Priljubljene in cenovno privlačne države za sanjsko upokojitev

Predstavljamo države, v katerih lahko uživate v čudovitih plažah in toplem podnebju, pri tem pa za življenjske stroške ne boste odšteli veliko.
Fotografija: Vas mika, da bi uživali v razgledih na tropske plaže in deževni pragozd? FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Vas mika, da bi uživali v razgledih na tropske plaže in deževni pragozd? FOTO: Shutterstock 

Marsikdo sanja o tem, da se bo ob upokojitvi (ali prej) preselil nekam ob morje, nekam, kjer si bo lahko oddahnil, nekam, kjer bo življenje lepše in bolj lahkotno, nekam kjer bo upokojitev najbolj prijetna oziroma nekam, kjer bo ves trud končno poplačan.

Pri Yahoo Finance so pripravili seznam petih držav, ki nudijo cenovno dostopno bivanje in rajsko udobje, pri čemer so upoštevali dejavnike kot so podnebje, življenjski slog, življenjske stroške, zdravstvo, pogoje za bivanje, ter kako zlahka se novi priseljenci vključijo v lokalno življenje.
 

Costa Rica


Vas mika, da bi uživali v razgledih na tropske plaže in deževni pragozd? Costa Rica poleg izjemne narave ponuja tudi nizke stroške bivanja. Tako hrana kot zdravstvena oskrba sta dostopni po nizkih cenah. Mesečna najemnina za stanovanje se giblje med 250 in 1100 evri. Par si lahko pokrije stroške za življenje z 20.000 evri na leto.

Portugalska


Portugalska je znana po svojih srednjeveških gradovih, morski hrani in peščenih plažah. Hkrati se po ocenah Global Peace Index uvršča med najvarnejše države na svetu. Par, ki se odloči za bivanje izven mest Porta ali Lizbone, lahko preživi z 2000 evri na mesec oziroma s približno 22.000 evri na leto. Življenjski stroški so v nekaterih manjšim mestih še nižji in lahko znašajo le 1500 evrov na mesec.
 

Mehika

FOTO: Shutterstock 
FOTO: Shutterstock 

Mehika slovi po svoji živahni kulturi, odlični hrani, turističnih atrakcijah in prijaznih domačinih. Vse to pa je priseljencem dostopno po precej nizkih cenah. Za bivanje v predelu Akumal bo par plačal zgolj 2000 evrov na mesec. Bivanje v nekaterih manjših mestih je še cenejše – okoli 1800 evrov na mesec.
 

Maroko


Maroko številne obiskovalce navdušuje s svojo arhitekturo, odlično kulinariko in puščavo Sahara. V Casablanci, ki je eno največje mesto Maroka, boste za najem enosobnega stanovanja odšteli približno 380 evrov na mesec. Če se boste odločili za bivanje v katerem izmed manj znanih mest, boste za najemnino odšteli še bistveno manj. Cene za živila so v Maroku precej nizke, medtem ko so nekoliko višji stroški, ki jih boste odšteli za zdravstveno oskrbo. Posameznik lahko v Maroku preživi z 10.000 evri na leto.

Panama


Panama ponuja kombinacijo tropskih gozdov in modernih multikulturnih mest. Kot davčna oaza privablja številne investitorje, hkrati pa je tudi sanjska destinacija za upokojence. Tako stroški zdravstvene oskrbe kot drugi življenjski stroški so precej nizki. Mesečni najem enosobnega stanovanja v glavnem mestu Panama City znaša manj kot 800 evrov. Stroški internetne povezave so zanemarljivi, medtem ko so cene živil nekoliko višje. Par lahko v Panami živi s približno 1800 evri na mesec.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike