Med košarkarji novi milijarder

Košarkar moštva Los Angeles Lakers iz severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je po poročanju Forbesa uradno postal milijarder.
Fotografija: LeBron James postal novi milijarder. Foto: MARIO ANZUONI/Reuters
Odpri galerijo
LeBron James postal novi milijarder. Foto: MARIO ANZUONI/Reuters

LeBron James – 18-kratni zvezdnik lige NBA, 4-kratni prvak lige NBA, 2-kratni dobitnik zlatih olimpijskih medalj – je dosegel še en mejnik, saj mu je uspelo nekaj, kar ni še nobenemu igralcu lige NBA.

image_alt
Kateri športi so med najbolje plačanimi?

Največ zaslužka ustvaril izven igrišča

James je po poročanju Forbesa, postal prvi aktivni igralec lige NBA z neto vrednostjo milijarda dolarjev. Edini drugi košarkar, ki se je uvrstil na seznam, je nekdanji igralec Michael Jordan, ki je postal milijarder leta 2014, več kot desetletje po upokojitvi, zahvaljujoč pravočasni naložbi v košarkarsko ekipo Charlotte Hornets.

Megazvezdnik Los Angeles Lakers je lani zaslužil 121,2 milijona dolarjev in tako presegel potrebno mejo, da postane milijarder. Gre za najbolje plačanega igralca v ligi NBA, saj je, odkar od leta 2003 igra v ligi, prejel 385 milijonov dolarjev za plače od klubov Cleveland Cavaliers, Miami Heat in Los Angeles Lakers.

Večino zaslužka je pravzaprav ustvaril izven igrišča. Foto: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports
Večino zaslužka je pravzaprav ustvaril izven igrišča. Foto: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Kot navaja Forbes, je večino svojega premoženja ustvaril izven košarkarskega igrišča s sponzorstvi in ostalimi poslovnimi sodelovanji s podjetji, kot so Nike, AT&T, PepsiCo in Walmart.

Največji zunanji vir zaslužka Jamesa je podjetje SpringHill za televizijsko in filmsko produkcijo, ki ga je ustanovil skupaj s svojim poslovnim partnerjem in otroškim prijateljem Maverickom Carterjem in katerega večinski lastnik je še danes.

image_alt
Zakaj je Monaco raj za bogataše?

V lasti drage nepremičnine

Košarkar ekipe Los Angeles Lakers je tudi velik vlagatelj. Pogodbe sestavlja tako, da ima v lasti delež blagovnih znamk in tako namesto hitrega plačila dobi del dobička. Tako je na primer leta 2015 zavrnil 15 milijonov dolarjev vredno pogodbo z McDonald'som in raje kupil delež hitro rastoče verige restavracij Blaze Pizza.

90 milijonov dolarjev zaslužka mu je prinesel enoodstotni delež v podjetju Fenway Sports Group, ki ima v lasti športne ekipe, kot so na primer angleški nogometni prvoligaš Liverpool in bejzbolski velikan Boston Red Sox.

Po poročanju Forbesa ima tudi približno 80 milijonov dolarjev v nepremičninah, vključno z 10 milijonov dolarjev vrednim dvorcem v Akronu v Ohiu in dvema domovoma na območju Los Angelesa, za katera je James skupaj plačal 59,75 milijona dolarjev.

image_alt
Krizno dobičkarstvo: covid 19 prinesel 573 novih milijarderjev

Več iz rubrike