Pogovor brez kravate: Sašo Palčič, Madwise

Sašo Palčič: Življenje je maraton in ne šprint.
Fotografija: Sašo Palčič, strokovnjak za učinkovit digitalni nastop in direktor podjetja Madwise. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Sašo Palčič, strokovnjak za učinkovit digitalni nastop in direktor podjetja Madwise. FOTO: Osebni arhiv

Če poskušamo z eno besedo opredeliti situacijo, skozi katero se svet trenutno prebija, bi to lahko nedvomno bila »sprememba«.
 
Vsaka sprememba pa predstavlja nov začetek, ki pomeni priložnost, da znova začnemo po isti ali drugačni poti, vendar z več izkušnjami. Na tej točki, kjer se zdi, da so vsi vidiki našega življenja prizadeti, se lahko osredotočimo na začetek novega cikla.
 
Uredništvo Sveta kapitala je v tem oziru pripravilo serijo kratkih intervjujev z uspešnimi podjetniki, voditelji, Slovenci, ki so si tlakovali uspešno kariero. Slednji so nam zaupali nekatere manj znane in bolj osebne podrobnosti svoje poti v karieri. Prav te, pa bi vam lahko bile v pomoč, inspiracijo ali pogum.

V tokratnem pogovoru izven pisarne se nam je pridružil Sašo Palčič, strokovnjak za učinkovit digitalni nastop in direktor podjetja Madwise.
 
Sašo Palčič, strokovnjak za učinkovit digitalni nastop in direktor podjetja Madwise. FOTO: Tomaž Kos
Sašo Palčič, strokovnjak za učinkovit digitalni nastop in direktor podjetja Madwise. FOTO: Tomaž Kos
V letih 2006-2007 je bil predsednik Študentske sekcije Društva za marketing Slovenije, od 2004-2006 predsednik Študentske organizacije Ekonomske fakultete in poslanec v Študentskem zboru Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Leta 2007 je zaključil visoko poslovno šolo, smer podjetništvo, na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in svoje prve delovne izkušnje nabiral v podjetju Virtua kot vodja projektov, svojo poklicno pot nadaljeval v BBG kot produktni vodja, kasneje se je na podjetniško pot podal še s tremi kolegi, danes pa je prvi mož ene izmed vodilnih slovenskih agencij na podroičju digitalnega marketinga - Madwise.
 
Pri ustvarjanju, znamčenju in razvoju blagovnih znamk je sodeloval z vodilnimi slovenskimi in regijskimi podjetji, kot so Red Bull, Rog, Ford, Elan, Si.mobil, Adriatic Slovenica, Petrol, Nike, Kraš, TUŠ in številna druga.
 
Sašo nam je zaupal izkušnjo svoje prve zaposlitve, neizmernega občutka ponosa, razkril najpomembnejše lekcije v svojem življenju, kot tudi kaj obžaluje, koga občuduje, kakšne so njegove sanje in še marsikaj.
 
Sam pravi, da rad gazi po neuhojenih poteh in se vzpenja v smeri agilnosti z uporabo lean in scrum tehnik. Svojo ekipo in mlajše podjetnike, ki jim svetuje, intuitivno spodbuja k raziskovanju, sprejemanju, spreminjanju in odgovornosti.
 

Kaj ste si kot otrok želeli postati?

 
Nekateri otroci že od malih nog vedo, da želijo postati zdravniki, gasilci ali odvetniki. Sam, če se sem iskren, odgovora na to vprašanje nimam še danes. Splet naključij me je pripeljal v svet podjetništva in marketinga, kjer ostajam dokler se mi ne odpre novo obzorje.
 

Katera je bila vaša prva zaposlitev?

 
Moj oče mi je zelo zgodaj povedal, da bosta z mamo kot odgovorna starša, poskrbela, da bom vedno sit, oblečen in imel streho nad glavo. Naj pa ne pričakujem nobenega nadstandarda oz. bom zanj moral poskrbeti sam.
 
Tako sem že zelo zgodaj začel pošiljati naokoli prošnje za poletno delo. Skakal sem do stropa, ko so mi konec prvega letnika srednje šole, iz ene izmed Iskrinih izpostav v bližnjih Stegnah odgovorili, da lahko za dva tedna pridem delat k njim.
 
V tovarni so izdelovali magnete, sam pa sem bil dodeljen v del proizvodnje kjer so velike preše prah stiskale v majhne modele. Te je bilo treba ustrezno zlagat, merit in tehtat. 
 
Spomnim se neizmernega občutka ponosa, da zdaj služim lasten denar, ki me je obhajal med vsakodnevnim tuširanjem in izpiranjem velike količine črnega prahu, ki se je nabral med delom ob preši.

Na kaj ste najbolj ponosni v svoji karieri?

 
Na odločitev, da sem se pridružil še trem kolegom s katerimi smo skupaj odprli lastno podjetje. Kasneje so se posamično odločili za izstop in sem moral še enkrat zbrati pogum, da sam nadaljujem poslovno pot. 
 

Od katere knjige / filma ste največ odnesli?

 
To je bila zagotovo knjiga z naslovom 4 hour work week, avtorja Timothya Ferrissa
 

Katera je najpomembnejša lekcija, ki vas jo je življenje naučilo?

 
Ko smo odprli lastno podjetje smo sanjali o nagradah, ki jih bomo pobirali čez eno leto in o prometu, ki ga bomo ustvarjali. Danes, devet let kasneje smo še vedno daleč od tistih sanj.

Nauk: Življenje je maraton in ne šprint. 
 

Kaj najbolj obžalujete v življenju, če sploh kaj?

 
Da večkrat ne poslušam svojega notranjega občutka, ko pravi, da nekaj ni dobra ideja, da smer ni prava ali, da se z nekom ne bomo dobro ujeli.
 

Katera situacija, ko niste vedeli, ali vam bo uspelo vam je ostala najbolj v spominu?

 
Ko so partnerji tekom let iz različnih razlogov izstopali iz podjetja, mi je bilo sicer hudo, ni pa me skrbelo. Vse dokler se ni še zadnji vrnil iz daljšega dopusta, mi povedal, da svoje firme/službe ni prav nič pogrešal in da želi izstopiti iz podjetja.
 
Takrat se je v meni sprožil hudournik strahov in dvomov. Bom zmogel sam, kdo bo opravljal vsa ta dela, ki jih je doslej on, s kom se bom odločal, kdo mi bo stal ob strani,... Po parih neprespanih nočeh sem se sestavil in odločil, da nadaljujem ne glede na vse. 
 

Kdo je (bila) najvplivnejša oseba v vašem življenju?

 
Oče. Skozi življenje me navdihuje s svojimi idejami, me spodbuja in podpira.  
 

Katero živečo osebo ali osebe najbolj občudujete? Kdo je vaš idol?

 
Občudujem svojega coacha. Zaradi impresivne športne in poslovne kariere ter pozitivnega pogleda na svet, ne glede na smrtonosno bolezen s katero se sooča in pri svojem boju nasprotuje vsem verjetnostnim izračunom. Po vsakem obisku pri njemu se mi zdijo moji problemi majhni in enostavno rešljivi.

Katere vrednote so za vas najpomembnejše?

 
Spoštovanje, svoboda, vztrajnost.
 

Imate kakšen neizkoriščen talent?

 
Trenutno sem preveč zaposlen z izkoriščanjem že odkritih, da bi imel čas odkrivati še kakšnega novega. 
 

Imate kakšne sanje, ki so še vedno neuresničene?

 
Potovanje okoli sveta. 
 

Če bi bili sami svoj mentor, kakšen nasvet bi si dali?

 
Beri knjige, najdi si mentorja in poskušaj NE narediti vseh napak na katerih so se učili že drugi.
 
 

Več iz rubrike