Britanska kraljica: Od kod ji denar in kako ga porabi?

Kraljeva družina vsako leto objavi podatke o tem, koliko denarja prejme kraljica in koliko ga porabi.
Fotografija: Britanska kraljica Elizabeta II., 16. februar 2022. Foto: Steve Parsons / AFP
Odpri galerijo
Britanska kraljica Elizabeta II., 16. februar 2022. Foto: Steve Parsons / AFP

Britanska vlada kraljici Elizabeti II. vsako leto izplača enkratni znesek, ki se imenuje Sovereign Grant (državna nepovratna sredstva). Lani je ta vsota znašala 102,9 milijona evrov, kar predstavlja znesek v višini 1,55 evra na prebivalca Združenega kraljestva.

Državna štipendija

Kraljica in drugi člani kraljeve družine državna nepovratna sredstva porabljajo za plačilo uradnih kraljevih dolžnosti, med drugim tudi vzdrževanje zasedenih kraljevih palač. Med slednje spadajo Buckinghamska palača, palača svetega Jakoba, Kensingtonska palača, grad Windsor ter kraljevi dvorci in kraljevi pašniki v Hampton Courtu.

image_alt
George Soros: velik človekoljub ali nevarni fanatik?

Lani je bilo 61,7 milijona evrov porabljenih za uradne dolžnosti, vključno s plačami osebja in potovanji, ter za vzdrževanje nepremičnin. Preostalih 41,2 milijona evrov je šlo za tekočo obnovo Buckinghamske palače, navaja BBC News.

Plačilo zneska, ki ga kraljica prejme enkrat letno, temelji na dobičku kronske posesti (ang. Crown Estate), nepremičninskega podjetja, ki je v lasti monarha, vendar se upravlja neodvisno. Med temi posestmi sta tudi Regent Street, glavna nakupovalna ulica na zahodnem delu Londona, in dirkališče Ascot v Berkshiru.

Pogled na Buckinghamsko palačo. Foto: Tom Nicholson / Reuters
Pogled na Buckinghamsko palačo. Foto: Tom Nicholson / Reuters

Kronsko posestvo sicer nadzoruje upravni odbor, katerega glavna naloga je ohranjati in povečevati vrednost premoženja »v korist državnih financ«. Ne gre za zasebno lastnino kraljice. Monarhu oziroma monarhinji Velike Britanije pripada le za čas vladanja. To pomeni, da kraljica ne more prodati kronskega premoženja ali obdržati prihodkov zase.

Zgodovina kraljevega nepremičninskega podjetja

Kronsko posestvo je bilo prvotno ime za zemljišča v lasti monarha, izvira pa iz časa normanskega osvajanja. Leta 1760 je kralj Jurij III. z vlado sklenil dogovor, da se bo odpovedal dohodku iz kronskega premoženja. V zameno je bilo dogovorjeno, da bodo kralj in njegovi nasledniki prejemali fiksno letno plačilo, sprva znano kot t. i. civilni seznam (ang. Civil List), pojasnjuje BBC News.

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Civilni seznam je bil leta 2010 nadomeščen z državno subvencijo, imenovano Sovereign Grant. Kraljica običajno prejme 15 odstotkov dobička kronskega premoženja iz preteklih dveh let, preostanek pa prejme vlada.

V letu do marca 2020 je bilo v sklopu kronskega premoženja zasluženih več kot 413 milijonov evrov. Dogovorjeno je bilo, da bo kraljica od leta 2017 dalje naslednjih 10 let prejemala 25 odstotkov. To naj bi pomagalo pri plačilu prenove Buckinghamske palače v višini 442 milijonov evrov. Če denar iz naslova državne podpore v določenem letu ni porabljen, se preostali znesek prenese v rezervni sklad. Lani je bilo iz rezervnega sklada porabljenih 2,76 milijona evrov za obnovo Buckinghamske palače.

Kraljica poleg državne podpore prejema tudi zasebne dohodke iz kraljičine t. i. 'skrivne denarnice' (ang. Privy Purse), ki se prenaša od monarha do monarha. Gre za denar iz drugega zasebnega premoženja, pod imenom vojvodstvo Lancaster, ki obsega več kot 18.000 hektarjev zemljišč. Vključuje območja, kot sta Lancashire in Yorkshire, ter nepremičnine v središču Londona.

image_alt
To je avto, ki so ga oboževali zvezdniki in politiki

Več iz rubrike