Kardiologinja: 5 živil, ki znižujejo holesterol

Pomembno vlogo pri ohranjanju nizkih vrednosti holesterola igra tudi prehrana.
Fotografija: Če želite znižati holesterol zamenjajte prigrizke s sladkorjem za sladko lubenico. Foto: Tijana87/Getty Images
Odpri galerijo
Če želite znižati holesterol zamenjajte prigrizke s sladkorjem za sladko lubenico. Foto: Tijana87/Getty Images

Kardiologinja in ustanoviteljica podjetja Step One Foods, dr. Elizabeth Klodas je zdravila že na tisoče bolnikov. Ena najpogostejših zdravstvenih težav s katerimi se srečuje, je visok holesterol. Po njenem mnenju ni nujno, da je rešitev vedno tableta, ki ima lahko tudi stranske učinke. Pomembno vlogo pri ohranjanju nizkih vrednosti holesterola igra tudi prehrana. Najboljše pri tem je, da vam ni treba postaviti na tone omejitev vaši prehrani, da bi opazili pozitivne spremembe.

image_alt
6 alternativ s katerimi boste prihranili denar pri hrani

Čeprav obstajajo velike individualne razlike glede prehranjevalnega holesterola, lahko le nekaj majhnih izboljšav vaših prehranjevalnih navad prinese občutno znižanje holesterola, ki prispeva k kopičenju maščob v arterijah.

Katerih je pet poceni živil, ki jih kardiologinja priporoča za znižanje holesterola in za zdravo srce?

Ovsena kaša in ovseni otrobi

Oves vsebuje veliko vlaknin, vključno s topnimi vlakninami, ki zmanjšajo absorpcijo holesterola v prebavnem sistemu. Vlaknine so na splošno koristne tudi za preprečevanje skokov sladkorja v krvi, ki lahko zvišajo raven slabega holesterola.

Ovsena kaša je eno izmed živil, ki ima prednosti tudi za zdravje srca. Foto: Shutterstock
Ovsena kaša je eno izmed živil, ki ima prednosti tudi za zdravje srca. Foto: Shutterstock

Povečanje vnosa za 10 gramov na dan lahko po raziskavi zmanjša tveganje za srčni napad za 14 odstotkov in smrt zaradi bolezni srca za 27 odstotkov.

Mandlji

Raziskava iz leta 2018 je pokazala, da lahko mandlji znižajo holesterol. Če niste ljubitelj mandljev, druge možnosti, ki dokazano izboljšajo raven holesterola, vključujejo lešnike, makadamije, orehe in pistacije.

Chia semena

Chia semena zagotavljajo veliko esencialnih omega-3 maščobnih kislin. Povečanje porabe teh zdravih maščob celo za en gram na dan je povezano s 16-odstotnim zmanjšanjem tveganja za srčno-žilne težave.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Brokoli

Raziskave so pokazale povezavo med uživanjem zelenjave in zmanjšanjem tveganja za bolezni srca.

Zlasti brokoli je bogat s topnimi vlakninami, ki delajo čudeže pri visokem holesterolu. Druga zelenjava, ki znižuje holesterol, je špinača, brstični ohrovt in zelena zelenjava.

Poleg zagotavljanja številnih vitaminov in antioksidantov se je pokazalo, da redno uživanje zelenjave pomaga zniževati holesterol, pri čemer so višji vnosi povezani s postopno nižjimi ravnmi holesterola

Lubenica

Če želite znižati holesterol zamenjajte prigrizke s sladkorjem za sladko lubenico. Lubenica naravno vsebuje likopen, ki znižuje lipide in zmanjšuje holesterol.

Za tiste, ki niste navdušeni nad lubenicami, razmislite o dodajanju jabolk, grozdja, jagod, citrusov ali celo avokada v svojo prehrano. Vsi ti so bogati s pektinom, vrsto topne vlaknine, ki znižuje holesterol.

image_alt
Katerih 9 denarnih nasvetov v času recesije ponuja milijonarka?

Več iz rubrike