Kakšno rešitev so Sardinci našli zaradi rasti računov energentov?

Ena izmed skrbi mnogih evropskih državljanov trenutno je, kako bodo plačali svoje račune za energijo. Na Sardiniji so našli svojevrstno rešitev.
Fotografija: Zvišanje cen električne energije trenutno pesti mnoge. Foto: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Zvišanje cen električne energije trenutno pesti mnoge. Foto: Leon Vidic/Delo

Ena izmed skrbi mnogih evropskih državljanov trenutno je, kako bodo plačali svoje račune za energijo. V Združenem kraljestvu so stroški v zadnjem letu namreč narasli za 215 odstotkov, medtem ko je povprečje Evropske unije 41-odstotno povečanje.

image_alt
Avstralska vas, kjer domove že 40 let napaja sončna energija

Obstaja veliko načinov za znižanje računov z manjšo porabo energije. Vendar obstaja bolj radikalen način. Način, ki gradi skupnost in prihrani denar ter daje zadovoljiv občutek samozadostnosti. To je energija skupnosti.

Kako se kaže energija skupnosti?

Energija skupnosti je sistem, v katerem državljani sami proizvajajo obnovljivo energijo in delijo prihodke (energijo in denar) med skupnostjo. Skupnost, ne glede na velikost, ustanovi zadrugo. Zadruga je poslovni model, kjer so člani skupaj lastniki organizacije, ki ni kapitalistični model lastnikov in delničarjev.

Sardinci so se povezali v skupnost in našli energetsko alternativo. Foto: Schirra/Giraldi
Sardinci so se povezali v skupnost in našli energetsko alternativo. Foto: Schirra/Giraldi

Zadruga namesti sistem obnovljive energije, kot so sončne celice, dobiček pa izvira iz ustvarjene energije. Vsi člani lahko nato kupijo energijo, dobijo delež dobička in se skupaj odločijo, kam bodo vlagali in kako določili cene.

Sardinija je videla priložnost na monopolnem trgu

Italijanski otok Sardinija je primer za energetsko neodvisnost v praksi, saj nima oskrbe s plinom. Energetska podjetja rada zapolnjujejo vrzel na trgu, zato so tudi na Sardiniji že poskusili zgraditi plinovode, a doslej neuspešno, navajajo Euro News.

Prebivalci Sardinije niso čakali, da oblasti karkoli storijo namesto njih. Otok je pol starodavnih kamnitih stolpov, ki težijo k temu, da okoliška zemljišča pripadajo eni skupnosti. Sončne elektrarne, ki so nastale v dveh sardinskih vaseh, Ussaramanna in Villanovaforru, pa se zdijo kot sodobni spomeniki moči vztrajnosti in volje prebivalcev.

Kako se je vse skupaj začelo?

Študije izvedljivosti bile prvi korak pri ugotavljanju, ali lahko skupnost ustvarja lastno energijo ali so zgradbe obrnjene v pravo smer, da zajamejo sončno svetlobo ter če je v bližini električna kabina za prenos energije v domove in podjetja.

Sardinijansko naselje Usaramanna. Foto: Schirra/Giraldi
Sardinijansko naselje Usaramanna. Foto: Schirra/Giraldi

Lokalni prebivalci so bili potrebni kot člani zadruge, ne glede na to, ali so se prijavili za uporabo proizvedene energije ali samo zato, da dobijo delež dobička kot investitorji. Marco Sideri, župan mesta Ussaramanna, je svojo lokalno skupnost januarja 2021 povabil na sestanek, ko je bilo potrjeno, da bo postavitev sočnih panelov na lokalno šolo delovala.

Glavna skrb med udeleženci je bila, koliko jih bo vse to stalo. Navajeni smo plačevati nekomu drugemu za upravljanje naše oskrbe z energijo, zato skoraj niso mogli verjeti, da je članstvo brezplačno. Nekatere je skrbelo, da se bodo morali strinjati z namestitvijo panelov na njihove domove in jim je kasneje odleglo, ko so slišali, da je to možnost, ne pa obveznost.

image_alt
Bi živeli celo svoje življenje v zrcalnem nebotičniku?

Ko so bili začetni pomisleki prebivalcev odpravljeni, je Sideri povedal: »da so bili domačini navdušeni nad tem, da so junaki svoje zgodbe.« V treh mesecih po srečanju se je prijavilo 55 gospodinjstev in 5 lokalnih podjetij. Do novembra so bile solarne plošče postavljene in plačane z denarjem EU.

Zapletlo se je pri birokraciji

Tukaj postane zanimivo: plošče zaradi birokratskih zamud namreč še vedno niso priključene na omrežje v nobeni od sardinskih vasi. Medtem se ustvarjena sončna energija lahko uporablja samo za napajanje zgradb, na katerih so nameščene, kar je znano kot lastna poraba. 

Komunalno podjetje, Enel Group glede zapleta pri birokraciji, pojasnjuje, da je Villanovaforru zdaj dokončal vso dokumentacijo in bo priključen na omrežje »v prihodnjih tednih«. Pravijo pa, da mora občina Ussaramanna poslati še nekaj dokumentov."

Skupnostni energetski projekti poleg demokratizacije proizvodnje energije sicer pogosto ustvarjajo zelena delovna mesta na lokalni ravni. To predstavlja tudi dih novosti in optimizma na Sardiniji, kjer mladi redko pomislijo, da bi po končanem izobraževanju ostali na otoku.

image_alt
Indijec izdelal avto na sončni pogon, ki ni le za bogate

Več iz rubrike