Pet najbogatejših letos zaslužilo več kot 20 letnih prihodkov Slovenije

V letu, ki ga je močno zaznamovala pandemija, je pet najbogatejših Zemljanov zaslužilo več kot 233 milijard dolarjev oziroma približno 192 milijard evrov.
Fotografija: Zaslužek petih najbogatejših letos presegel 20 letnih prihodkov Slovenije. FOTO: Nairametrics
Odpri galerijo
Zaslužek petih najbogatejših letos presegel 20 letnih prihodkov Slovenije. FOTO: Nairametrics

Štirje od petih na seznamu najbogatejših oseb na svetu poslujejo v tehnološkem sektorju. Prav temu je pandemija ne le prizanesla, ampak ga še močno podkrepila. Prvih pet poslovnežev je tako v zadnjem letu pridobilo več kot 233 milijard dolarjev vrednosti, kažejo podatki Bloombergovih indeksov.
  • Jeff Bezos
Na vrhu lestvice je Jeff Bezos, izvršni direktor in ustanovitelj Amazona. Trenutno je ocenjen na približno 182 milijard dolarjev, kar kaže na dobrih 67 milijard dolarjev letošnjega zaslužka.

Izhajajoč iz velikega dobička njegovega spletnega maloprodajnega podjetja, ki je zdaj vredno več kot 1,5 bilijona dolarjev, je Amazon največja spletna trgovina na svetu. 
  • Elon Musk
FOTO: Wara1982 / Shutterstock
FOTO: Wara1982 / Shutterstock
Elon Musk, ki je na lestvici pred kratkim prehitel ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, je na drugem mestu. Trenutno je ocenjen na približno 147 milijard dolarjev, kar kaže na letni dobiček, kakršnega v sodobni zgodovini ni bilo, približno 119 milijard dolarjev.

Ustanovil je in vodi vrhunska tehnološka podjetja, kot so Tesla, SpaceX in Neuralink, ki so v tehnološkem ekosistemu pokazala enormne korake.

Tesline delnice so presenetljivo samo v enem letu vlagateljem prinesle okoli 800 odstotkov dobička. Tržna kapitalizacija podjetja pa je narasla na 608 milijard dolarjev (več od največjega afriškega gospodarstva).
  • Bill Gates
Na tretjem mestu je tehnološki pionir Bill Gates, ustanovitelj podjetja za programsko opremo, Microsofta.

Bill Gates je svoje bogastvo ustvaril s poenostavitvijo računalniškega operacijskega sistema z ustvarjanjem sistema Microsoft Windows, danes vodilnega operacijskega sistema v osebnih računalnikih.

Gates je bil dolga leta najbogatejši človek na svetu. Njegovo bogastvo je danes ocenjeno na 129 milijard dolarjev z letnim dobičkom približno 15,7 milijarde dolarjev.
  • Bernard Arnault
Najbogatejši evropski podjetnik in francoska slavna modna ikona Bernard Arnault je četrti na seznamu milijarderjev, ki je ocenjen na 110 milijard dolarjev z letnim dobičkom 4,6 milijarde dolarjev.

Je edini milijarder med prvo peterico, ki ni iz tehnološkega ekosistema. Rojen v Franciji, se je obogatil s svojim »šestim čutom« za naložbe v vodilne verige luksuznih blagovnih znamk.


Večina njegovega bogastva izhaja iz kontrolnega deleža LVMH, ki ga nadzoruje prek svojega holdinga, znanega kot Christian Dior.
  • Mark Zuckerberg
Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je peti na seznamu. Njegovo bogastvo naj bi bilo vredno 105 milijard dolarjev, z letnim dobičkom približno 27 milijard dolarjev.

Je lastnik največjega družbenega omrežja - Facebook, in drugih blagovnih znamk, vključno z Instagramom in WhatsAppom.
 

Še več ...


Z lastništvom delnic in naložbami, ki prevladujejo v največjih svetovnih podjetjih, so njihovi ustanovitelji, največji delničarji, zmagovalci obdobja, v katerem se je bogastvo srednjega razreda - razpadlo. A to ni vse. Tehnološke blagovne znamke imajo v bližnji prihodnosti veliko boljši položaj od drugih in bodo lastnikom v naslednjem letu verjetno prinesle še več dobička, kot je prikazano zgoraj.

Več iz rubrike