Pomen čustvene inteligence v poslovnem svetu

Zakaj je pomembno razvijati našo čustveno inteligenco? Kakšno funkcijo ta igra v sodobnem, hitro spreminjajočem se svetu?
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Salovey in Mayer pravita, da je čustvena inteligenca sposobnost posameznikov, da prepoznajo svoja čustva in čustva drugih, razločijo med različnimi občutki in jih ustrezno označijo, uporabijo čustvene informacije za usmerjanje mišljenja in vedenja ter upravljajo in / ali prilagodijo čustva okolju ali cilju.

Čustveno inteligentni posamezniki so torej ljudje, ki so spoznali sebe in so dovzetni za vseživljenjsko učenje o sebi ter o svojem odzivanju in pogledu na življenje. Zavedajo se, da imajo veliko plasti, vsak dan pa vidijo kot novo priložnost za odkrivanje novega in učenje o tej večplastnosti svojega obstoja. Čustvena inteligentnost je ena izmed poti oziroma način, kako prihajamo do globljega razumevanja svoje vpetosti in vplivnosti na okolje. Ta pot nas lahko pripelje do stanja, ko iskreno čutimo in izkušamo Celoto (namenoma pišem z veliko začetnico, ker želim poudariti pomen in kompleksnost pomena). V tem kontekstu se najbolj približamo pomenu duhovne rasti oziroma duhovnega aspekta posameznika. Sprejemanje in vključevanje tega aspekta v samozavedanje nas poveže s Celoto (to je moje osebno mnenje).

image_alt
Prebudite se v ta trenutek

Tudi poslovna uspešnost je rezultat čustvene inteligence. Živimo v času, ko je prav vsak od nas, hočeš ali nočeš, soočen z različnimi življenjskimi izzivi, ki prav kličejo k spreminjanju in prilagoditvam. Te spremembe se večinoma dogajajo znotraj nas, zato jih običajno težko opišemo, ker niso oprijemljive. Prav kvaliteten stik z našim notranjim / nevidnim svetom ter naša čustvena zrelost in stabilnost pa bistveno vplivajo na naš uspeh pri delu in v poslu. Ko govorim o uspehu, mislim predvsem na občutenje; tisti notranji občutek sreče in izpolnjenosti, Zadovoljstvo s tem, kar je in kar imamo.

Če pogledamo trend zadnjega desetletja, lahko jasno vidimo, da so uspešna inovacijsko usmerjena podjetja spoznala, da kvalitetne inovacije niso posledica zgolj tega, da ima vodja zgolj visok IQ. Uspešni vodje imajo predvsem izoblikovane 'mehke veščine'. V svetu na primer šole MBA in tudi druge raznovrstne poslovne šole ponujajo učne programe, ki so osredotočeni na izboljšanje socialno - čustvenih veščin voditeljev. Zavedajo se, da te kompetence omogočajo trajnostno prilagodljivost na spremembe in s tem zagotavljajo 'zdravo uspešnost podjetja'.

Torej, kaj sedaj? Preselili smo se v obdobje ustvarjanja in delovanja voditeljev nove dobe (meni zelo ljub izraz). Kot že rečeno, ti ljudje razumejo in sprejemajo svoja čustva, zato se bolje povežejo in spodbujajo člane svoje ekipe. Prav tako bolje razumejo težnje in potrebe svojih strank, poslovnih partnerjev. To so ljudje, ki so čuječi in premišljeni v vsakodnevnih človeških interakcijah ter so bistveno manj čustveno labilni in konfliktni v zahtevnih situacijah, ki jih v današnjem času nikakor ni malo.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Naj ti povem primer iz prakse mojega dela:

Gospa A, naslednica vodstva družinskega podjetja z več kot 150 zaposlenimi, je prišla do nas zaradi iztrošenosti. Nikakor ni našla skupnega jezika z družinskim članom, ki vodi podjetje. Vsak je krenil v svojo smer in videl zgolj svojo vizijo za prihodnost podjetja. Vse to je še bolj krhalo njun odnos, kar pa je imelo večje posledice na počutju in zdravju obeh. Z našo pomočjo je naslednica našla nov notranji mir in opolnomočila sebe. Vzpostavila je novo zaupanje vase in v svoje ideje. Vzpostavila je čustveni mir in koherenco uma in čustev, skozi katero je bila sedaj zmožna komunicirati na prijazen in učinkovit način; nič več iz sile ali občutka nemoči. Vse to je odprlo prostor tudi družini, da so si lahko odpustili in spustili zamere iz preteklosti. Izboljšalo se je zdravje vseh, prav tako poslovni odnosi v podjetju. Gospa A danes redno izvaja rutino odkrivanja novih notranjih plasti, razreševanja starih vzorcev delovanja ter umirjanja in vzdrževanja notranjega ravnovesja.

Potreba časa in smer našega razvoja kličeta po tem, da iskreno ocenimo in ovrednotimo svojo notranjo - duhovno prakso. Zagotovo poznate rek: »Vsi mi smo duhovna bitja s človeško izkušnjo.« Žal pa smo še vedno prepogosto ujeti v to zgolj materialno človeško izkušnjo, da pozabimo na svojo globljo naravo, naš višji smisel.

image_alt
Bruto nacionalna sreča (BNS)

Kaj lahko naredimo v tej smeri? Naslednja razvojna faza, ki oblikuje in determinira novodobnega vodja, je ravno zavedanje in uporaba te notranje, duhovne inteligence. Ko spremljam trende v tujini, lahko opazim, da v mnogih naprednejših podjetjih že uporabljajo prakso čuječnosti na delovnem mestu, prav tako pa v pisarnah uporabljajo tudi učenje in prakticiranje izročila duhovnih tradicij. Zanimivo je, da smo v poslovnem svetu dolga leta (in seveda še danes) poslušali in uporabljali večinoma izraze, ki smo jih povzeli iz sveta športa in vojske, kot na primer blokiranje in reševanje, poteza je sedaj na njihovi strani, strategija, kampanja, dvoboj velikih igralcev in podobno. Postopoma pa v ospredje prihajajo besede kot so zavednost, odpornost, zen, odklop / priklop, pogled od zgoraj, spuščanje, odpuščanje, srčnost, empatija, čuječnost, meditacija, srčna koherenca, smisel, namen, sodelovanje, so-kreacija, povezovanje, mentorstvo, medgeneracijsko učenje, trajnost.

To so lastnosti, ki jih občudujemo pri naprednih duhovnih ljudeh. In te lastnosti želijo dobri vodje izražati tudi v poslu.

Karakteristike novodobnega vodje:

  • večja prisotnost in zavedanje,
  • jasen občutek osebnega poslanstva,
  • sposobnost ohranjanja mirnosti skozi turbulentna obdobja in večje izzive; biti mirno oko sredi tornada (še eden od mojih priljubljenih izrazov),
  • osredotočenost, ne da bi pri tem pozabili na široko sliko,
  • jasen smisel in namen dela, ki ga opravljam; zavedanje svojega poslanstva.

image_alt
Kako prebroditi ovire in dosegati cilje?

Vse te lastnosti so pridobljene in jih izboljšujemo z dobro in redno prakso vzdrževanja notranjega miru ali z drugimi besedami, skozi duhovno prakso.

Ko se znova povežete z globljo plastjo vašega obstoja, ne glede na to, kakšno je vaše trenutno delo oziroma poklic, postanete kvalitetnejši/a vodja svojega življenja ter svojega tima, podjetja. Vaše delo začne vplivati in odmevati ter se širi kot 'dober' virus. Vstopite v svoje poslanstvo, vaša funkcija vodenja pa je usmerjena k večji izpolnitvi, je motivirana z navdihom in posledično ustvarja večji uspeh, ne samo vas, ampak tudi okolja.

Ker vidim tvoj potencial, te vabim, da vstopiš v odkrivanje svojega notranjega miru in moči, ki se skriva tam.

Več iz rubrike