Evropske države z najdaljšim starševskim dopustom

V nekaterih državah novopečenim staršem pripada daljši, v drugih krajši starševski dopust. Na katero mesto se uvršča Slovenija?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Rojstvo otroka je pomembna življenjska prelomnica, ki prinese paru velike spremembe pri organizaciji vsakdana. Dojenček zahteva od svojih staršev veliko časa, nege in pozornosti. Evropske države se med sabo razlikujejo glede na čas plačane odsotnosti z delovnega mesta, ki so ga pripravljene ponuditi novopečenim materam in očetom. Katere evropske države ponujajo najdaljši starševski dopust in kam se uvršča Slovenija?

V zadnjih letih so številne evropske države sicer nekoliko spremenile politiko starševskega dopusta. Če je bila včasih odsotnost z dela zaradi skrbi za dojenčka domena žensk, se v zadnjih letih vse več očetov aktivno vključuje v skrb za otroka. Nekateri so celo pripravljeni ostati doma namesto svoje partnerke. Temu so se prilagodile tudi politike držav, ki čedalje več ugodnosti ponujajo tudi novopečenim očetom oz. paru omogočijo, da se sam odloči, kateri od njiju bo koristil odsotnost z dela.

Unicef je izvedel raziskavo, v kateri se je lotil preučevanja, kako je z zagotavljanjem starševskega dopusta v 41 evropskih državah ter katere druge ugodnosti vlade ponujajo novopečenim staršem.

image_alt
Novosti na področju upokojevanja, pokojnin in dodatkov

Države, ki nudijo novopečenim staršem največjo podporo, so Švedska, Norveška, Islandija, Estonija in Portugalska, medtem ko so se na najnižja mesta lestvice uvrstile Švica, Grčija, Združeno kraljetsvo in Irska.

Švedska

Na Švedskem so novopečeni starši upravičeni do 480 dni dopusta. V tem času prejemajo 80 odstotkov svojega običajnega dohodka.Prvih 18 tednov je rezerviranih izključno za mame, preostanek starševskega dopusta pa lahko koristita ali oče ali mama. Očetu za nego otroka pripada 90 plačanih dni.

Norveška

Na Norveškem se ženske lahko odločijo za porodniški dopust v dolžini 49 tednov s polno plačo ali v dolžini 59 tednov pri 80-odstotni plači. Očetje so lahko z delovnega mesta zaradi nege otroka odsotni do 10 tednov, vendar se sami odločajo, če bodo ugodnost sploh koristili.

Foto: Tatyana Tomsickova/Getty Images
Foto: Tatyana Tomsickova/Getty Images

Estonija

V Estoniji matere prejmejo 140 dni v celoti plačanega porodniškega dopusta, ki se lahko začne že 30 do 70 dni pred predvidenim rokom poroda. Očetom pripadata dva tedna plačanega dopusta. Po izsteku porodniškega dopusta starša prejmeta še dodatnih 435 prostih dni, ki si jih lahko poljubno razdelita.

Islandija

Na Islandiji staršema ob prihodu novega družinskega člana pripada 12 mesecev starševskega dopusta. Vsak od njiju prejme pet mesecev. Za preostala dva meseca se dogovorita med sabo, kateri od njiju ju bo koristil.

Danska

Novopečene mame na Danskem so upravičene do 18 tednov porodniškega dopusta; štiri tedne pred porodom in 14 tednov po porodu. V tem času prejemajo polno plačo. V času materinih 14 dni porodniškega dopusta si lahko tudi oče vzame dva zaporedna tedna dopusta. Po preteku porodniške paru pripada še 32 dodatnih tednov, ko sta lahko odsotna z dela. To obdobje si lahko poljubno razdelita med sabo, vendar pri tem ne prejemata več polne plače.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Finska

Na Finskem so se odločili, da bodo dali vsem staršem - kar se tiče koriščenja dopusta za nego otroka - enake možnosti; ne glede na spol in to, ali so biološki starši otroka ali ne. Vsak starš dobi 164 dni oziroma sedem mesecev starševskega dopusta. Par se lahko odloči, da bo vsak koristil svoj delež odsotnosti ali pa eden od njiju prevzame tudi dopust, ki bi pripadal drugemu.

Glede na celotna ugodnosti, ki pripadajo ob rojstvu otroka mamam in očetom, so se evropske države od najboljše do najslabše uvrstile, kot je navedeno na spodnji lestvici:

Uvrstitev

država

1

Švedska

2

Islandija

3

Norveška

4

Portugalska

5

Danska

6

Estonija

7

Luksemburg

8

Nemčija

9

Francija

10

Slovenija

11

Belgija

12

Avstrija

13

Finska

14

Španija

15

Nizozemska

16

Italija

17

Litva

18

Madžarska

19

Latvija

20

Romunija

21

Bolgarija

22

Malta

23

Hrvaška

24

Irska

25

Poljska

26

Češka

27

Slovaška

28

Združeno kraljestvo

29

Ciper

30

Grčija

31

Švica

Vir: Unicef

image_alt
Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Več iz rubrike