Indijec izdelal avto na sončni pogon, ki ni le za bogate

Indijec je postal svetovno znan zaradi svoje stvaritve avtomobila na sončni pogon – unikatnega projekta, za katerega je porabil 11 let.
Fotografija: Inovativni avtomobil učitelja matematike je prejel že ogromno navdušenja. Foto: Basit Zargar
Odpri galerijo
Inovativni avtomobil učitelja matematike je prejel že ogromno navdušenja. Foto: Basit Zargar

Bilal Ahmed, učitelj matematike iz Srinagarja v Kašmirju, je izdelal trajnostno vozilo, ki ni samo za super bogate. Zaradi naraščajočih cen goriva je njegov izum še bolj aktualen.

Medtem ko podjetje Tesla še ni prodrlo na indijski trg, je inovativni avto, okrašen s solarnimi paneli, ki velja za prvi solarni avtomobili v tamkajšnjem območju, pritegnil domišljijo avtomobilskih navdušencev.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Ahmedova stvaritev je še toliko bolj izjemna, ker je nastala brez zunanjega financiranja. Oče dveh otrok pravi, da je porabil več kot 18.200 evrov za izdelavo avtomobila, potem ko je preučil različne modele iz 1950-ih in se povezal z drugimi strokovnjaki.

»Ko sem začel s projektom in tudi po tem, ko sem ga zaključil, mi nihče ni nudil nobene finančne pomoči. Če bi dobil potrebno podporo, bi morda bil indijski Elon Musk,« je dejal novinarjem.

Večji del avtomobilske površine je pokrit s sončnimi kolektorji

Območje Džamu in Kašmir v Indiji ima sicer turobno vreme, zato je uporabil sončne celice, ki lahko zagotovijo večjo učinkovitost tudi v dnevih z malo sončne svetlobe.

Foto: Basit Zargar
Foto: Basit Zargar

Pri avtomobilu je opazno, da je skoraj vsaka razpoložljiva površina prekrita s sončnimi kolektorji, od pokrova motorja do zadnjega vetrobranskega stekla. Povečanje količine energije, ki bi jo lahko proizvedli iz sorazmerno majhne površine limuzine, je bilo ključno za njegov uspeh.

Podjetnik se je odločil za monokristalne solarne panele, pri katerih je vsaka fotonapetostna (PV) celica izdelana iz enega samega silicijevega kristala. Ti proizvedejo več kilovatnih ur električne energije kot druge glavne vrste sončnih sprejemnikov, navajajo Euro News.

Ogromen potencial za revolucijo na trgu

Morda še bolj presenetljiva oblikovna značilnost avtomobila je tudi to, da ima »galebja krila«, ki se odpirajo navzgor. Ta inovacija pa ni namenjena potovanju skozi čas, temveč omogoča, da vrata ujamejo čim več sončne svetlobe, tako da so obrnjena proti nebu. Ahmed je pojasnil, da lahko plošče spreminjajo smer, ko se sonce premika, upravlja pa jih daljinski upravljalnik.

image_alt
Kateri so najdražji modeli Porschejev v lasti slavnih?

»Zavorni sistem bo tudi regeneriral moč svojih baterij za varčevanje z energijo,« pravi Ahmed. »Avtomobil je okolju prijazen in deluje na brezplačne vire energije. Ima ogromen potencial za revolucijo na trgu.«

Ali bo inovacija odskočna deska za množično proizvodnjo?

Poleg pomanjkanja (državnega) financiranja je Ahmeda oviralo tudi pomanjkanje opreme. Avto uporablja svinčeno kislinsko baterijo, vendar bi jo lahko s pravim orodjem nadgradili na litijevo.

»Pomanjkanje izpostavljenosti med lokalnimi mehaniki je še ena težava. Znanje, ki ga imajo, je omejeno, zato jim je res težko razložiti podrobnosti,« je povedal za Rising Kashmir.

Izumitelj upa, da bo ustanovil podjetje za množično proizvodnjo vozil, kar bi lahko bila tudi zlata priložnost za zaposlitev mladih v regiji. Imenoval se bo YMC – začetnice so že natisnjene na strani prototipa in sicer po njegovih otrocih, Yoshi in Maishi. Čeprav so potrebni še sponzorji in investitorji, ima Ahmed že podporo inovacijskega centra na Nacionalnem inštitutu za tehnologijo v Srinagarju.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

Več iz rubrike