Povprečen Slovenec lani zavrgel 67 kilogramov hrane

Prebivalec Slovenije je lani zavrgel povprečno 1,3 kilograma hrane na teden, v celem letu pa 67 kilogramov. Po oceni je bilo v odpadni hrani 39 odstotkov ali nekaj več kot 26 kilogramov užitnega dela, 61 odstotkov pa je bilo kosti, olupkov in lupin. Največ hrane se je zavrglo v gospodinjstvih.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Prebivalec Slovenije je lani v povprečju zavrgel kilogram hrane manj kot predlani, celotna količina proizvedene odpadne hrane, ki je dosegla 140.804 ton, pa je bila večja od predlanske v višini 139.856 ton, so danes sporočili iz statističnega urada.

Polovica ali skoraj 69.900 ton odpadne hrane, nastale lani, je izviralo iz gospodinjstev. Skoraj tretjina oziroma 44.400 ton jo je izviralo iz gostinstva in drugih dejavnostih, v katerih se streže hrana, kot so denimo šole, vrtci, bolnišnice, domovi za ostarele.

Desetina odpadne hrane je izviralo iz distribucije in trgovin z živili, in sicer zaradi poškodb pri transportu, nepravilnega skladiščenja ali pretečenega roka uporabe, malo manj kot desetina pa iz proizvodnje hrane vključno s primarno proizvodnjo, so navedli v uradu.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Tri četrtine odpadne hrane je bilo predelane v bioplinarnah in kompostarnah. Polovica je bila predelana anaerobno v bioplinarnah, več kot četrtina aerobno v kompostarnah, petina je bila pred odlaganjem biološko stabilizirana v obratih za mehansko biološko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, za dva odstotka pa so bili uporabljeni drugi načini obdelave, na primer sosežig in sežig, ponovno rafiniranje olja ter drugi postopki biološke predelave.

Prebivalec Slovenije je lani proizvedel povprečno 1506 kilogramov vseh vrst odpadkov brez mineralnih, med katere spadajo predvsem gradbeni odpadki, zemlja in kamenje ter zemeljski izkopi. Količina proizvedenih vseh vrst odpadkov na prebivalca je bila za 38 kilogramov manjša kot leta 2018.


Količina komunalnih odpadkov na prebivalca je bila v Sloveniji lani 509 kilogramov, kar je 14 kilogramov več kot leto prej. Količina odpadkov, ki nastajajo v proizvodnih in storitvenih dejavnosti, se je zmanjšala, medtem ko se je količina komunalnih odpadkov, ki nastajajo predvsem v gospodinjstvih in v nekaterih storitvenih dejavnostih, povečala.

Stopnja recikliranja vseh v ravnanje z odpadki vključenih odpadkov brez mineralnih je bila v Sloveniji 84-odstotna, kar je štiri odstotne točke manj kot predlani. Stopnja recikliranja komunalnih odpadkov se je povečala z 58,8 odstotka na 59,2 odstotka. Stopnja odlaganja vseh v ravnanje z odpadki vključenih odpadkov brez mineralnih pa je bila približno petodstotna in je bila v primerjalnem obdobju večja za pol odstotne točke.

Več iz te teme:

Več iz rubrike

trendi

Na polju naletel na več kot 950.000 evrov vredne zlatnike

Lani septembra je britanski ptičar, ki se je ustavil na robu kmečkega polja, da bi opazoval brenčavca in par srak, naletel na 2000 let stare keltske kovance v vrednosti približno 845.000 britanskih f…

trendi

Raziskava za leto 2021: Najboljša mesta za upokojitev (ali delo na daljavo) na …

Iščete državo, v katero bi se preselili in si s tem zagotovili nizke stroške, večjo kakovost življenja in visoko raven zadovoljstva? Znana so mesta, ki nudijo najboljše izhodišče.

trendi

Dobili bomo zemljevid morskega dna

Ambiciozen načrt, da bo do leta 2030 kartirano oceansko dno po celem svetu, se uresničuje. Do sedaj je bila zabeležena že petina morskih tal.

trendi

Nostalgične igrače vas lahko spremenijo v milijonarje

Od punčk Barbie in plišastih igrač, do videokaset, kart in stripov. Nostalgični predmeti dosegajo vrtoglave vrednosti. Zbirateljev pa je vedno več.

Komentarji: