Kateri športi so med najbolje plačanimi?

Profesionalni športnik lahko pridobi milijone, če se ukvarja s pravim športom.
Fotografija: Košaka spada v sam vrh najbolje plačanih športov. Foto: Cary Edmondson-USA TODAY Sports
Odpri galerijo
Košaka spada v sam vrh najbolje plačanih športov. Foto: Cary Edmondson-USA TODAY Sports

Številne države porabijo milijarde dolarjev, da bi imele najboljše igralce in ekipe za tekmovanje na številnih velikih športnih dogodkih. Profesionalni športnik lahko pridobi milijone, če se ukvarja s pravim športom. Po Forbesovih podatkih znaša skupni zaslužek, ki ga je samo v letu 2021 zaslužilo 50 najboljših športnikov, okoli 2,8 milijarde dolarjev. V nadaljevanju vam predstavljamo športe, ki sodijo med najbolje plačane na svetu.

Nogomet

Nogomet velja za enega najzahtevnejših športov na svetu, a je tudi zelo priljubljen. Nogometaši so znani po svojih ogromnih plačilih in luksuznih življenjih. Najbolje plačani nogometaš je Cristiano Ronaldo s 70 milijoni dolarjev letne plače, na splošno pa je z različnimi posli in pogodbami zaslužil približno 125 milijonov dolarjev.

Cristiano Ronaldo. Foto: Ian Walton/Reuters 
Cristiano Ronaldo. Foto: Ian Walton/Reuters 

Hokej

Tudi igralci hokeja so spadajo med najbogatejše športnike na svetu. Forbes je poročal, da je najboljši igralec nacionalne hokejske lige za sezono 2022 ameriški profesionalni hokejist in nadomestni kapetan Auston Matthews, ki je letno zaslužil približno 13 milijonov dolarjev. Prav tako je zaslužil dodatne 3 milijone dolarjev za svoja priporočila in posle z blagovno znamko.

Golf

Golf velja za enega izmed najtežjih športov na svetu, pri katerem je za zmago potrebna velika natančnost. Golf so sprva igrali okoli 15. stoletja, vendar se je v ZDA in Evropi uveljavil šele v 17. stoletju. Poročali so, da je najvišje zaslužni igralec golfa ameriški profesionalni golfist Tiger Woods, ki je samo s svojo letno plačo zaslužil približno 50 milijonov dolarjev.

Tiger Woods velja za enega najbolje plačanih na svetu. Foto: Michael Madrid-USA TODAY Sports
Tiger Woods velja za enega najbolje plačanih na svetu. Foto: Michael Madrid-USA TODAY Sports

Ameriški nogomet

Ameriški nogomet je bolj znan v Združenih državah, zato ni presenetljivo, da je šport med najbolje plačanimi športi na svetu. Major League Baseball ali MLB je znana kot največja in najbolj priljubljena baseball liga po vsem svetu.

Najbogatejši igralec ameriškega nogometa na svetu je ameriški nekdanji profesionalec Alex Rodriguez, ki ima trenutno neto vrednost 400 milijonov dolarjev. Po Forbesu je nova zvezda New York Metsa Max Scherzer danes najbolje plačani športnik s 43 milijoni dolarjev plače samo od leta 2022.

image_alt
Najbolje plačani nogometaši v najboljši nogometni ligi na svetu

Dirkanje

Številni dirkalni dogodki, kot sta Velika nagrada Formule 1 ali NASCAR, si zaslužijo sloves enega najbolje plačanih dogodkov v športnem svetu. V ZDA in v Evropi veljajo avtomobilske dirke za enega najbolj priljubljenih športov. Toda to ni zgolj razburljiva igra, temveč tudi najnevarnejši šport na svetu kjer igralci tvegajo svoja življenja vsakič, ko tekmujejo. Najvišje plačani dirkač je Lewis Hamilton, ki je po ocenah zaslužil 40 milijonov dolarjev plače.

Tenis

Teniški igralci so med najbolj priljubljenimi športniki, ki so tudi odlično plačani. Študije kažejo, da je tenis drugi najzahtevnejši šport na svetu, za katerega je potrebno ogromno vzdržljivosti. Legendarni teniški igralec Roger Federer je najbolje plačan teniški igralec za leto 2022 in naj bi lani zaslužil 90 milijonov dolarjev.

Roger Federer in Rafael Nadal. Foto: Mike Hutchings/Reuters
Roger Federer in Rafael Nadal. Foto: Mike Hutchings/Reuters

Boks

Tudi boks je eden izmed najbolje plačanih športov, ki si prav tako prisluži tudi mesto kot eden najnevarnejših športov sodobnega časa. Obstaja veliko boksarjev, ki so s športom zaslužili milijone in celo milijarde.

Eden največjih boksarjev Mike Tyson je leta 1991 z 28,6 milijona dolarjev na vrhu Forbesove lestvice. Enako je ponovil leta 1996 s skupnim dohodkom 75 milijonov dolarjev. Najbolje plačani boksar trenutno je Anthony Joshua, ki zasluži 25 milijonov dolarjev zajamčenega denarja na borbo.

Košarka

Ko je govora o najbolj priljubljenih športih, je med njimi vsekakor tudi košarka. Ne preseneča, da so košarkarji med najbolje plačanimi športniki na svetu z milijonsko pogodbo za vsako ekipo. Na igrišču vsako sezono igra Nacionalna košarkarska zveza, ki jo sestavlja približno trideset ekip in na stotine igralcev. Danes je med najbolje plačanimi košarkarji Stephen Curry, z zaslužkom 92,3 milijona dolarjev na leto.

image_alt
Slavni bogataši, ki imajo v lasti zasebne otoke

Več iz rubrike