Raziskava: Uspešni ljudje so najbolj zadovoljni s svojim delom

Nedavna raziskava je pokazala, da so uspešni zaposleni najbolj zadovoljni s plačo, najbolj povezani s sodelavci in najmanj razmišljajo o odpovedi.
Fotografija: Uspešni zaposleni so srečnejši. Foto: GettyImages
Odpri galerijo
Uspešni zaposleni so srečnejši. Foto: GettyImages

Rezultati najnovejše raziskave Momentive Workface Survey, v kateri je bilo udeleženih nekaj več kot 11.000 ameriških delavcev, so pokazali, da je več kot 42 odstotkov zaposlenih zadovoljnih na svojem delovnem mestu. Samo 15 odstotkov anketiranih je namreč izjavilo, da se na delovnem mestu borijo, navaja CNBC.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Poznavalci menijo, da so visoke številke posledica dejstva, da je poleti veliko ljudi zaradi različnih razlogov zapustilo svoja delovna mesta in so se zaposlili drugje ali pa so stopili na samostojno podjetniško pot, ki jih bolj osrečuje.

Uspešni s plačo najbolj zadovoljni

CNBC navaja, da obstajajo tri različne skupine zaposlenih; uspešneži, vztrajneži in borci. Uspešneži se trudijo, so na splošno najbolj zadovoljni s svojim delom, najbolj povezani s sodelavci, najbolj zvesti svojim delodajalcem in ne razmišljajo o odpovedi. Medtem ko so borci na vseh ravneh najmanj zadovoljni, so vztrajneži nekje vmes.

Rezultati prej omenjene raziskave so pokazali, da indeks sreče pri zaposlenih ostaja stabilen in znaša 72 od 100 točk, kar je enako v primerjavi z novembrom prejšnje leto.

image_alt
Rekordno število Američanov dalo odpoved

Skoraj vsi udeleženi v anketi, ki se opredeljujejo kot uspešni, menijo, da je njihovo delo zelo smiselno, medtem ko tako meni 88 odstotkov vztrajnežev in 80 odstotkov borcev. Kar 86 odstotkov uspešnih je s svojo plačo zadovoljnih, medtem ko je v skupini borcev s plačo zadovoljnih le 51 odstotkov. Vztrajneži so pričakovano nekje vmes (71 odstotkov).

Strokovnjaki opozarjajo, da rezultati ankete kažejo na določen vzorec, na katerega morajo biti kadrovski vodje še posebej pozorni. Delavci, ki imajo visoko oceno pri enem merilu, jo imajo zagotovo tudi pri vseh drugih in obratno.

Bolj zvesti svojim delodajalcem kot pred pandemijo

Delodajalci se poleg določenih izzivov pri sprejemanju novih kadrov vseskozi soočajo tudi z določenimi pritiski, kako obdržati najbolj uspešne delavce.

Delo od doma. FOTO: Drazen Zigic/Shutterstock
Delo od doma. FOTO: Drazen Zigic/Shutterstock

Kot je pokazala nedavna raziskava, je 33 odstotkov vseh anketirancev v zadnjih treh mesecih resno razmišljalo, da bi pustili službo. Tako je odgovorilo 18 odstotkov tistih, ki se imajo za uspešne in 40 odstotkov vztrajnih. Medtem je o odpovedi razmišljalo kar 62 odstotkov borcev.

Uspešni tudi redkeje trdijo, da je v ekipi premalo osebja, v primerjavi s skupino borcev, kjer tako misli kar 71 odstotkov zaposlenih.

Udeleženci v raziskavi, ki spadajo v skupino uspešnih, so prepričani, da so zdaj bolj zvesti svojemu podjetju kot pred pandemijo, prav tako se počutijo bolj povezane s svojimi sodelavci. Enako meni le 21 odstotkov vztrajnih in 18 odstotkov anketirancev iz skupine borcev, navaja CNBC.

Raziskava je podala zanimive rezultate tudi glede dela na daljavo. Med vsemi anketiranci se jih je 64 odstotkov vrnilo nazaj v pisarno, 16 odstotkov pa jih še vedno dela izključno na daljavo.

image_alt
Najbolj iskani poklici v naslednjih 10 letih

Glede na podatke raziskave zaposleni, ki delajo od doma, niso nič manj motivirani in uspešni, kot tisti, ki so se vrnili na stare tirnice, še navaja CNBC.

Več iz rubrike