Fed je izvedel največji dvig obrestnih mer v zadnjih dvajsetih letih

Ameriška centralna banka (Fed) je v boju proti trdovratni inflaciji dodatno dvignila obrestne mere za pol odstotne točke.
Fotografija: Jerome Powell, predsednik ameriške centralne banke (Fed), 4. maj 2022. Foto: Jim Watson / AFP
Odpri galerijo
Jerome Powell, predsednik ameriške centralne banke (Fed), 4. maj 2022. Foto: Jim Watson / AFP

V sredo, 4. maja, je Fed v skladu s tržnimi pričakovanju zvišal svojo ključno obrestno mero za 0,5 odstotka na raven med 0,75 in enim odstotkom. Odločna sprememba obrestne mere je odziv na vse večje inflacijske pritiske in je največje enkratno zvišanje po letu 2000, ko se je Fed boril proti pritiskom zgodnjega obdobja internetnega balona (ang. dot-com bubble), ki je kasneje tudi počil.

Finančni trgi so verjetno rahlo olajšani, saj je predsednik Feda Jerome Powell nakazal, da 0,75-odstotno zvišanje »ni nekaj, o čemer bi odbor aktivno razpravljal«. Obenem pa napetost ostaja, saj je napovedal, da bo na nekaj prihodnjih zasedanjih Fedovega odbora za odprti trg (FOMC) na mizi vnovično zvišanje za 0,5 odstotne točke.

Nagovor »ameriškemu ljudstvu«

»Inflacija je veliko previsoka in razumemo stisko, ki jo povzroča. Pospešeno si prizadevamo, da bi jo znižali,« je dejal Powell na novinarski konferenci, ki jo je začel z nenavadnim neposrednim nagovorom »ameriškemu ljudstvu«. Opozoril je na breme, ki ga inflacija predstavlja za ljudi z nižjimi dohodki, in dejal: »Trdno smo zavezani k ponovni vzpostavitvi stabilnosti cen.«

image_alt
Kako so povezani inflacija in dvigi obrestnih mer?

To bo glede na predsednikove komentarje verjetno pomenilo, da bo v prihodnje prišlo do večkratnega zvišanja obrestnih mer za 50 bazičnih točk, čeprav verjetno nič bolj agresivnega, povzema CNBC. Ključna obrestna mera sicer določa, koliko si banke med seboj zaračunavajo za kratkoročna posojila 'čez noč', hkrati pa je vezana tudi na različne potrošniške dolgove s spremenljivo obrestno mero.

Finančni trgi so tokrat predvideli poteze Feda glede višine dviga obrestne mere, 4. maj 2022. Foto: Brendan McDermid / Reuters
Finančni trgi so tokrat predvideli poteze Feda glede višine dviga obrestne mere, 4. maj 2022. Foto: Brendan McDermid / Reuters
Obenem je Fed nakazal, da bo lastništvo državnih obveznic in nekaterih drugih vrednostnih papirjev v svoji 9000 milijard dolarjev vredni bilanci stanja začel zmanjševati 1. junija. Centralna banka ZDA je sicer kupovala obveznice, da bi ohranila nizke obrestne mere in pretok denarja v gospodarstvu v času pandemije, vendar jo je skokovit porast cen zaradi ruske invazije na Ukrajino prisilil k dramatičnemu premisleku o denarni politiki.

Ali se bližamo vrhuncu inflacije?

»Ameriško gospodarstvo je zelo močno in dobro pripravljeno na strožjo denarno politiko,« je na novinarski konferenci dejal Powell in dodal, da kljub strožji denarni politiki za gospodarstvo predvideva »mehak ali mehkejši« pristanek. Powell recesije v ZDA ne pričakuje, poleg tega pa je znova zatrdil, da bo Fed vse svoje prihodnje ukrepe jasno in pravočasno komuniciral javnosti. Za zdaj lahko ta z gotovostjo pričakuje še najmanj dve povišanji ključne obrestne mere za 0,5 odstotne točke.

image_alt
ECB je potrdila ukinitev finančnih spodbud v tretjem četrtletju

Poleg tega je bilo v sredini izjavi navedeno, da se je gospodarska aktivnost »v prvem četrtletju zmanjšala«, vendar je bilo ugotovljeno, da so »poraba gospodinjstev in poslovne naložbe v osnovna sredstva ostale močne«. Inflacija »ostaja povišana«, je zapisano v Fedovi izjavi. Na koncu je izjava obravnavala tudi izbruh covidne kize na Kitajskem in poskuse vlade, da bi se spopadla s temi razmerami, povzema CNBC. Zapore, povezane s covidom, bodo na Kitajskem verjetno poslabšale motnje v dobavnih verigah.

»Na naši strani ni presenečenj,« pa je dejal Collin Martin, strateg pri družbi Charles Schwab in dodal: »Naša pričakovanja so nekoliko manj agresivna od pričakovanj trgov. Menimo, da se zdi še eno povečanje za 50 bazičnih točk v juniju verjetno. [...] Menimo, da je inflacija blizu vrhunca.« Vendar pa so nekateri ekonomisti zaskrbljeni, da bi se lahko Fed tokrat znašel v podobnih težavah kot leta 2000 - neuspešno ukrepanje proti inflaciji, ko je ta naraščala, nato pa zaostrovanje ob upočasnjeni rasti.

image_alt
IMF opozarja na močno povečana tveganja za svetovno gospodarstvo

Več iz rubrike