Kako prebroditi ovire in dosegati cilje?

Do rasti ne pride tam, kjer je nekaj lahko in tako, kot smo naredili že prejšnjič. Rast nastane tam, kjer je vključene vsaj nekaj nesigurnosti.
Fotografija: Naš cilj je, da se s tem, na kateri točki smo danes, pomirimo. Jutri lahko nato naredimo nadaljnje korake po tem kontinuumu. Foto: nicoletaionescu / Getty Images
Odpri galerijo
Naš cilj je, da se s tem, na kateri točki smo danes, pomirimo. Jutri lahko nato naredimo nadaljnje korake po tem kontinuumu. Foto: nicoletaionescu / Getty Images

Našo osebno prožnost sestavlja devet ključnih stebrov. Prvi trije stebri se osredotočajo na naše odnose; na odnos s samim seboj, na odnose z drugimi in na naš odnos do nečesa, kar je večje od nas. Naslednji trije stebri predstavljajo naše ravnovesje; mentalno, emocionalno in telesno. Zadnji trije pa predstavljajo naše delovanje in sicer prilagodljivost, prisotnost in motivacijo. Motivacija označuje našo moč, da se lotimo neke aktivnosti, jo načrtujemo, ob njej sprejemamo različne odločitve, na tej poti vztrajamo in izpeljemo zastavljeno. Pri tem je pomemben tudi naš pogum, da zastopamo svoje argumente, določamo svoje meje, predstavljamo ideje ter prevzamemo aktivno vlogo ter odgovornost v svojem življenju.
 

Prava moč v našem življenju

 
Zdrav in uspešen posameznik teži k ravnovesju na telesnem, čustvenem, umskem in duhovnem nivoju. Ko smo prožni, imamo zmožnost, da opazimo, kdaj nas delo in življenje pomikata iz ravnovesja. Naše nadaljnje aktivnosti bodo usmerjene k temu, da ponovno vzpostavimo ravnovesje. Ravnovesje bomo lažje vzdrževali in ponovno vzpostavili, če bomo imeli za to vire in sposobnosti. Ob tem bomo krepili našo kontrolo nad življenjem in morebitnimi spremembami. To je v našem življenju tudi tista prava moč; da naredimo to, kar je potrebno, da dosežemo svoje cilje, da prevzamemo aktivno in odgovorno vlogo. Ob tem rasteta naša samozaupanje in samozavest, stres pa se zmanjšuje.
image_alt
Kako napolniti svoje notranje baterije?

Definicija cilja

 
Naša sposobnost, da aktivnosti dokončamo, ni statična ali fiksna. Ne smemo si govoriti, kako nimamo moči ali volje. Raje se osredotočimo na kontinuum in si priznajmo, da imamo vsaj nekaj moči. Naš cilj je, da se s tem, na kateri točki smo danes, pomirimo. Jutri lahko nato naredimo nadaljnje korake po tem kontinuumu. Tako bomo bolj zaupali vase in si utrdili osebno kapaciteto.
 
Problem nastane, če si postavimo cilje, ki so preveliki ali pretežki. Omejujoč strah in storjena napaka lahko prekineta našo pot do cilja. Če so koraki do našega cilja nejasni, lahko to vodi v odlašanje, nesigurnost, celo obup. Cilj mora biti razumen in dosegljiv. Če je prevelik, ga lahko razbijemo na več manjših. Ne osredotočajmo se na to, kaj še moramo doseči, ampak raje v to, kaj vse smo že dosegli na tej poti. Zelo dobra je tudi pot, na kateri si za sopotnika izberemo mentorja.
 

Moč naših preteklih dosežkov

 
Ko se ozremo na naše pretekle dogodke, ko smo prebrodili vse ovire, ko smo premagali strah, smo dokazali, da si zaupamo. Ko se ponovno srečamo s stresom in kopico službenega dela, se lahko opremo na pretekle dosežke. Uporabimo lahko to moč, ki smo jo v preteklosti že pokazali. Ne minimalizirajmo je. Osredotočimo se na to, kar imamo. To nam bo pomagalo pri rasti.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Samozavest in zaupanje vase

 
Vsem se kdaj zgodi, da kakšna naloga ni opravljena najbolje. Za neuspeh lahko hitro okrivimo nekoga drugega. Takšni izgovori nas ne pripeljejo nikamor. Pomagajo nam le ostati v udobju znotraj naših postavljenih meja, a obenem spodkopljejo našo samozavest in prožnost.
 
Največkrat se na zastavljeni poti zaustavimo, vendar ne zato, ker nečesa ne bi mogli narediti, temveč zato, ker je težko, neprijetno in ker se nekaj nahaja izven naših psiholoških meja. Bojimo se, da bomo naredil napako, izpadli neumno ali se počutili nerodno. A vse to so ključne sestavine rasti in uspeha. Do rasti ne pride tam, kjer je nekaj lahko in tako, kot smo naredili že prejšnjič. Rast nastane tam, kjer je vključene vsaj nekaj nesigurnosti.
 
image_alt
Varčevanje od A do Z

Takoj ko v svojem življenju prevzamemo aktivno vlogo, ko sprejmemo izziv, gremo skozi in na bodoči rezultat gledamo pozitivno, raste naša moč. Ob tem negujemo tudi našo samozavest. Naš cilj je, da se počutimo močne. Težko bomo že prvič naredili vse prav in brez napak. Potrebnih bo več poskusov. Vse nove situacije bomo nato zmogli z manj napetosti, z manj strahu in z večjo lahkotnostjo. Doseganje ciljev je naš glavni generator osebne rasti in našega uspeha.
 
Za konec: našo motivacijo in moč lahko preverimo z naslednjimi vprašanji:
  • Čemu pripisujem svoje uspehe: srečnemu naključju ali svojim sposobnostim in trudu?
  • Kdaj ne dokončam zastavljene naloge oziroma ne pridem do cilja?
  • Kaj krepi ali omejuje mojo zavzetost?

Več iz rubrike