Luksemburg želi legalizirati konopljo. Za celotno EU.

Luksemburško ministrstvo za zdravje je predlagalo, da bi celotna Evropska unija sprejela zakon, s katerim bi legalizirala konpljo ne le za zdravstvene, temveč tudi rekreativne namene.
Fotografija: "Politika boja proti drogam, ki smo jo imeli v zadnjih 50 letih, ni delovala." REUTERS
Odpri galerijo
"Politika boja proti drogam, ki smo jo imeli v zadnjih 50 letih, ni delovala." REUTERS

Jeseni se bo morda v Evropskem parlamentu govorilo o legalizaciji marihuane, za to bodo dali pobudo iz Luksemburga. Želijo si, da bi zakon stopil v veljavo čez dve leti. Njihova ideja je, da bi stopili ob bok Kanadi, Uguvaju ter 11 državicam ZDA. 


Ena glavnih podpornic legalizacije konoplje je njihova zdravstvena ministrica Etienne Schneider, ki kot najpomembnejše gonilo predloga navaja zdravstvene razloge, ki pa niso edini.

Povedala je, da mladi tako ali tako dobivajo konopljo na črnem trgu in zaradi tega prihajajo v stik s preprodajalci mamil, ki dobavljajo konopljo neznane kakovosti in so zaradi tega v stiku s potencialno nevarnimi drogami.

"Politika boja proti drogam, ki smo jo imeli v zadnjih 50 letih, ni delovala," je vzopstavila. V skladu z zakonodajo, ki sta jo predlagala Schneider in pravosodni minister Félix Braz, bi Luksemburg legaliziral celoten trg s konopljo, od izdaje dovoljenj za njegovo proizvodnjo do legalizacije njegove porabe, in to v zelo regulirani strukturi. Prepovedali bi gojenje doma in omejili mejo starosti na 18 let.

Schneider predvideva tudi prepoved nakupa marihuane s strani nerezidentov kot način, da se izognejo turizmu z drogami. Ravno zaradi tega si želijo legalizacijo spraviti na širšo raven, na celotno Evropsko unijo, saj bi tako rešili domino efekt težav.


 

Več iz rubrike

trendi

Kako se prepletata budizem in znanost

Znanstveniki vse bolj uporabljajo budistično modrost za razumevanje različnih raziskovalnih tem in človeškega stanja. Menihi in redovnice pa zavzeto srkajo najnovejše raziskave. Njihova vprašanja so …

trendi

Blagoslov in prekletstvo à la Michelin

O tem, kako podjetje, ki prodaja gume, odloča o usodi svetovne kulinarike.

trendi

Ženske se manj ličijo. Posledice se že čutijo

Japonsko luksuzno kozmetično podjetje Shiseido se spogleduje s kitajskim spletnim modelom, ki bi podjetju zagotovil rast po pandemiji. Trenutno časi niso rožnati.

trendi

Na dnu oceana poteka lov na minerale, vredne več bilijonov

Najzanimivejša prihodnost tehnologije za drone morda ne bo v zraku, po katerem bi dostavljali pakete za Amazon, ampak pod vodo, kjer bi pomagali odkrivati ogromno bogastvo.

Komentarji: