Kdo ima višji IQ od Alberta Einsteina?

Najbolj znani genij vseh časov, Albert Einstein, je imel zelo visok IQ, pa vendar obstajajo še bolj inteligentni ljudje. Kdo so posamezniki z IQ-jem nad 160?
Fotografija: Judit Polgar. Foto: Laszlo Balogh/Reuters
Odpri galerijo
Judit Polgar. Foto: Laszlo Balogh/Reuters

Inteligenčni kvocient oziroma IQ naj bi določal inteligentnost človeka v primerjavi z ostalo populacijo. Določa se s standardiziranimi testi, največkrat pa se testirajo otroci in mladostniki.

Več kot 50 odstotkov vseh prebivalcev ima IQ med 90 in 110, med nadpovprečne (IQ med 115 in 130) pa spada kar 25 odstotkov populacije. Medtem so posamezniki z IQ-jem nad 140 tretirani kot geniji.

image_alt
Spodbujanje ustvarjalnosti pri zaposlenih

Eden najbolj znanih genijev vseh časov je Albert Einstein z inteligentnim kvocientom 160. Obstajajo posamezniki tudi z višjim inteligenčnim količnikom, a jih je zelo malo.

Nekateri so postali znani s svojimi izjemnimi dosežki, drugi pa so se odločili za preprosto življenje. Spletna stran Bright Side navaja nekaj največjih še živečih genijev z inteligentnim količnikom nad 160.

Jacob Barnett - IQ 170

Jacob Barnett je že od majhnega veljal za čudežnega dečka. Star je 21 let in po poklicu teoretični fizik. Svoje prvo delo o fiziki je objavil, še preden je dopolnil 20 let. Pri 15 letih je postal najmlajši učenec, ki so ga kdaj sprejeli na inštitut Perimeter, kjer trenutno dela doktorat.

Judit Polgar – IQ 170

Judit Polgar je znana kot najboljša šahistka vseh časov. Ko je bila stara komaj 15 let, je postala najmlajša mednarodna velemojstrica v šahu. Je tudi edina ženska, ki je kadarkoli premagala aktualnega svetovnega prvaka.

Albert Einstein. Foto: Wikipedia
Albert Einstein. Foto: Wikipedia

Leta 2014 se je upokojila in se začela posvečati izobraževanju mladih.

Michael Grost – IQ 200

Michael Grost je začel študirati pri komaj 10 letih. Obiskoval je univerzo Yale, pri 23 pa je doktoriral iz matematike. Iz njegovega življenja je znano bolj malo, po poročanju poznavalcev pa naj bi delal za računalniško podjetje kot sistemski arhitekt.

Sho Yano – IQ 200

Sho Yano je znal brati pri dveh in pisati pri treh letih. Ko je bil star pet let, je začel skladati glasbo, pri devetih pa študirati na univerzi. Pri 21 letih je doktoriral na medicinski fakulteti, danes pa je uspešen zdravnik.

Kim Ung-Yong – IQ 210

Profesor fizike že od zgodnjega otroštva tekoče govori korejsko, angleško, nemško, francosko in japonsko. Kot navaja Bright Side, naj bi Ung-Yong nekaj časa delal za NASO, trenutno pa je profesor svobodnih umetnosti na univerzi Shinhan.

image_alt
Pomen čustvene inteligence v poslovnem svetu

Terence Tao – IQ 220-230

Avstralsko-ameriški matematični genij je že pri devetih letih obiskoval tečaje matematike na univerzi. Pri 21 letih je doktoriral na Princetonu, pri 24 letih pa postal najmlajši redni profesor v zgodovini UCLA.

Christopher Hirata – IQ 225

Christopher je pri 13 letih postal najmlajši zmagovalec na mednarodni fizikalni olimpijadi, pri 16 letih je sodeloval z NASO, pri 22 pa doktoriral na Princetonu. Trenutno je zaposlen kot astrofizik in kozmolog na Univerzitetnem centru za kozmologijo in astrofiziko v Ohiu.

Ainan Celeste Cawley – IQ 250

Anian naj bi po pričevanju staršev shodil že pri šestih mesecih, pri enem letu pa že govoril zapletene stavke. Prvo javno predavanje ja imel pri šestih letih, pri devetih pa je znal recitirati število pi na 518 decimalnih mest. Pri 12 letih je začel delati kot skladatelj v filmski industriji, leto kasneje pa napisal in režiral film The Sempiternal.

image_alt
Raziskava: Uspešni ljudje so najbolj zadovoljni s svojim delom

Marnen Laibow-Koser – IQ 268

Marnen je na inteligenčnem testu v otroštvu dosegel izjemni rezultat - 268. Danes govori več jezikov; angleško, francosko, japonsko, nemško, rusko, esperantsko in klingonsko. Kot navaja Bright Side, je Marnen danes glasbenik in programer, v prostem času pa se najraje ukvarja s heraldiko in ljudskimi plesi.

Več iz rubrike