Kdo so največji zaslužkarji v svetu športa?

Najboljšim športnim zvezdam gre bolje kot kdaj koli prej. Kdo je lani zaslužil največ?
Fotografija: Foto: PETER CZIBORRA/REUTERS
Odpri galerijo
Foto: PETER CZIBORRA/REUTERS

Po ocenah Forbesa je deset najbolje plačanih športnikov na svetu v zadnjih 12 mesecih skupaj zbralo 992 milijonov dolarjev. Kot jasen znak, da gre najboljšim športnim zvezdam bolje kot kdaj koli prej, je meja za uvrstitev med prvih deset letos 80,9 milijona dolarjev, medtem ko je bila lani 75 milijonov dolarjev.

Kdo je na Forbesovem seznamu najbolje plačanih aktivnih športnikov v letu 2021?

image_alt
Kateri športi so med najbolje plačanimi?

Lionel Messi, 130 milijonov dolarjev

Na prvem mestu lestvice se vihti eden najboljših nogometašev na svetu Lionel Messi. V lanskem letu naj bi na igrišču zaslužil 75 milijonov dolarjev, izven igrišča pa 55 milijonov, predvsem na račun sodelovanja s podjetji, kot so Adidas, Budweiser in PepsiCo.

Prav tako je postal prvi ambasador športne blagovne znamke Hard Rock International, kar je pomagalo, da je prvič po letu 2013 zaslužek izven igrišča izenačil s Cristianom Ronaldom.

LeBron James, 121,2 milijona dolarjev

Košarkar LA Lakersov LeBron James je po oceni Forbesa nedavno postal milijarder, potem ko je prodal manjšinski delež v produkcijskem podjetju SpringHill v vrednosti približno 725 milijonov dolarjev, s čimer se je njegova neto vrednost povečala na 850 milijonov dolarjev.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Potem ko je januarja objavil pogodbo o sodelovanju s Crypto.com, se je James pojavil v reklami za Super Bowl poleg računalniško ustvarjene različice svojega mlajšega jaza. Pred kratkim je vložil tudi v Tonal and StatusPRO, športno tehnološko zagonsko podjetje, ki ustvarja izdelke za trening v navidezni resničnosti.

image_alt
Veliki zaslužki se kujejo v pičlih 2 urah dela na dan

Cristiano Ronaldo, 115 milijonov dolarjev

Ljubljenec predvsem ženskega dela nogometnih privržencev Cristiano Ronaldo je lani po navedbah tujih medijev, zaslužil 115 milijonov dolarjev, od tega 55 milijonov izven igrišča. Velik del njegovega zaslužka izhaja iz njegove množične prisotnosti na družbenih omrežjih: ima 690 milijonov sledilcev na Instagramu, Facebooku in Twitterju, kar mu daje vzvod, da zahteva visoke cene od sponzorjev, kot so Nike, Herbalife in Clear šampon. 

Foto: MARCELO DEL POZO/Reuters
Foto: MARCELO DEL POZO/Reuters

Je tudi investitor v restavracije Tatel – vključno z novo lokacijo na Beverly Hillsu – in je obraz ZujuGP, prihajajoče aplikacije, katere cilj je postati digitalna nogometna skupnost.

Neymar, 95 milijonov dolarjev

Na četrtem mestu najnovejše Forbesove lestvice se je znašel še en vrhunski nogometaš. Neymar je novembra dosegel svoj 400. gol v karieri, a je bil, tako kot Lionel Messi, po predčasnem izstopu Paris Saint-Germaina iz lige prvakov tarča kritik. 

Foto: KIM HONG-JI/Reuters
Foto: KIM HONG-JI/Reuters

Njegova pozornost se bo zdaj preusmerila na svetovno prvenstvo v Katarju to jesen, za katerega je dejal, da bi lahko bilo njegovo zadnje. Izven igrišča ima dragocen nabor sponzorskih pogodb, vključno s Pumo in Red Bullom, in je predmet nove Netflixove dokumentarne serije, Neymar: The Perfect Chaos . Prav tako se potaplja v svet NFT, novembra je namreč podpisal pogodbo s platformo NFTSTAR.

image_alt
Med košarkarji novi milijarder

Stephen Curry, 92,8 milijona dolarjev

V tej sezoni noben igralec lige NBA ni s plačo zaslužil toliko kot Stephen Curry, navaja Forbes. Igralec Golden State Warriors naj bi prejel povišico, potem ko je lani podpisal štiriletno podaljšanje pogodbe za 215 milijonov dolarjev.

Foto: Cary Edmondson/USA TODAY Sports
Foto: Cary Edmondson/USA TODAY Sports

Tako bo naslednjo sezono na igrišču zaslužil približno 48 milijonov dolarjev, v obdobju 2025-26, pa naj bi zaslužil do 60 milijonov dolarjev.

image_alt
Rimac z vrtoglavim zneskom podira rekorde

Več iz rubrike