Vsa zasebna letala, ki so v lasti Billa Gatesa

Četrti najbogatejši Zemljan Bill Gates se lahko pohvali z osupljivo zbirko zasebnih letal.
Fotografija: Bill Gates. Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters
Odpri galerijo
Bill Gates. Foto: CHARLES PLATIAU/Reuters

Bill Gates je postal znan leta 1997 z ustanovitvijo Microsofta. Računalniško podjetje je hitro raslo, z njim pa tudi bogastvo njegovega ustanovitelja. Kmalu je postal eden najbogatejših ljudi na svetu, danes pa je njegovo premoženje ocenjeno na nekaj manj kot 130 milijard dolarjev (115 milijard evrov).

image_alt
Bill Gates s subvencioniranjem pomaga državam do ničelnih emisij

Finančno stanje mu omogoča, da kupi najbolj razkošne stvari; od jaht in luksuznih nepremičnin do letal. Gates ima slednjih v lasti kar šest, navaja spletna stran The Richest.

Bombardier Challenger 350 N769QS

Gates je postal lastnik tega letala prek partnerstva z Družbo NetJets, ki v segmentu zasebnih letal prodaja lastniške deleže. Challenger 350 ima največjo kabino v svojem razredu. Letalo, ki lahko prevaža do 10 potnikov naenkrat, je prejelo številne nagrade in spada med najbolje prodajana poslovna letala. Zanj naj bi Gates odštel 25 milijonov evrov.

Foto: Posnetek zaslona/The Richest
Foto: Posnetek zaslona/The Richest

Bombardier Challenger 350 N754QS

Drugi Challenger 350 je registriran kot N754QS in ima prav tako 10 sedežev. Kabina s kovinsko oblogo in zložljivimi mizami je skrbno oblikovana za brezhibno izkušnjo. Za potrebe video konferenc je na voljo hitri internet, posebna zvočna zavesa pa kabino spremeni v zvočno izolirano pisarno.

image_alt
Najbogatejši Zemljani med pandemijo podvojili premoženje

Gulfstream 650ER N887WM

650ER lahko sprejme do 18 potnikov in ima največji doseg do 13.800 kilometrov. Letalo, kupljeno leta 2018, je registrirano kot N887WM, pri čemer črki označujeta začetnici Williama in Melinde, medtem ko številka 87 pomeni leto, ko sta se (zdaj že nekdanja) zakonca Gates spoznala.

Letalo, vredno 62 milijonov evrov, spada med najhitrejša poslovna letala. Gates lahko namreč iz Singapurja v Tuscon prileti že v dobrih 15 urah, navaja The Richest.

Gulfstream 650ER N194WM

Gre še za enega 650ER v Gatesovi lasti. Sicer je podoben prvemu Gulfstreamu, a je bolj prostoren. V kabini so štirje ločeni prostori, namenjeni zabavi, sprostitvi in delu. Ročno izdelana usnjena sedežna garnitura se lahko spremeni v prostorno posteljo za 10 oseb. Letalo je opremljeno s 16 okni, ki dajejo prijetno naravno svetlobo in hkrati nudijo izjemne razglede med letom.

Foto: Posnetek zaslona/The Richest
Foto: Posnetek zaslona/The Richest

Hidroplan Cessna 208

Eno najmočnejših letal na trgu, hidroplan Cessna 208, ima motor z 900 konjskimi močmi, kar mu omogoča hitrejše letenje na daljše razdalje. Sprejme lahko do 10 oseb, Gates pa naj bi zanj odštel »samo« 1,6 milijona evrov.

Eurocopter EC135

Večnamensko letalo, izdelano s pomočjo najsodobnejše tehnologije, spada med Gatesova najljubša prevozna sredstva. Njegova največja dosežena hitrost je 290 kilometrov na uro, poleg pilota pa lahko sprejme do pet potnikov. Ustanovitelj Microsofta naj bi zanj odštel 3,5 milijona evrov.

image_alt
Kriza dezinformacij in nezaupanje v vlade lahko uniči svet

Več iz rubrike