Koliko IQ določa vaš uspeh?

Vrhunski psiholog: IQ je glavni napovedovalec delovnega uspeha, še posebej v kombinaciji s specifičnimi petimi lastnostmi.
Fotografija: Večji IQ pripomore tudi k večjemu uspehu? Foto: Depositphotos
Odpri galerijo
Večji IQ pripomore tudi k večjemu uspehu? Foto: Depositphotos

Ne zgodi se vsak dan, da vas mora skrbeti, da vas bo malček prelisičil. Prav tako se ne zgodi vsak dan, da 2-letnik postane najmlajši član Mense - svetovne družbe posameznikov z visokim inteligenčnim kvocientom. To je maja postala Isla McNabb, 2-letna prebivalka Kentuckyja. Njena inteligenca je mnoge ljudi osupnila, napovedujejo pa ji še več impresivnih podvigov.

image_alt
Raziskava: Tisti, ki blestijo v matematiki, zaslužijo več

Njena zgodba poraja vprašanje: Ali otroku visok inteligenčni kvocient omogoča karierni ali finančni uspeh v prihodnosti? Po mnenju psihologa Johna Antonakisa je odgovor v bistvu pritrdilen.

»IQ je najpomembnejši napovedovalec delovne uspešnosti,« je za CNBC Make It povedal Antonakis, profesor organizacijskega vedenja na švicarski Univerzi v Lausanni, ki se osredotoča na raziskave vodenja in upravljanja.

Pot do uspeha. Foto: Shutterstock
Pot do uspeha. Foto: Shutterstock

Leta 2012 so raziskovalci psihologije univerze Vanderbilt ugotovili, da ljudje z višjim IQ v povprečju zaslužijo višje dohodke kot tisti z nižjim. Pretekle študije so tudi pokazale, da so visoki IQ primerljivo zanesljivi pri napovedovanju akademskega uspeha, delovne uspešnosti, kariernega potenciala in ustvarjalnosti.

Na karierni uspeh ne vpliva le IQ temveč tudi ostale veščine

Antonakis pravi, da so visoki inteligenčni kvocienti še posebej pomembni napovedovalci uspeha zapletenih, v kvalificiranih poklicih, kot so fizik, inženir ali nevrokirurg. A ne skrbite, dodaja: še vedno ste lahko zelo uspešni, ne da bi bili član Mense. Številne raziskave namreč kažejo, da na vaš karierni uspeh in splošno srečo namreč vpliva še pet veščin. Po psiholoških študijah so to: komunikativnost, prijaznost, samozavest, odprtost za nove izkušnje in dobre organizacijske sposobnosti, lastnosti.

Z drugimi besedami, nižji inteligenčni kvocient vas ne obsoja nujno na neuspešno ali neizpolnjujoče življenje, še posebej, če si prizadevate povečati svoje najmočnejše sposobnosti in lastnosti. »Lahko bi na primer opravljali drugo delo, ki zahteva dobre socialne veščine,« pravi Antonakis. 

IQ je pomemben napovedovalec delovne uspešnosti. Foto: Getty Images
IQ je pomemben napovedovalec delovne uspešnosti. Foto: Getty Images

Uspeh je mogoče opredeliti tudi na veliko različnih načinov, od letnega dohodka do splošne sreče in IQ  pri tem ni ravno tako močan napovedovalec, kaže raziskava.

IQ omogoča učinkovitejše vodenje

Visok IQ je lahko zanesljiv napovedovalec uspeha, ni pa zagotovilo. Antonakis pravi, da je kontekst pomemben: na primer, oseba z visokim IQ, ki dela v razmeroma nezapleteni službi, morda ne bo uspevala, preprosto zato, ker je ne zanima.

image_alt
Počasno delo kot recept za uspeh

»Potrebno je ujemanje med zahtevami delovnega mesta in značilnostmi osebe, ki bo zasedla delovno mesto,« pravi Antonakis. »Torej, če postavite preveč pametno osebo na položaj hišnika, se bo dolgočasila, ne bo imela dovolj izzivov.«

Upoštevati morate tudi, kako bi lahko delo te osebe dojemali ljudje, ki nimajo enake ravni inteligence. Vodje se lahko znajdejo v težavah, če je njihov inteligenčni kvocient znatno višji od njihove ekipe, zaposleni pa lahko podobno naletijo na ovire, če mislijo, da so pametnejši od svojega šefa.

Antonakisova raziskava kaže, da imajo voditelji z visokim IQ boljše rezultate kot manj inteligentni voditelji. Morda ni presenetljivo, da je študija iz leta 2013 pokazala, da so izvršni direktorji s seznama Fortune 500 običajno med enim odstotkom najboljših v smislu kognitivnih sposobnosti. Pomembno pa je, da imajo tudi karizmo.  

Bistvo je, da ljudem z najvišjim IQ  morda ni zagotovljen največji uspeh – vendar imajo zagotovo prednost.

image_alt
Ameriška tiktokerka, ki z Excelovimi tečaji služi milijone

Več iz rubrike