Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.
Fotografija: Svetovna zdravstvena organizacija je pohvalila Novo Zelandijo, ker uporablja ciljno usmerjeno tehnologijo modeliranja hitrega genomskega zaporedja covid-19. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Svetovna zdravstvena organizacija je pohvalila Novo Zelandijo, ker uporablja ciljno usmerjeno tehnologijo modeliranja hitrega genomskega zaporedja covid-19. FOTO: Shutterstock

Kot poroča Axios, je Svetovna zdravstvena organizacija pohvalila Novo Zelandijo, ker uporablja ciljno usmerjeno tehnologijo modeliranja hitrega genomskega zaporedja covid-19, zaradi česar se je država izognila »lockdownu«.

Po celem svetu se zaradi preprečevanja širjenja okužbe z novim koronavirusom zapirajo številna podjetja in gospodarske dejavnosti. Kot je dejal genetik Mike Bunce, je rešitev hitrega ugotavljanja genomskega zaporedja ključnega pomena pri odločitvi novozelandske vlade, da ne bo ponovno uvedla strogih omejitev.

Pri navedeni rešitvi gre za rabo matematičnega in hipotetičnega modeliranja, prek katerega je možno napovedati, na katerih območjih se bo virus razširil.
 

Učinkovit sistem za sledenje stikov


Svetovna zdravstvena organizacija je v izjavi za Axios dejala, da je ugotavljanje zaporedja celotnega genoma učinkovit pristop pri sledenju stikov. Po njihovih navedbah sistem ni edinstven, je pa videti, da je v kombinaciji z nedavno razvitim podatkovnim sistemom za moderiranje učinkovit.


Zaposleni na novozelandskem Inštitutu za okoljske znanosti in raziskave (ESR) so s pomočjo metode ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja ugotovili, da so vsi trenutni primeri na Novi Zelandiji povezani s karantenskim hotelom, ki se nahaja v Aucklandu. Ta je namenjen prebivalcem Nove Zelandije, ki so se pred kratkim vrnili iz tujine.

»Model omogoča izvedbo ocene, koliko bi lahko bilo okuženih zaradi enega prepoznanega primera,« je v intervjuju za Axios dejala virologinja Jemma Geoghegan.

Kot še poroča Axios, je novozelandska vlada v začetku tega leta uvedla eno največjih zapor na svetu, omejitve pa so od avgusta dalje manj stroge. Vlada je letos za program genomskega zaporedja namenila 415.000 ameriških dolarjev (okoli 350.000 evrov). Hkrati je namenila 1,5 milijona dolarjev (približno 12,6 milijona evrov) za njegovo modeliranje in podporo drugim podobnim projektom.

Več iz rubrike

ikonomija

Vse več napadov na teorijo QAnon; privrženci napovedujejo Trumpbook

Družbeno omrežje Twitter je v ponedeljek sporočilo, da je po vdoru privržencev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v kongres blokiralo več kot 70.000 uporabniških računov, povezanih s teorijo zarot…

ikonomija

Od Hrvatice odvisen uspeh Nasine misije na Marsu

Hrvatica, ki je hkrati članica Nasine ekipe, je bila zadolžena za načrtovanje roverja, ki bo v letu 2021 pristal na Marsu.

ikonomija

Lov na Nezemljane se nadaljuje

Desetletja dolgo iskanje življenja drugod po vesolju še nikoli ni bilo tako intenzivno, kot bo letos.

ikonomija

Pitno vodo črpajo iz zraka

V Gazi se srečujejo s pomanjkanjem pitne vode, ki bi ustrezala kakovostnim standardom. Zato je bil vzpostavljen obrat za pridobivanje pitne vode iz zraka.

Komentarji: