Negotovost v Beli hiši se odraža v gospodarstvu; prihaja črni petek

Prodaja se v ZDA ni povečala v skladu s pričakovanji analitikov. Hkrati trgovine in podjetja večajo zaloge, kar je posledica priprav na obdobje praznikov.
Fotografija: FOTO: OSCAR DEL POZO / AFP
Odpri galerijo
FOTO: OSCAR DEL POZO / AFP

Ameriški analitiki so v oktobru pričakovali približno 0,5-odstotno rast prodaje na drobno, vendar se je ta ustavila pri 0,3 odstotka. Nagla rast števila okuženih s koronavirusom, gospodarstvu čez lužo nikakor ne vliva optimizma. Prebivalstvo zaradi negotovih obetov ni pretirano nagnjeno k potrošnji, številni varčujejo za praznične nakupe, na kar pa se že pripravljajo trgovine.

Ekstaza po zmagi Bidna usiha


Največje gospodarstvo na svetu še ni okrevalo po prvem valu okužbe, čeprav so se v začetku novembra kazali znaki ponovne rasti. Veliko mero pozitivizma je vlila tudi zmaga demokratskega kandidata Joa Bidna, ki bi lahko prispeval k stabilizaciji razmer, tako na domačem kot na mednarodnem trgu. Temu je sledila še optimistična novica glede cepiva proti covidu-19, ki zdaj dobiva novo (zakasnelo) časovnico.

Novoizvoljeni predsednik Biden medtem poudarja potrebo po državnem stimulativnem svežnju pomoči gospodarstvu, ki ga senat še vedno ni potrdil. Sredstva zadnjega svežnja, ki je bil sprejet marca, so porabljene, republikanski predstavniki v senatu pa vztrajno nasprotujejo novemu obsežnemu državnemu posegu.
Gospodarstvo v ZDA še naprej ostaja brez stimulativnega paketa. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Gospodarstvo v ZDA še naprej ostaja brez stimulativnega paketa. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters


Ameriški mediji poročajo, da se aktualni predsednik Donald Trump trenutno pospešeno ukvarja s tožbami glede volitev, umiki ameriških vojakov iz držav Bližnjega vzhoda ter z odstavljanjem kadrov na visokih položajih državnih agencij. Tako še ni videti novih ukrepov, ki bi spodbudili gospodarske aktivnosti, vse več pa je takih, ki ukrepe pričakuje šele po zamenjavi administracije v Beli hiši; torej v sredini januarja.
 

Počasna rast prodaje


Negotovost v Beli hiši se odraža v gospodarstvu, kjer prodaja še kar ne dobi zagona. Zgolj za 0,1 odstotka se je povečala osnovna prodaja na drobno (brez avtomobilov, bencina, gradbenega materiala in hrane). Obenem je za 0,4 odstotka padla prodaja v trgovini s prehrano, isti delež padca pa beleži tudi prodaja pohištva. Večji padec so beležile trgovine z oblačili in s športno opremo, kjer je padec kar 4,2-odstoten, medtem pa je za 0,1 odstotka manjša prodaja v barih in restavracijah.

Za 3,1 odstotka se je povečala spletna in kataloška prodaja, prav tako se je rast beležila pri prodaji na bencinskih črpalkah (za 0,4 odstotka) in prodaja elektronike (za 1,2 odstotka).
 

V pričakovanju praznikov

Ameriška podjetja in trgovine si že delajo zalogo za praznične razprodaje. FOTO: Mike Segar/Reuters
Ameriška podjetja in trgovine si že delajo zalogo za praznične razprodaje. FOTO: Mike Segar/Reuters

Smo v sredini novembra, naslednji teden pa bodo Američani praznovali Zahvalni dan oziroma Thanksgiving. Temu zdaj že tradicionalno sledi črni petek, ko zahodni svet izkoristi akcijska znižanja v trgovinah. Črni petek je za Američane eden osrednjih nakupovalnih dni, saj takrat pogosto nakupujejo darila za božične praznike. Spomnimo, da se je premoženje Jeffa Bezosa po črnem petku leta 2017, povzpelo na 100 milijard dolarjev. Bezos je že mesec dni pred takratnim črnim petkom postal najbogatejši zemljan, saj je cena delnice Amazona izkusila precejšnjo rast.

Tudi letos ameriške trgovine in podjetja večajo svoje zaloge že mesec dni pred črnim petkom in božičnimi prazniki. V oktobru so namreč trgovine zaznale tako rast maloprodajnih zalog (za 1,7 odstotka) kot zalog na debelo (0,4 odstotka). Za izpraznitev trenutnih zalog, bi v tempu prodaje iz septembra potrebovali 1,32 meseca.

Več iz rubrike