Rimac z vrtoglavim zneskom podira rekorde

V podjetju so pojasnili, da bo svež kapital financiral nadaljnji razvoj hčerinske družbe Rimac Tehnology.
Fotografija: Svež kapital bo financiral nadaljnji razvoj hčerinske družbe Rimac Tehnology. Foto: Rimac Automobili
Odpri galerijo
Svež kapital bo financiral nadaljnji razvoj hčerinske družbe Rimac Tehnology. Foto: Rimac Automobili

Včeraj je družba Rimac napovedala, da je v novem investicijskem krogu zbrala kar pol milijarde evrov svežega kapitala. Naložba, ki jo nekateri ocenjujejo kot rekordno, je med drugim podvojila njihovo tržno vrednost na več kot dve milijardi evrov.

image_alt
Mediji so širili novice o razhodu; Rimac pravi: »To je laž!«

Porsche obdržal enak delež

Daleč največjo dokapitalizacijo so vodili novi vlagatelji. Skupaj z investicijsko skupino Softbank (SoftBank Vision Fund 2), ki je usmerjena predvsem v naložbe v tehnološka podjetja, je v njeno lastniško strukturo vstopil tudi Goldman Sachs Asset Management, poročajo tuji mediji.

V transakciji so sodelovali tudi obstoječi delničarji koncerna, pri čemer je svoj delež obdržal Porsche, povečala pa ga je tudi italijanska skupina Investindustrial. 

»Zbrali smo 500 milijonov evrov v vrednosti 2,2 milijarde evrov v času, ko je večina drugih podjetij EV / avtomobilske tehnologije izgubila 50-90 odstotkov svoje vrednosti,« je dejal ustanovitelj Mate Rimac, ki je podvig spremljal na družbenem omrežju in hkrati čestital svoji ekipi.

Mate Rimac je na svojo ekipo zelo ponosen. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP
Mate Rimac je na svojo ekipo zelo ponosen. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP

Kapital za razvoj robotskega taksija

V podjetju so pojasnili, da bo svež kapital financiral nadaljnji razvoj hčerinske družbe Rimac Tehnology na področju velike serijske proizvodnje za svetovne proizvajalce avtomobilov.

Partnerstva s številnimi svetovnimi blagovnimi znamkami so že vzpostavljena, družba pa ocenjuje, da bo Rimac Technology z doseganjem polne kapacitete Kampusa lahko proizvedla več deset tisoč komponent letno, od hibridnih baterijskih sistemov do celotne platforme za druge proizvajalce.

image_alt
Video: Rimac je testiral svojo Nevero v zimskih razmerah na Švedskem

Rimac je za Financial Times povedal, da bodo zbrani kapital delno uporabili za razvoj projekta samovozečega robotskega taksija, katerega prototip je v delu že dve leti.

Sicer pa se podjetje namerava s pomočjo novega kapitala osredotočiti na reorganizacijo koncerna, vzpostavljanje novih proizvodnih procesov za zadovoljevanje svetovnega povpraševanja in odpiranje novih pisarn na več lokacijah v Evropi. Ob tem letos načrtujejo okoli 700 novih zaposlitev.

»Veselimo se novega partnerstva na področju inovacij in nadaljnjega napredka pri premikanju meja zmogljivosti baterij in električnih pogonov,« je naložbo v podjetje komentiral Michael Bruun iz podjetja Goldman Sachs.

image_alt
Vlagatelji zaskrbljeni kljub pozitivnim gospodarskim podatkom

Več iz rubrike