Solarni električni avtomobil za dobrih 21.000 evrov razprodan v 24 urah

Proizvajalci električnega avtomobila na sončno energijo, vrednega 26.000 dolarjev oziroma dobrih 21.000 evrov, so prvo serijo razprodali v 24 urah.
Fotografija: Kalifornijsko zagonsko podjetje Aptera svoj trikolesni avtomobil Paradigm opisuje kot »prvo sončno električno vozilo 'Never Charge' na svetu«, ki se ponaša z dosegom do 1600 kilometrov vožnje (polna baterija). FOTO: Aptera
Odpri galerijo
Kalifornijsko zagonsko podjetje Aptera svoj trikolesni avtomobil Paradigm opisuje kot »prvo sončno električno vozilo 'Never Charge' na svetu«, ki se ponaša z dosegom do 1600 kilometrov vožnje (polna baterija). FOTO: Aptera

Kalifornijsko zagonsko podjetje Aptera Motors svoj trikolesni avtomobil Paradigm opisuje kot »prvo sončno električno vozilo 'Never Charge' na svetu«, ki se ponaša z dosegom do 1600 kilometrov vožnje s polno baterijo. 
 
»Aptera izkorišča preboj na področju lahkih konstrukcij, aerodinamike, znanosti o materialih ter proizvodnih procesov in tako predstavlja najučinkovitejše vozilo, ki je bilo kdaj koli na voljo potrošnikom,« navaja podjetje na svoji spletni strani.


Tehnologija Never Charge je vgrajena v vsako njihovo vozilo in je zasnovana tako, da izkoristi več sončne svetlobe. Nenavadna oblika solze je zasnovana na aerodinamično učinkovit način in tako zahteva manj energije za vožnjo.

FOTO: Aptera
FOTO: Aptera
Nobeno električno vozilo, ki je namenjeno širšemu trgu, nima dosega, večjega od 500 kilometrov z enim polnjenjem. Apterin električni avtomobil ima sicer velik doseg, a so prisotne tudi pomanjkljivosti, opozarjajo kritiki. 
 
Sončne celice, ki prekrivajo avtomobil, lahko zajamejo le toliko energije, da napolnijo baterijo za 40 kilometrov na dan, in še to zahteva sončno vreme.

»40 kilometrov se ne sliši veliko, je pa enako, kot bi svoj avtomobil vsak dan čarobno napolnili z dvema litroma nafte,« kritikom odgovarja soustanovitelj Steve Fambro.
 
»Dejstvo, da ga lahko parkirate in se vrnete k avtomobilu z več energije v 'rezervoarju', kot takrat, ko ste ga parkirali – to je vrsta svobode, ki si jo želi veliko ljudi,« pojasnjuje Fambro.


Avtomobil ima sicer vgrajeno tudi 110V vtičnico, ki omogoča ročno polnjenje kar iz standardne stenske vtičnice. Na ta način se baterija avtomobila čez noč napolni za 240 kilometrov vožnje, navajajo v podjetju. 
 
V prvi seriji je bilo na voljo le 330 futurističnih trikolesnikov, dostava pa naj bi se začela že prihodnje leto.

 

Več iz rubrike

aktualno

Branko Meh: Zavedati se moramo potencialnih stečajev podjetij

Predsednik OZS Branko Meh je gospodarskega ministra Zdravka Počivalška pozval k takojšnjemu podaljšanju moratorija na kredite.

aktualno

Dober zrak za večjo produktivnost in zdravje

Preredko pomislimo na to, da dihamo zdravju škodljiv zrak. Kako doseči večjo agilnost, produktivnost in zdravje? Odgovarja Neža Močnik iz VELUX Slovenija.

aktualno

MAN zapira tovarno v Avstriji – ogroženih je 8000 delovnih mest

Sijaj in beda kapitalizma ... Ko skrbna nemška poslovna mati postane zlobna mačeha za avstrijske hčere.

aktualno

Hrvaška: Rimac razkril 200 milijonov evrov vredno arhitekturno čudo

Proizvajalec električnih vozil Rimac Automobili, je predstavil zasnovo svojega novega, najsodobnejšega doma na Hrvaškem.

Komentarji: