Vlagatelji zaskrbljeni kljub pozitivnim gospodarskim podatkom

Ameriški gospodarski podatki, sicer boljši od pričakovanih, niso mogli ublažiti zaskrbljenosti vlagateljev glede visoke inflacije in bližajoče se recesije.
Fotografija: Kljub pozitivnim novicam je razpoloženje na trgu ostalo medvedje. Foto: AFP
Odpri galerijo
Kljub pozitivnim novicam je razpoloženje na trgu ostalo medvedje. Foto: AFP

Svetovne delnice so v sredo, 1. junija, padle, ameriški dolar pa se je okrepil, kljub temu, da je poročilo Inštituta za upravljanje oskrbe (ISM) pokazalo, da se je proizvodna dejavnost v ZDA maja okrepila, saj je povpraševanje po blagu kljub naraščajočim cenam ostalo veliko. Vlagatelje očitno skrbi visoka inflacija in bližajoča se recesija, ki je delno posledica naraščajočih cen nafte.

image_alt
Evropski voditelji naposled le potrdili prepoved uvoza ruske nafte

V sredo, 1. junija, je najstarejše in največje združenje za upravljanje oskrbe na svetu – ameriški Inštitut za upravljanje oskrbe (ISM) – izdalo poročilo o proizvodni dejavnosti v ZDA za mesec maj. Podatki poročila so bili boljši od pričakovanih, saj so pokazalo, da se je proizvodna dejavnost v ZDA maja okrepila. Raziskava je sledila podatkom, objavljenim prejšnji petek, ki so pokazali, da se je potrošniška poraba v ZDA, ki največ prispeva k ameriški gospodarski proizvodnji, aprila povečala tudi ob vse večji zaskrbljenosti zaradi recesije.

Zakaj torej padec na trgih?

Kljub pozitivnim novicam, pa je razpoloženje na trgu ostalo medvedje zaradi prevladujoče negotovosti, ki jo povzročata hitrost zviševanja obrestnih mer s strani ameriške centralne banke (Fed), in vpliva rusko-ukrajinske vojne na cene hrane in surovin. »Veliko je negotovosti. Trg se utaplja v morju skrbi in skrbi je veliko,« je dejal Michael Ashley Schulman, glavni naložbeni direktor v družbi Running Point Capital v Los Angelesu.

Foto: Timothy A. Clary / AFP
Foto: Timothy A. Clary / AFP
»Če bo prišlo do recesije, bo to neobičajno in nenavadno, saj je zaposlenost skoraj polna, podjetja še vedno zaposlujejo in povpraševanje po stvareh je veliko,« je po navedbi Reutersa pojasnil Schulman. Svetovni delniški indeks MSCI, ki spremlja delnice v 50 državah, se je tako včeraj znižal za 0,8 odstotka, vseevropski indeks STOXX 600 pa je padel za nekaj več kot en odstotek.

Donosi ameriških državnih obveznic so se med negotovim trgovanjem zvišali, na Wall Streetu pa so se vsi trije glavni indeksi znižali zaradi delnic v finančnih, zdravstvenih, tehnoloških in potrošniških sektorjih. Industrijski indeks Dow Jones je padel za 0,5 odstotka, indeks S&P 500 je izgubil 0,75 odstotka, indeks Nasdaq Composite pa je padel za 0,7 odstotka.

Cene nafte se še naprej krepijo

»Rastoče obrestne mere in inflacija samo stiskajo vrednotenja. Podjetje je lahko dobro in lahko še naprej ustvarja dobiček, vendar se mora vrednotenje še vedno znižati, ker se osnovna obrestna mera povečuje,« je dodal Schulman.

image_alt
WEF 2022: Slabo razpoložena svetovna finančna elita v Davosu

Medtem so se cene nafte še naprej krepile. Na višanje cen je vplivala tudi poteza evropskih voditeljev o postopnem opuščanju uvoza ruske nafte, o čemer smo že pisali. Poleg tega pa je Kitajska končala strogo zaporo zaradi covida-19 v Šanghaju, kar bi lahko še dodatno okrepilo povpraševanje po nafti na že tako napetem trgu, navaja Reuters.

Ameriški dolar se je v primerjavi z evrom podražil, k čemur so pripomogli spodbudni ameriški gospodarski podatki, medtem ko je evro še vedno pod pritiskom zaradi rekordno visoke inflacije v evrskem območju. Cene zlata so se dvignile z dvotedenskega dna, k čemur je prispevala zaskrbljenost zaradi naraščajoče inflacije, čeprav sta močnejši dolar in naraščajoči donosi ameriških obveznic zadržala rast.

image_alt
Ali lahko svetovni delniški trgi končno pričakujejo dobre novice?

Več iz rubrike