Ste res pripravljeni na upokojitev?

Življenjski slog upokojencev se je v zadnjih letih močno spremenil. Kako se najbolje pripraviti na jesen svojega življenja?
Fotografija: Se že pripravljate na obdobje po upokojitvi? FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Se že pripravljate na obdobje po upokojitvi? FOTO: Shutterstock

Včasih upokojitev ni pomenila zgolj odmika iz delovnega okolja. Ljudje so se pri določenih letih zavestno izključili tudi s številnih dejavnosti in iz socialnega okolja. V zadnjih letih pa vse več upokojencev po zaključku kariere ostaja zvestih svojim hobijem, se udeležujejo raznih dejavnosti in druženj. Dokler jim zdravstveno stanje to omogoča, si želijo biti čim bolj aktivni.

Pri Parry Sound so pripravili nasvete za tiste posameznike, ki se bližajo starosti, ko bodo zapustili službeno okolje in si začeli svoj vsakdan kreirati nekoliko drugače.

Po navedbah vira je študija The 2020 Edward Jones / Age Wave ​Four Pillars of the New Retirement preučevala, kateri so tisti dejavniki, ki morajo biti izpolnjeni, da lahko govorimo o kakovostnem življenju v času upokojitve. Ugotovljeno je bilo, da gre za naslednje 4 stebre:
 • Zdravje
Medtem, ko se zdravje telesa z leti običajno slabša, pa se v zrelih letih običajno izboljša čustvena inteligenca. Starejši ljudje z dobrim duševnim zdravjem se lažje spoprijemajo z izzivi, ki jih prinaša jesen življenja. Prav demence in Alzheimerjeve bolezni se izmed vseh starostnih obolenj upokojenci najbolj bojijo.
 • Družina
V raziskavi je bilo ugotovljeno, da na kakovost življenja starejših v veliki meri vplivajo dobri odnosi v družini. Po upokojitvi si ljudje želijo biti čim bolj vpeti v kakovostne družinske in prijateljske odnose.

 • Namen
Kljub umiku iz delovnega okolja ni nujno, da bi ljudje ob upokojitvi zapadli v pasivnost. Starejši imajo številne izkušnje, znanje in talente, ki jih lahko uporabijo v dobrobit skupnosti. V sklopu študije je bilo ugotovljeno, da upokojenci, ki po zaključku kariere najdejo svojo strast in nov namen v dejavnostih, ki jih veselijo, občutijo večjo kvaliteto življenja od tistih, ki čas preživljajo na pasiven način.
 • Finance
Če je lahko načrtovanje financ za obdobje upokojitve za številne precejšen izziv, se lahko kot zelo naporno izkaže tudi mesečno upravljanje financ v času upokojitve. Velik problem lahko predstavljajo predvsem odhodki, ki jih je včasih težko predvideti. Skoraj tri četrtine tistih, ki so bili zajeti v raziskavi in se bodo upokojili v naslednjih desetih letih, je povedalo, da si ne znajo predstavljati, kolikšni bodo dejanski stroški njihovega zdravstvenega in dolgoročnega varstva v času upokojitve.
 

Za lažje načrtovanje v jeseni življenja si je priporočljivo postaviti naslednja vprašanja:

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 1. Kaj si želite narediti z denarjem in časom, ki ga imate na voljo?
   
 2. Ali delate na tem, da si boste lahko v tistem obdobju zagotovili sredstva, ki vam bodo omogočala, da bi živeli skladno s svojimi željami?
   
 3. Ste pripravljeni na naraščajoče stroške na račun zdravstvene oskrbe?
   
 4. Ste sprejeli vse potrebne odločitve, ki vam bodo omogočale čim večjo finančno neodvisnost v prihodnje?

Več iz rubrike