Elon Musk napada Billa Gatesa

Bill Gates je trenutno drugi najbogatejši človek na svetu. Ne manjka pa veliko, da to mesto zasede Elon Musk.
Fotografija: Muskovo premoženje se v zadnjem času hitro povečuje. FOTO: Odd ANDERSEN / AFP
Odpri galerijo
Muskovo premoženje se v zadnjem času hitro povečuje. FOTO: Odd ANDERSEN / AFP

Forbes vsako leto objavi seznam najbogatejših oseb na svetu. V letu 2020 so se na najvišja mesta uvrstili Jeff Bezos s 113 milijardami dolarjev, Bill Gates z 98 milijardami dolarjev, Bernard Arnault z družino s 76 milijardami dolarjev, Warren Buffett s 67,5 milijarde dolarjev in Larry Ellison z 59 milijardami dolarjev premoženja. Elon Musk, ustanovitelj podjetij Tesla in SpaceX, je bil takrat s premoženjem v višini 24,6 milijarde dolarjev uvrščen na 31. mesto.
 

Hitra rast premoženja Elona Muska v zadnjem času


Kot poroča Business Insider, se v zadnjih časih premoženje Elona Muska hitro povečuje, zaradi česar se lahko zgodi, da bi dohitel celo Gatesa, ki je trenutno na drugem mestu lestvice najbogatejših. Do tega mejnika ga loči le še osem milijard dolarjev.

Muskovo premoženje je ta teden - po objavi četrtega zaporednega dobičkonosnega in novici, da bodo Tesline delnice 21. decembr uvrščene v borzni indeks S&P 500 - prvič doseglo 114 milijarde ameriških dolarjev. Tesline delnice so v sredo porasle za 10 odstotkov, je poročal Bloomberg, Musk pa je tako pridobil še dodatnih 10,2 milijarde dolarjev.


Muskovo bogastvo v največji meri izhaja iz njegovega deleža, ki ga ima v podjetju Tesla ter v njegovih drugih dveh podjetjih; v SpaceX in Boring Company. Sicer višina ocenjenega premoženja, ki si ga lasti, ne pomeni, da tudi na veliko zapravlja. Musk namreč ni nagnjen k trošenju in večino prihodkov nameni razvoju svojih podjetij.
 

Posedovanje fizične lastnine ga ne zanima več


V zadnjih nekaj mesecih naj bi Musk celo izjavil, da ga posedovanje fizične lastnine ne zanima več v taki meri. Tako se je med drugim odločil tudi za prodajo svojih dveh dvorcev, ki ju je imel v Kaliforniji.

Če se bo premoženje Muska še naprej tako hitro povečevalo, bo morda kmalu konkurenčen tudi Jeffu Bezosu, ustanovitelju podjetij Amazon in Blue Origin, ki se s 183 milijardami ameriških dolarjev nahaja na samem vrhu lestvice najbogatejših Zemljanov.

Več iz rubrike