Pogovor brez kravate: Andrej Orožen, Dewesoft

Andrej Orožen: Že jutri je lahko vse drugače.
Fotografija: Andrej Orožen, izvršni direktor podjetja Dewesoft. FOTO: Vidic Leon / Delo
Odpri galerijo
Andrej Orožen, izvršni direktor podjetja Dewesoft. FOTO: Vidic Leon / Delo

Po neuslišani želji postati vojak se je vpisal v strojno šolo v Celju. Strojniško znanje je nadgrajeval v orodjarni Steklarne Hrastnik, kjer je skoraj 10 let deloval na področju CNC obdelave in tehnologije. Naprej je svoje delovne izkušnje nabiral v podjetju Forstek, kot tehnolog in programer CNC strojev, nadaljeval v Dewetronu, kot direktor in prodajni inženir na področju bivše Jugoslavije, leta 2000 pa je soustanovil eno najbolj uspešnih slovenskih podjetij – Dewesoft.

Tokrat se nam je v sproščenem pogovoru, ki jih na Svetu kapitala pripravljamo s podjetniki, podjetnicami, voditelji ter voditeljicami, ki so si tlakovali uspešno kariero, pridružil Andrej Orožen, izvršni direktor podjetja Dewesoft.
 
Andrej je v prvih letih delovanja podjetja poskrbel, da je bilo vse izdelano tudi prodano. Kasneje se je posvetil organizaciji poslovanja podjetja. Prisega na poštenost in enakost do vseh.
 
Dobil je že veliko priznanj, celo od Nase, a nagrada medijske hiše Delo mu pomeni zelo veliko. »Delo je medijska hiša, ki je sinonim za kakovostno novinarstvo,« je dejal v enem izmed preteklih intervjujev za Svet kapitala.


Njegov dan se običajno začne ob šesti uri zjutraj. Na delovnem mestu je že pred sedmo. V podjetju imajo ob osmi uri zajtrk, ob katerem poklepeta s sodelavci. Sledijo interni, zunanji in tudi mednarodni sestanki.
 
Veliko prostega časa nima, vendar prizna, da je njegovo delo tudi njegov hobi. »Odloči se – ali boš živel za to ali pa pač ne boš. Če ne boš, ne pričakuj velikih uspehov. Vidim veliko mladih, ki bi radi ohranili varnost redne službe, popoldan se pa šli podjetništva. Ni tako enostavno. Za idejo moraš živeti! Greš na vse ali nič,« odločno pove Andrej, ki je tudi eden ključnih mentorjev pri podjetniškem pospeševalniku Katapult, saj s svojimi izkušnjami in znanjem rad pomaga mladim s podjetno žilico.
 
Vabljeni k branju!
 

Kako začenjate jutra?


Budilko imam nastavljeno ob šesti uri zjutraj. Na delovnem mestu sem že pred sedmo, kjer si privoščim veliko skodelico turške kave, ki jo pijem vse dopoldne. V podjetju imamo ob osmi uri zajtrk, ob katerem poklepetam s sodelavci. Sledijo interni, zunanji in tudi mednarodni sestanki.
 

Kaj ste si kot otrok želeli postati in kje ste se najprej zaposlili?


Kot otrok sem si želel postati vojak in nekje na vzporedni poti sem vojak tudi postal. Moja prva zaposlitev pa je bila v orodjarni Steklarne Hrastnik.

Kateri so vaši hobiji?


Veliko prostega časa nimam, ampak priznam, da je moje delo tudi moj hobi, moja strast. Živim na podeželju, zato v prostem času rad vrtnarim, urejam okolico hiše, skrbim za kužka in dve muci. V preteklosti sem se posvečal rokometu, a sem se mu odrekel zaradi različnih poškodb, med drugim zdrobljene pete. Zdaj se rad sprehajam ali hodim v hribe.
 

Kaj v svoji karieri bi izpostavili?  

 
Vse od prvih korakov v tujini do mikro multinacionalke.
 

Od katere knjige ste največ odnesli? 


Zagotovo je bila to knjiga avtorja Jacka Stacka z naslovom The Great Game of Business.
 

Katera je najpomembnejša lekcija, ki vas jo je življenje naučilo? 
Andrej Orožen,<strong> </strong>izvršni direktor podjetja Dewesoft. FOTO: Vidic Leon / Delo
Andrej Orožen, izvršni direktor podjetja Dewesoft. FOTO: Vidic Leon / Delo


Že jutri je lahko vse drugače.


Kateri trenutek v karieri je bil za vas najtežji?  

 
Ko sem zapustil varno službo in se odpravil na samostojno podjetniško pot v tujino.
 

Kdo je (bila) najvplivnejša oseba v vašem življenju? 

 
Moj oče – izreden človek!
 

Katero živečo osebo ali osebe najbolj občudujete? Kdo je vaš idol? 

 
To bi bil nek Kentaver, hibridno bitje več oseb. 

Katere vrednote so za vas najpomembnejše? 


Poštenost, resnicoljubnost.
 

Kaj delate, preden zaspite?


Pregledam vse informativne oddaje, saj sem rad na tekočem z dogajanjem, preverim elektronsko pošto in v miru zaspim.
 

Če bi bili sami svoj mentor, kakšen nasvet bi si dali? 


Fokusiraj se na eno – zate v tem trenutku veliko – stvar, in živi zanjo.

Več iz rubrike