Pogovor brez kravate: Martin Jezeršek, Jezeršek gostinstvo

Martin Jezeršek: Trenutno pogosto pomislim na investicijo v posel katero smo želeli izvesti lani, a nam to ni uspelo. Takrat sem bil nekoliko razočaran, danes pa sem neizmerno vesel …
Fotografija: Martin Jezeršek. FOTO: Suhadolnik Jože
Odpri galerijo
Martin Jezeršek. FOTO: Suhadolnik Jože

V pogosto nestanovitnem, kaotičnem in negotovem svetu se ljudje soočamo s številnimi krizami - od osebnih, gospodarskih, zdravstvenih … do družbenih. Vsaka kriza lahko človeka ohromi, ali pa se izkaže za edinstvo priložnost, da oseba udejanji svoj potencial.  

Uredništvo Sveta kapitala je v tem oziru pripravilo serijo kratkih intervjujev z uspešnimi podjetniki, voditelji, Slovenci, ki so si tlakovali uspešno kariero. Slednji so nam zaupali nekatere manj znane in bolj osebne podrobnosti svoje poti v karieri.

V tokratnem pogovoru izven pisarne se nam je pridružil Martin Jezeršek, generalni direktor podjetja Jezeršek gostinstvo.
 
Martin Jezeršek. FOTO: Suhadolnik Jože
Martin Jezeršek. FOTO: Suhadolnik Jože
Pri 25ih letih in ob dejstvu, da je najmlajši od štirih sinov v družini, je Martin Jezeršek pred osmimi leti sedel na direktorski stol družinskega podjetja z najdaljšo tradicijo cateringa v Sloveniji.
 
Že od malih nog je sicer delal v domačem podjetju in na različnih projektih zunaj podjetja. Med študijem v Mariboru je začel delati kot natakar na turističnih sejmih po Evropi, kjer je spoznal svojo ženo Deano in se navdušil nad mednarodnim okoljem, zato se je odločil za študij na eni najboljših in hkrati najstarejših hotelirskih šol na svetu Ecole Hoteliere de Lausanne v Švici. Vmes je pol leta delal pri Londonskem podjetju Richmond Events. Po končanem študiju pa je takoj prevzel vodenje družinskega podjetja in zelo hitro sprejel veliko odgovornost, za kar mu ni bilo nikoli žal, ker v tem, kot pravi, neizmerno uživa.
 
Danes pri vojih 33ih letih, je Martin, ki je sicer kot otrok želel postati voznik gasilskega tovornjaka, uspešen vodja. Najbolj je ponosen na dejstvo, da skupaj z brati uspešno nadaljujejo podjetniško pot, ki so jo začrtali starši. Družinsko podjetje so ne le prevzeli, temveč tudi razvili in nadgradili v skladu z vizijo in to delajo še naprej. 

Vabljeni k branju!
 

Kaj ste si kot otrok želeli postati?

 
Skozi otroštvo so bile želje sicer različne. Najbolj v spominu mi je ostalo to, da sem želel hkrati postati gasilec in voznik tovornjaka. Kmalu sem dve želji združil v eno, da postanem voznik gasilskega tovornjaka. 


Katera je bila vaša prva zaposlitev?

 
Izhajam iz družinskega podjetja in moja prva zaposlitev je bila že v času osnovne šole, ko sem ob vikendih pomival posodo. Tudi moja prva uradna zaposlitev je bila v domačem podjetju, vendar le za nekaj mesecev do začetka študija v tujini, katero pa je bilo kronano z delom v Londonskem podjetju Richmond Events. 
 

Na kaj ste najbolj ponosni v svoji karieri?

 
Najbolj sem ponosen na dejstvo, da skupaj z brati uspešno nadaljujemo podjetniško pot, ki so jo začrtali starši. Družinsko podjetje smo ne le prevzeli, temveč tudi razvili in nadgradili v skladu z našo vizijo in to delamo še naprej. 


Od katere knjige ste največ odnesli?

 
Največ sem odnesel od knjige Outliers, katero je napisal meni zelo ljub avtor Malcom Gladwell


Najpomembnejša lekcija, ki vas jo je življenje naučilo?

 
Verjetno to, da si je potrebno vzeti čas za pomembne odločitve in pretehtati različne vidike. Ko je odločitev sprejeta pa je potrebno biti neizmerno vztrajen a hkrati samokritičen ter svoje napake tudi priznati. 


Kaj najbolj obžalujete v življenju, če sploh kaj?

 
V življenju ničesar ne obžalujem. Naredil sem sicer veliko napak, a se iz vsake vsaj nekaj naučil in tudi za to sem hvaležen. 


Katera situacija, ko niste vedeli, ali vam bo uspelo vam je ostala najbolj v spominu?

 
Trenutno pogosto pomislim na investicijo v posel katero smo želeli izvesti lani, a nam to ni uspelo. Takrat sem bil nekoliko razočaran, danes pa sem neizmerno vesel, da se takrat zvezde niso poravnale, saj je šlo za posel, ki bi bil danes zaradi koronavirusne krize prizadet še bolj kot je sicer prizadeto naše poslovanje. 
 

Kdo je (bila) najvplivnejša oseba v vašem življenju?

 
Martin Jezeršek. FOTO: Suhadolnik Jože
Martin Jezeršek. FOTO: Suhadolnik Jože
Verjetno je najvplivnejša oseba v mojem življenju moj oče. Srečo imam, da mi je še vedno na voljo s svojimi pogledi in nasveti, saj mi pogosto skristalizira pogled na posel in na posamezne težke situacije. 


Katero živečo osebo ali osebe najbolj občudujete? Kdo je vaš idol?

 
Občudujem veliko ljudi, nebi pa mogel nekoga opisati kot idola. Zelo spoštujem oziroma občudujem posamezne lastnosti nekaterih posameznikov, ki sem jih imel priložnost spoznati. V gospodarstvu je tak primer Igor Akrapovič, kjer občudujem njegovo sposobnost prehajanja med fazami inženirja, obrtnika, podjetnika in lastnika. Na drugi strani občudujem diplomatske sposobnosti g. Aleksandra Čeferina, ki se je uspel s pametnimi potezami zavihteti na vrh UEFE. Kar nekaj je takšnih posameznikov iz poslovnega in zasebnega življenja. 


Katere vrednote so za vas najpomembnejše?

 
Vrednota, ki je visoko na mojem seznamu je zagotovo pošteno oziroma etično poslovanje. Tej vrednosti skušam dosledno slediti. V življenju sicer pride do situacij, ko ima oseba na drugi strani mize drugačen pogled na to kaj je najbolj etična odločitev in sam pri sebi sem opazil da mi prav takšne situacije povzročajo največji stres. Zato mislim, da je to zame najpomembnejša vrednota. 
 

Imate kakšen neizkoriščen talent?

 
Rad verjamem, da bi lahko bil uspešen športnik. Šport me spremlja že skoraj vse življenje in načeloma vsak šport dokaj hitro osvojim. Verjetno pa je realnost takšna, da nebi bil nikoli zares vrhunski športnik. 


Kaj pa sanje, ki so še vedno neuresničene?

 
Že nekaj let se vse bolj navdušujem nad športnim in potovalnim jadranjem. Čeprav se udeležujem manjših regat pa si v prihodnje zagotovo želim kakšne resnejše jadralne avanture.


Če bi bili sami svoj mentor, kakšen nasvet bi si dali?

 
Vztrajaj.

Več iz rubrike