Đoković z obiskom piramid pospešil turizem v Bosni

Mestece Visoko v Bosni in Hercegovini in domnevni zdravilni učinki njegove piramide so doživeli velik razcvet kljub pandemiji novega koronavirusa.
Fotografija: Novak Đoković in dr. Semir Osmanagić. FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP
Odpri galerijo
Novak Đoković in dr. Semir Osmanagić. FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP

Glavni pobudnik domnevno energijsko bogatega območja je dr. Semir Osmanagić, 60-letni ljubiteljski raziskovalec in arheolog. Trdi, da je hrib dokaj pravilnih geometričnih oblik v resnici starodavna piramida in da ima posebne energijske učinke.

Njegovim dognanjem znanstveniki sicer ostro nasprotujejo, Osmanagića pa so označili za psevdoznanstvenika. Že leta 2006 so evropski znanstveniki opozorili oblasti v Bosni in Hercegovini, da gre za poskus zavajanja nevednih množic in da takšni projekti nimajo ničesar skupnega z znanostjo, poroča STA.

FOTO: WIKIPEDIA - slike v javni lasti
FOTO: WIKIPEDIA - slike v javni lasti
Njegov nasprotnik je tudi Enver Imamović, profesor arheologije na sarajevski univerzi. Piramida je, pravi, povsem naravna geološka struktura, predori pa najverjetneje ostanek antičnega rudnika zlata.

A Osmanagića to ne moti. Njegova piramida in park ob njej (kupil je zemljišče ob hribu in ga spremenil v terapevtski park) vsako leto privabljajo na tisoče obiskovalcev.


Ne le neznanih iskalcev energijskih vrelcev, pač pa tudi slavne. Prvi med njimi je srbski teniški zvezdnik Novak Đoković, ki je bil tam samo letos dvakrat, njegovi obiski pa so potem vabilo še za druge, ki mu sledijo.

Đoković je ob obiskih piramide junija in oktobra tudi drugim športnikom svetoval, naj v praksi preizkusijo učinke. »Vem, da je veliko dvomov in da se pojavlja vprašanje o avtentičnosti kraja. Toda če želite razumeti, kaj se dogaja, morate priti sem,« je dejal v pogovoru za AFP.

FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP
FOTO: ELVIS BARUKCIC / AFP
Če ne drugje, se energijski učinek pozna pri lokalnem turizmu. Na državni ravni so projekt nehali podpirati že pred desetletjem, lokalne oblasti pa so mu naklonjene, poskrbele so za pomoč pri gradnji boljše cestne infrastrukture in parkirišč.

Po spomladanski krizi zaradi koronavirusa je vsaj poleti spet stekel tudi s piramidami povezan posel, predvsem prodaja spominkov in vstopnic za park, novico AFP povzema STA.

V ceni vstopnice je vštet tudi ogled podzemnih predorov, v katerih je po Osmanagićevem prepričanju zdravilno elektromagnetno valovanje. Med koronsko krizo so med učinke dodali še možnost povečanja imunosti na novi koronavirus, čeprav Osmanagić za to področje resda ne zagotavlja učinkov, še piše STA.
 
 

Več iz rubrike