Najvarnejša mesta za solo popotnice na svetu

Katera mesta po svetu so najbolj varna za ženske, ki se odločijo, da se bodo na potovanje podale same?
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Dolga leta je veljalo splošno družbeno prepričanje, da se na potovanje odpravljamo v paru ali v skupini. Posamezniki, ki so se na raziskovanje sveta odpravili sami, so bili velikokrat deležni neodobravanja in čudnih pogledov. V zadnjem desetletju se je povpraševanje po solo potovanjih zelo razširilo in postalo nekaj običajnega. Tudi veliko predstavnic nežnejšega spola se odloči, da se bodo odkrivanja bližnjih in oddaljenih kotičkov sveta lotile v lastni režiji.

Solo potovanja prinašajo popotnikom številne prednosti. Omogočajo jim, da povsem sami načrtujejo organizacijo izleta, pri čemer se jim ni treba nikomur prilagajati. Posamezniki, ki se na potovanje odpravijo sami, so običajno bolj odprti za navezovanje stikov z ljudmi, ki jih srečajo na svoji poti. Hitro se povežejo z domačini in drugimi popotniki, kar jim omogoča edinstveno izkušnjo, hkrati pa si lahko brez slabe vesti vzamejo nekaj časa zase. Seveda pa je treba v primeru individualnih potovanj še toliko bolj paziti na varnost, kar še posebej velja za ženske. Katera mesta so bila glede na študijo Solo Female Travellers spoznana kot najbolj varna za solo popotnice?

image_alt
Evropske države z najdaljšim starševskim dopustom

Montreal, Kanada

Za najbolj varnega se je izkazalo drugo najbolj poseljeno kanadsko mesto, se morajo pa popotniki zavedati, da nastanitev – sploh v enoposteljnih sobah – ni poceni. Montreal se je na prvo mesto zavihtel predvsem zato, ker so njegove ulice ponoči dobro osvetljene, kar daje nočnim sprehajalcem občutek varnosti. Prav tako gre za mesto z zelo nizko stopnjo kriminala.

Kolombo, Šrilanka

Šrilanski Kolombo se je glede na varnost uvrstil na drugo mesto, hkrati pa velja za najbolj varno azijsko mesto. Obisk mesta je še posebej primeren za popotnice, ki za potovanje nimajo na voljo veliko finančnih sredstev, saj so cene prenočitve in javnega prevoza zelo ugodne. Kljub temu da mesto ponoči ni osvetljeno, se popotnice tukaj glede na rezultate raziskave počutijo zelo varne.

Foto: Getty Images/iStockphoto
Foto: Getty Images/iStockphoto

Ljubljana, Slovenija

Glede na študijo se Ljubljana uvršča na tretje mesto lestvice. Tako dobro oceno je dobila, ker je stopnja razširjenosti nasilja med ženskami na zelo nizki ravni. Popotnice, ki so v preteklosti obiskale Ljubljano, so poročale o velikem občutku varnosti.

Ottawa, Kanada

Med prvih pet najvarnejših držav za solo popotnice se je uvrstilo še eno kanadsko mesto, v katerem je stopnja nasilja nad ženskami prav tako izredno nizka. Toleranca do zlorabe žensk na podlagi njihovega spola je tukaj na skoraj ničelni ravni. Tako kot v primeru Montreala so tudi na tem območju cene nastanitve, prevoza in dnevnih stroškov na precej visoki ravni.

image_alt
Vsa zasebna letala, ki so v lasti Billa Gatesa

Edmonton, Kanada

Med najvišje uvrščenimi mesti se je znašlo še eno kanadsko mesto, v katerem je stopnja tolerance do nasilja nad ženskami prav tako na skoraj ničelni ravni. Ženske, ki so v preteklosti obiskale to mesto, so poročale o občutkih varnosti. Vseeno se je stopnja kriminala v tem mestu v zadnjih letih nekoliko povišala.

Prevladujejo kanadska in avstrijska mesta

Ob pregledu lestvice najvarnejših držav za solo popotnice lahko ugotovimo, da najvišja mesta zasedajo predvsem kanadska in avstrijska mesta. Na lestvico najvarnejših 15 mest se je uvrstil tudi Zagreb.

Uvrstitev na lestvici glede na stopnjo varnosti

Mesto, država

1.

Montreal, Kanada

2.

Kolombo, Šrilanka

3.

Ljubljana, Slovenija

4.

Ottawa, Kanada

5.

Edmonton, Kanada

6.

Dunaj, Avstrija

7.

Linz, Avstrija

8.

Lodz, Poljska

9.

Calgary, Kanada

10.

Zagreb, Hrvaška

11.

Vancouver, Kanada

12.

Jakarta, Indonezija

13.

Salzburg, Avstrija

14.

Gradec, Avstrija

15.

Doha, Katar

Vir: Solo Female Travellers

Metodologija raziskave

Raziskava je bila izvedena na podlagi preučitve večjih mest držav po vsem svetu. Pri tem so bili analizirani dejavniki, kot so občutek varnosti v času nočnega sprehoda, osvetljenost ulic ponoči, zabeležena stopnja kriminala, enakovredna obravnava popotnikov ne glede na spol, razširjenost nasilja nad ženskami ter uspešnost države pri obvladovanju pandemije covid-19. Sočasno se je primerjalo cene nastanitve in prevoza v primeru solo potovanja po posameznih mestih.

image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Več iz rubrike