Ameriški dolar proti bitcoinu izgubil 99 odstotkov vrednosti

Ameriški dolar je v manj kot desetletju izgubil več kot 99 odstotkov vrednosti glede na bitcoin.
Fotografija: Vrednost ameriškega dolarja je od leta 2013 glede na bitcoin upadla za 99,93 odstotkov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Vrednost ameriškega dolarja je od leta 2013 glede na bitcoin upadla za 99,93 odstotkov. FOTO: Shutterstock

Gre za scenarij, ki si ga je težko predstavljati, toda kot opozarja žvižgač Edward Snowden, je resničen in podkrepljen s podatki. Neverjetni podvig bitcoina se je zgodil v manj kot desetletju.
 

Snowden opozarja na nov mejnik kriptovalut

 
Edward Snowden je pionir v opozarjanju na zasebnost, ki si je precejšen sloves zaslužil zaradi uhajanja tajnih dokumentov obveščevalne agencije ZDA – NSA, ki vsem pod nosom vrši množični nadzor.
 
Bolj ko je internet prehajal v veljavo, bolj je rastlo bogastvo osebnih in zasebnih informacij, ki so na voljo praktično vsem. Kriptografija, računalniška tehnologija, ki je osrednjega pomena za kriptovalute, je rešitev za ohranjanje zasebnosti nekaterih informacij, ki tako ostanejo skrite pred radovednimi očmi.


Satoshi Nakamoto in drugi zgodnji zagovorniki kriptovalut so bili usmerjeni v vzpostavitev ravni zasebnosti prek interneta, elektronske pošte in celo denarja. Pokojni Hal Finney, ki je pogosto omenjen kot ustvarjalec bitcoina, je bil razvijalec PGP - tehnologije, imenovane »Pretty Good Privacy«, ki se še danes uporablja za šifriranje e-sporočil.
 
Zgodnji zaščitniki digitalne zasebnosti, kot je Snowden, in njihova prepričanja so tisto, kar je ustvarilo pot, da je bitcoin dobil vrednost tudi v očeh širše javnosti.

Dolar kot merilo vrednosti

 
Od leta 2013, ko je Snowden od ZDA prejel »medaljo za kriminalca«, je ameriški dolar - glede na bitcoin - upadel za 99,93 odstotka. A ker dolar globalno tako prevladuje, ta ostaja valuta, po kateri se določajo vsi drugi tečaji premoženja. Je tudi najpogostejši trgovalni par pri kriptovalutah, forexu, delnicah in drugje. Pravzaprav je trenutno merilo vrednosti.
 
Vrednost ameriškega dolarja je od leta 2013 glede na bitcoin upadla za 99,93 odstotkov. Vir: BTC/USD na spletnem mestu TradingView
Vrednost ameriškega dolarja je od leta 2013 glede na bitcoin upadla za 99,93 odstotkov. Vir: BTC/USD na spletnem mestu TradingView

 
Tako kot pravi Snowden, je v manj kot desetih letih prišlo do drastičnega upada. In če bitcoin prebije psihološko mejo 20.000 dolarjev, bi se desetletje propada dolarja lahko končalo z vrhuncem, ki bi vodil k temeljitim razmislekom glede obračunske enote in globalne rezervne valute.
 

Več iz rubrike