Pogovor brez kravate: Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija

Dejan Turk: Ko ti podjetje, v katerem deluješ, pomeni dovolj, da si ga želiš izboljšati, takrat si na pravi poti do uresničitve zastavljenih ciljev.
Fotografija: Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija. FOTO: Osebni arhiv

Sprijaznimo se že z dejstvom, da življenje ni vedno lahko. Da se bomo v življenju soočali z izzivi in s krizami, takimi in drugačnimi. In namesto da se borimo proti vetru, sodimo, bežimo pred njim, ga sprejmimo. Naj nas ponese naprej.

Ljudje so se z izzivi in krizami soočali skozi celotno zgodovino človeštva; še danes jih obujamo skozi mite, zgodbe in potovanja junakov: slednji vedno preživijo težke trenutke in zaradi njih ustvarijo duševne in fizične sposobnosti za premagovanje preizkušenj, s katerimi se soočajo. Vsem tem zgodbam - resničnim in namišljenim - je skupno, da glavni akter premaga precejšnje težave. Noben triumf se ne zgodi brez boja.

Če se vam torej zdi, da ste stisnjeni v kot, preplavljeni z negativnimi čustvi in ​​mislimi ter menite, da ne živite dobro življenje, je prav da uslišite svoj osebni alarm. Klic, da je potrebno nekaj spremeniti; da je čas za novo poglavje; da premislite, kako gledati na stvari; da poiščite nekaj, kar imate radi, ali pa preprosto stopite korak nazaj in razmislite, kaj je za vas v življenju resnično pomembno. Skratka, da sebi v prid izkoristite te neugodne čase.  

Uredništvo Sveta kapitala je v tem oziru pripravilo serijo kratkih intervjujev s podjetniki, podjetnicami, voditelji ter voditeljicami, ki so si tlakovali uspešno kariero. Slednji so nam zaupali nekatere manj znane in bolj osebne podrobnosti svoje poti v karieri. Prav te pa bi vam lahko bile v pomoč, inspiracijo ali pogum.

Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija. FOTO: Osebni arhiv
Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija. FOTO: Osebni arhiv
V tokratnem pogovoru izven pisarne se nam je pridružil Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija.

Po opravljeni diplomi iz trženja in financ na Ekonomski univerzi na Dunaju leta 1995 se je Dejan Turk zaposlil v podjetju McDonald's Slovenija, kjer je začel kot vodja restavracije in napredoval do mesta glavnega izvršnega direktorja verige restavracij za Slovenijo in Hrvaško. Skupini A1 Telekom Austria Group se je pridružil avgusta 2004, ko je postal vodja trženja in prodaje pri A1 Slovenija. Avgusta 2006 je postal član uprave za trg in med marcem 2007 ter februarjem 2014 zasedal mesto predsednika uprave A1 Slovenija.

Marca 2014 je Dejan Turk prevzel mesto glavnega izvršnega direktorja in direktorja trženja v Vip mobile. S 1. majem 2015 je Turk postal glavni izvršni direktor in direktor trženja nove organizacijske enote skupine A1 Telekom Austria Group Srbija & Slovenija. Poleg tega je bil Turk leta 2014 imenovan za člana uprave NLB banke Beograd. Od februarja 2015 je tudi član upravnega odbora Srbskega združenja managerjev.

Dejan Turk je za 6-letno uspešno vodenje A1 Slovenija prejel številne ugledne nagrade (leta 2009 je prejel nagrado Excel Merit Award za odličnost v komuniciranju in bil imenovan za managerja leta, leta 2013 pa je prejel nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke). Bil je tudi predsednik slovenskega Združenja manager in predsednik fundacije UNICEF Slovenija. Marca 2015 je prejel priznanje Kapetan Miša Anastasijević za dosežke na področju podjetništva, vodenja in korporativne družbene odgovornosti.

Dejan Turk nam je v pogovoru zaupal izzive in želje, vrednote in lekcije, ki so ga spremljale skozi kariero. Še več: razkril nam je na kaj je najbolj ponosen, kaj obžaluje in kdo je oseba, ki je v življenju najbolj vplivala nanj.

Vabljeni k branju!  
 

Kakšne so bile vaše otroške sanje? Kaj ste si želeli postati?

 
V vsakem obdobju svojega odraščanja sem si želel postati nekaj drugega. V vrtcu večina otrok sanja o herojskih poklicih, kot so gasilci, policaji, zdravniki … jaz pa sem si želel biti kavboj. V osnovni šoli sem napredoval v generala, v srednji šoli pa so moji cilji postali bolj realni – želel sem biti notar. V zadnjem obdobju odraščanja, na fakulteti, je bila moja želja postati izvršni direktor, kar sem tudi uresničil. Čeprav bi bila zagotovo tudi kavbojska poklicna pot zanimiva.
 

Katera je bila vaša prva zaposlitev?

 
V študentskih letih sem delal kot turistični vodič na Kreti, moja prva redna zaposlitev pa je bila v poslovalnici McDonald's na Čopovi ulici v Ljubljani. Morda se sliši nenavadno, a cvrtje krompirčka in sestavljanje burgerjev je bila moja odskočna deska v svet posla in rad se spominjam te izkušnje.

Na kaj ste najbolj ponosni v svoji karieri?

 
Najbolj sem ponosen na svojo karierno pot – od cvrtnika in krompirčka do direktorja podjetja McDonald's v Sloveniji s 30 restavracijami in 1200 zaposlenimi. Takrat sem bil najmlajši, ki je kadarkoli postal direktor restavracij McDonald's kjerkoli na svetu.
 

Od katere knjige oziroma filma ste največ odnesli?

 
Od knjige The company culture cookbook pisatelja Kevina Thompsona in filma Forrest Gump. Prva mi je pomagala ustvariti edinstveno kulturo v podjetjih, ki sem jih vodil, Forrest Gump pa me je naučil, da lahko s pravo miselnostjo dosežemo vse.
 

Katera je najpomembnejša lekcija, ki vas jo je življenje naučilo?

 
Moja najpomembnejša lekcija sta dva čudovita otroka, ki sta iz mene naredila boljšega človeka v vseh pogledih, tudi boljšega managerja in boljšega vodjo. Kljub temu da sta otroka šele najstnika, sta me že do sedaj marsikaj naučila, čeprav bi se raje pohvalil, da je obratno.
 

Kaj najbolj obžalujete v življenju, če sploh kaj?

 
Morda obžalujem, da v mladih letih nisem povabil na zmenek nekaj deklet, ki so mi bile grozno všeč, jaz pa sem bil takrat še malce zadržan. Kdo ve, morda pa bi iz teh zmenkov nastala še večja obžalovanja. Vsaka stvar je za nekaj dobra, pravijo.

Katera situacija, ko niste vedeli, ali vam bo uspelo, vam je ostala najbolj v spominu?

 
V svoji karieri sem pogosto nastopal kot »game changer«, nekdo, ki spreminja pravila igre, kar pomeni, da je bilo mnogo situacij, v katerih so se cilji sprva zdeli neuresničljivi, pa vendar smo jih skupaj s sodelavci v večini primerov uresničili ali celo presegli. Taki dosežki so najslajši.
 

Kdo je (bila) najvplivnejša oseba v vašem življenju?

 
Moj pokojni oče Zdravko, ki me je veliko naučil o vodenju in medčloveških odnosih. Naučil me je, da si je treba prizadevati in vlagati v grajenje dobrih medosebnih odnosov tako v zasebnem kot poslovnem življenju. Verjamem, da sami zmoremo veliko, še več pa zmoremo v sodelovanju z drugimi. 
 

Katero živečo osebo ali osebe najbolj občudujete? Kdo je vaš idol?

 
Moj idol je vsak izmed mojih sodelavcev, ki me dnevno izziva in ne sprejme »statusa quo«, ampak ga želi spreminjati na bolje. Morda kdo misli, da so sodelavci, ki te postavljajo pred izzive bolj zahtevni za vodenje, ampak sam mislim, da so ključ do uspeha. Ko ti podjetje, v katerem deluješ, pomeni dovolj, da si ga želiš izboljšati, takrat si na pravi poti do uresničitve zastavljenih ciljev.
 

Katere vrednote so za vas najpomembnejše?

 
Kar nekaj jih je: pogum, prijaznost, avtentičnost, zabava, optimizem.

Imate kakšen neizkoriščen talent?

 
Kot otrok sem uprizoril kar nekaj čarovniških predstav in ta talent še danes spi v meni. Včasih ga izkoristim tudi v poslu in iz rokava potegnem kakšen trik.
 

Imate kakšne sanje, ki so še vedno neuresničene?

 
Želim se naučiti kajtati. Prav v tem času bi moral biti v Braziliji na tečaju, a se žal ni izšlo. Upam, da bom na seznamu želja kmalu tudi to odkljukal.
 

Če bi bili sami svoj mentor, kakšen nasvet bi si dali?

 
Če bi moral izbrati en nasvet zase, bi to bil: It's nice to be important, but it's more important to be nice. (op. Lepo je biti pomemben, a lepše je biti prijazen).

Več iz rubrike