Vrednost bitcoina se približuje absolutnemu rekordu

Vrednost bitcoina se je med pandemijo povečala za štirikrat. V teh dneh se približuje absolutnemu rekordu.
Fotografija: Bitcoin je samo oktobra na ceni pridobil približno 30 odstotkov, pred štirimi dnevi prebil mejo 16.000 in danes 17.000 dolarjev. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bitcoin je samo oktobra na ceni pridobil približno 30 odstotkov, pred štirimi dnevi prebil mejo 16.000 in danes 17.000 dolarjev. FOTO: Shutterstock

Močna rast prve kriptovalute se nadaljuje. V torek se je cena bitcoina prvič po začetku leta 2018 povzpela nad 17.000 ameriških dolarjev. Rekordna točka pri dobrih 20.000 dolarjih, dosežena konec leta 2017, se tako približuje. Na trgovalni platformi Bitstamp bitcoin trenutno trguje pri vrednosti 17.196 dolarjev.

Gibanje cene bitcoina v USD na kriptoborzi Bitstamp. FOTO: TradingView
Gibanje cene bitcoina v USD na kriptoborzi Bitstamp. FOTO: TradingView


Marca je cena bitcoina dosegla letno najnižjo vrednost v višini 3850 dolarjev, a je od takrat postopoma naraščala. Bitcoin je samo oktobra pridobil približno 30 odstotkov, pred štirimi dnevi prebil mejo 16.000 in danes 17.000 dolarjev.
 
Kot smo poročali v prispevku »PayPal s 346 milijoni uporabnikov vstopil na trg kriptovalut«, je rast spodbudila tudi uvrstitev kriptovalute na platformo plačilnega velikana PayPal. Slednji je svojim strankam omogočil nakup in plačevanje z bitcoinom ter nekaterimi drugimi najbolj zaželjenimi kriptovalutami. Poleg tega vlagatelji zaradi pandemije koronavirusa še vedno iščejo naložbene alternative.


Junija je na ponudbo bitcoinov vplivala tudi tako imenovana »prepolovitev« - že tretjič v zgodovini valute, katere število je za razliko od evra, dolarja in drugih fiat valut, omejeno. Takoj po prepolovitvi je bitcoinu cena sicer upadla, nato pa se je, tako kot pri prejšnjih prepolovitvah, spet ustalila in nadaljevala rast.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

finance

Globalni razcvet financiranja mimo bančnega sistema

Inovativne peer-to-peer (P2P) finančne platforme postajajo vse bolj priljubljene spremljevalke posameznikov in podjetij doma in po svetu.

finance

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Odhodki državnega proračuna bodo letos za 800 milijonov evrov višji, vlada pa tudi za 2022 predvideva višjo proračunsko porabo in višji primanjkljaj.

finance

IMF: Javne investicije v cepljenje proti covidu-19 se izplačajo

Javni izdatki, namenjeni pospešitvi proizvodnje cepiv in cepljenj proti covidu-19, bodo okrepili javne prihodke in gospodarsko rast, ocenjuje IMF.

finance

Hitrejše okrevanje razvitih ekonomij zvišuje nervozo trgov v razvoju

V zadnjih nekaj mesecih inflacijska pričakovanja spodbujajo številne okoliščine, ki spremljajo postpandemično okrevanje.

Komentarji: