: TradingView


Marca je cena bitcoina dosegla letno najnižjo vrednost v višini 3850 dolarjev, a je od takrat postopoma naraščala. Bitcoin je samo oktobra pridobil približno 30 odstotkov, pred štirimi dnevi prebil mejo 16.000 in danes 17.000 dolarjev.
 
Kot smo poročali v prispevku »PayPal s 346 milijoni uporabnikov vstopil na trg kriptovalut«, je rast spodbudila tudi uvrstitev kriptovalute na platformo plačilnega velikana PayPal. Slednji je svojim strankam omogočil nakup in plačevanje z bitcoinom ter nekaterimi drugimi najbolj zaželjenimi kriptovalutami. Poleg tega vlagatelji zaradi pandemije koronavirusa še vedno iščejo naložbene alternative.


Junija je na ponudbo bitcoinov vplivala tudi tako imenovana »prepolovitev« - že tretjič v zgodovini valute, katere število je za razliko od evra, dolarja in drugih fiat valut, omejeno. Takoj po prepolovitvi je bitcoinu cena sicer upadla, nato pa se je, tako kot pri prejšnjih prepolovitvah, spet ustalila in nadaljevala rast.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike