Dva najbogatejša Zemljana bi plačevala manj davkov

V času ko tehnološki sektor privablja rekordne naložbe, sta si izvršna direktorja Tesle in Amazona zaželela davčnih olajšav, piše Bloomberg.
Fotografija: Elon Musk, Tesla. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson
Odpri galerijo
Elon Musk, Tesla. FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson

Podjetji dveh nebogatejših oseb na svetu sta bili vključeni v program »kvalificiranih priložnosti«. V skladu z načrtom dosedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je davčne olajšave namreč mogoče zagotoviti za privabljanje naložb in ustvarjanje delovnih mest na prikrajšanih območjih.
 
Musk in Bezos sta že prejela lokalne ugodnosti in zdaj prosita še za zvezne. Slednje bi jima omogočile, da se izogneta plačevanju davkov na kapitalski dobiček, če ga porabita za naložbe. Nekateri strokovnjaki trdijo, da je program revnejšim območjem prinesel manj koristi, kot so pričakovali. Namesto tega milijarderji izkoriščajo davčne olajšave.

Jeff Bezos, Amazon. FOTO: REUTERS / Ruleas Gus
Jeff Bezos, Amazon. FOTO: REUTERS / Ruleas Gus
»Subvencioniranje milijarderjev, da gredo v vesolje, ko na Zemlji obstajajo ljudje, ki se spopadajo z resničnimi težavami, je nezaslišano,« poudarja strokovnjak za razvoj skupnosti Brett Theodos. Opozoril je tudi na nepreglednost programa.

Ker pa imajo milijarderji potencial ustvariti na stotine novih delovnih mest, uradniki pozdravljajo kakršno koli zvezno spodbudo, ki bi lahko slednje omogočila.

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joseph Biden je sicer že med kandidaturo napovedal, da bo povišanje davkov postalo prednostna naloga njegove gospodarske politike. Davek od dohodkov pravnih oseb namerava dvigniti z današnjih 21 na 28 odstotkov.

Medtem tehnološki sektor privablja rekordne naložbe

 
Naložbe v evropska tehnološka podjetja naj bi leta 2020 dosegle rekordnih 41 milijard dolarjev, kljub uničujočim gospodarskim vplivom pandemije covida-19.
 
Tehnološki sektor privablja rekordne naložbe. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Tehnološki sektor privablja rekordne naložbe. FOTO: Getty Images/iStockphoto
Po navedbah londonske družbe, ki spremlja tvegan kapital, Atomico, so letos dodatne naložbe v evropsko tehnološko industrijo prišle iz krogov mega-financiranja. Obseg vsakega takega kroga praviloma doseže 100 milijonov ameriških dolarjev ali več. Atomico v svojem poročilu o stanju evropskih tehnologij poudarja naraščajoč trend še posebej priljubljenih startupov, kajti tudi leto prej je industrija zbrala znatna sredstva – 40,6 milijarde dolarjev.
 
Kot še navaja Atomico, se tudi čezatlantske naložbe v evropsko tehnologijo povečujejo. Ameriški vlagatelji so letos opravili 19 odstotkov vseh tovrstnih naložb v Evropi, leto prej pa 16 odstotkov. Omeniti velja, da evropska tehnološka industrija zaostaja za ZDA in Kitajsko, kjer se nahajajo nekatere največje internetne družbe. Vendar najnovejši trendi napovedujejo spremembe.


Plačilno podjetje Adyen in storitev pretakanja glasbe Spotify sta letos prvič presegli tržno vrednost 50 milijard dolarjev. V Evropi sta nastali tudi dve tehnološki družbi z oceno več kot 10 milijard dolarjev. Gre za podjetje za avtomatizacijo programske opreme UiPath in fintech podjetje Klarna.

Hopin, platforma za virtualne prireditve, je označena za najhitrejše rastoče evropsko podjetje. Status tehnološkega samoroga je doseglo le 17 mesecev po ustanovitvi, trenutno pa je njihova tržna vrednost 2,1 milijarde dolarjev.
 
 

Več iz rubrike