Ali lahko svetovni delniški trgi končno pričakujejo dobre novice?

Svetovni delniški trgi so se v ponedeljek, 30. maja, rahlo zvišali v luči potencialno dobrih novic za finančni sektor.
Fotografija: 'Charging Bull of Wall Street' na Manhattnu v New Yorku, ZDA, 16. januarj 2019. Foto: Carlo Allegri / Reuters
Odpri galerijo
'Charging Bull of Wall Street' na Manhattnu v New Yorku, ZDA, 16. januarj 2019. Foto: Carlo Allegri / Reuters

Svetovni delniški trgi so se včeraj zvišali, dolar pa je bil zasidran na pettedenskem minimumu zaradi stav o možni upočasnitvi zaostrovanja ameriške monetarne politike in po ublažitvi omejitev zaradi covida-19 na Kitajskem.

Carlo Franchini, vodja oddelka za institucionalne stranke pri italijanski banki Banca Ifigest, je dejal: »Zdi se, da je najhujše za nami. Slabih novic ni več. Trg upa, da je videl dno,« in dodal, da je tudi nekoliko več jasnosti glede nadaljnje smeri razvoja dogodkov pri Evropski centralni banki (ECB).

Covidne zapore na Kitajskem se počasi odpravljajo

Dobički so nadgradili rast iz prejšnjega tedna in pripomogli k temu, da se je indeks svetovnih delnic MSCI obrnil v pozitivno smer. Zaupanje v manj agresiven pristop ameriške centralne banke (Fed) se je namreč povečalo po znakih, da je ameriška inflacija nedavno dosegla vrh. Indeks MSCI je tako dosegel najvišjo raven v več kot štirih tednih, v mesecu maju pa se je povečal za pol odstotne točke.

image_alt
WEF 2022: Slabo razpoložena svetovna finančna elita v Davosu

K umiritvi razpoloženja na svetovnih delniških trgih je prispevala tudi novica, da bodo šanghajske oblasti v sredo preklicale številne omejitve za podjetja, ki nadaljujejo z delom. S tem bodo omilile zaporo celotnega mesta, ki se je začela pred dvema mesecema zaradi množičnega izbruha okužb s covidom-19, navaja Reuters.

Trgovalna ploščad newyorške borze (NYSE) na Manhattnu v New Yorku, ZDA, 20. maj 2022. Foto: Andrew Kelly / Reuters
Trgovalna ploščad newyorške borze (NYSE) na Manhattnu v New Yorku, ZDA, 20. maj 2022. Foto: Andrew Kelly / Reuters
»Zdi se, da je najhujše za nami. Slabih novic ni več. Trg upa, da je videl dno,« je dejal Franchini in dodal: »Zdi se, da je tudi nekoliko bolj jasno, kaj bo storila ECB. Prišlo bo do zvišanja obrestnih mer, kar naj bi blok oddaljilo od negativnih obrestnih mer, ki so imele izjemno izkrivljajoč učinek na banke in trge.«

Čeprav je bil Wall Street v ponedeljek, 30. maja, zaprt zaradi praznika Memorial Day, so bili ameriški trgi izvedenih finančnih instrumentov odprti. Vlagatelji so izkoristili namige, da bi lahko Fed, ko bo junija in julija domnevno agresivno zvišal obrestno mero, nato upočasnil njeno zaostrovanje. »Govori o premoru v ciklu zviševanja obrestnih mer s strani Fed-a delajo čudeže za vse, od delnic do obveznic in - na žalost - tudi za dobrine,« je dejal Arne Petimezas, analitik neodvisne evropske borznoposredniške družbe AFS Group.

Razlike v obrestnih merah so se začele gibati v korist evra

Zaradi bolj umirjenega razpoloženja na trgu se je zmanjšal tečaj varnega dolarja, medtem ko so evro spodbudili komentarji uradnikov ECB, ki so napovedovali zvišanje obrestnih mer že julija. »Zdi se, da se gospodarski podatki ZDA upočasnjujejo, uradniki ECB pa razpravljajo o še hitrejšem začetnem zvišanju obrestnih mer, razlike v obrestnih merah na začetku leta pa so se začele gibati v korist evra,« je opozoril Zach Pandl, analitik banke Goldman Sachs.

image_alt
Nič več poceni denar. Posojila bodo dražja

Pandl je pojasnil, da bi lahko močna upočasnitev ameriškega gospodarstva povzročila pomemben odboj evra, čeprav velja tudi obratno, če bodo ameriški podatki boljši od pričakovanih. »Vidimo negativna tveganja za ameriško rast in smo priporočili prodajne opcije na USD/JPY [par ameriški dolar in jen], da bi izrazili to mnenje.«

Sedež Evropske centralne banke (ECB) v Frankfurtu, Nemčija, 5. januar 2022. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
Sedež Evropske centralne banke (ECB) v Frankfurtu, Nemčija, 5. januar 2022. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

To poudarja pomembnost ključnih ameriških podatkov, ki bodo objavljeni ta teden, med drugim proizvodni indeks ISM v sredo, 1. junija, in poročilo o majskih plačah v petek, 3. junija, navaja Reuters. Po napovedih naj bi se število zaposlenih v ZDA povečalo za dobrih 320.000, čeprav bi se to v primerjavi z aprilom zmanjšalo, saj naj bi bila brezposelnost 3,5-odstotna.

image_alt
Fed je izvedel največji dvig obrestnih mer v zadnjih dvajsetih letih

V Evropi so se donosi v ponedeljek, 30. maja, zvišali, potem ko se je nemška inflacija maja povečala bolj, kot je bilo pričakovano, in z 8,7 odstotka dosegla najvišjo raven v skoraj pol stoletja. Znižanje vrednosti dolarja je pomagalo tudi zlatu, da se je odlepilo od nedavnih najnižjih vrednosti, zaradi česar se je kovina zvišala na 1860 dolarjev za unčo. Cene nafte so dosegle najvišjo vrednost v zadnjih dveh mesecih, saj so trgovci čakali, ali bo na načrtovanem zasedanju Evropske unije dosežen dogovor o prepovedi uvoza ruske nafte.

Več iz rubrike