V Cimosu odpoved čaka 130 delavcev

Vodstvo Cimosa je že pripravilo program presežnih delavcev, ki so ga napovedali ob načrtovanem zaprtju tovarne v Mariboru, in ga bodo najprej posredovali zavodu za zaposlovanje, je za STA povedal prvi človek primorskega sindikata SKEI Aleš Hoge.
Fotografija: FOTO: Hočevar Uroš / Delo
Odpri galerijo
FOTO: Hočevar Uroš / Delo

Vodstvo družbe za STA za zdaj informacij o realizaciji programa presežnih delavcev ni pojasnilo, pa tudi sicer uprava Cimosa pod vodstvom izvršnega direktorja Gino Bertija večinoma ne komentira teh načrtov ali dogajanja v podjetju.

Na oktobrskem sestanku predstavnikov delavcev z vodstvom družbe je bilo dogovorjeno, da bo omenjeni program končan do sredine novembra, nato pa bi po preteku enomesečnega moratorija sredi decembra začeli z delitvijo odpovedi. Vsem delavcem, ki bodo prejeli odpovedi, bi v skladu z dogovorom pripadli sorazmerni delež dopusta, regresa in tudi večje odpravnine.

»Ko bomo prejeli program, bomo natančno preverili ali je v njem vse v skladu z dogovorom. Vsak delavec bo ob odločbi prejel tudi podatke, kakšne so njegove pravice in kaj mu pripada,« je pojasnil Hoge, ki pričakuje, da bo na seznamu okoli 130 delavcev. Med temi bodo poleg delavcev iz Maribor še nekaj zaposlenih v Senožečah, a bo teh po mnenju Hogeja zaradi povečanega obsega dela nekaj manj kot so sprva napovedovali.


Sindikat je po napovedi zaprtja mariborskega obrata z okoli 200 delavci dosegel, da bi se tamkajšnji delavci lahko sami odločali, ali bodo sprejeli novo pogodbo in z njo napotitev na delo v obrat v Vuzenici, ali pa bodo delo zavrnili in prejeli ustrezno odpravnino.

Čeprav sindikat vztraja, da se program presežnih delavcev pripravi na ravni celotnega Cimosa, je jasno, da bodo večino na seznamu presežnih delavcev predstavljali prav zaposleni iz mariborskega obrata, ki so še vedno na čakanju. Večjega interesa med njimi namreč za selitev v Vuzenico ni bilo, okoli 15 do 20 jih je tja odšlo začasno, ali je kdo sprejel tudi stalno zaposlitev v tem obratu, pa za zdaj ne ve.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

aktualno

Zaprtje države povečalo grožnjo dela na črno

Obrtniki in trgovci še enkrat več pozivajo po ponovnem odprtju gospodarskih dejavnosti, saj ukrepi niso učinkoviti, hkrati se veča tudi grožnja dela na črno.

aktualno

PKP7: Predlog pripravljen, sindikati na nogah

Vlada je pripravila predlog sedmega protikoronskega zakona, ki bo ponudil dodatno pomoč gospodarstvu. V ZSSS so na nogah, saj so bili sindikati znova izključeni iz priprave nabora ukrepov.

aktualno

Kitajci kupili avstralski otok in izgnali domačine

Kitajsko podjetje je kupilo avstralski otok in zdaj preprečuje, da bi Avstralci stopili nanj. Tako domačini kot turisti so ogorčeni.

aktualno

Barack in Michelle Obama sta si privoščila za skoraj 12 milijonov

Novi dom zakoncev Obama stoji na 29 hektarjev velikem posestvu, ima 7 spalnic in 8 in pol kopalnic. Na voljo je tudi zasebna plaža.

Komentarji: