Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Predelava odpadkov sončnih panelov bi omogočila izdelavo dveh milijard novih.
Fotografija: Sončni kolektorji, Kitajska. Foto: Carlos Barria / Reuters
Odpri galerijo
Sončni kolektorji, Kitajska. Foto: Carlos Barria / Reuters

Milijarde sončnih kolektorjev po vsem svetu bo kmalu končalo svojo življenjsko dobo. Ko se zavržejo, se zapravijo bistveni materiali, ki so potrebni za izdelavo bodočih panelov. Po navedbi Inc, se ocenjuje, da bo do leta 2050 približno 78 ton vseh odpadkov, kar predstavlja približno štiri milijarde sončnih panelov. Sončni paneli niso zasnovani na način, da bi se zlahka odstranilo elemente, ki so znotraj njih, zato je večja verjetnost, da bo večina plošč pri recikliranju le razrezana in ne ponovno uporabljena.

image_alt
Avstralska vas, kjer domove že 40 let napaja sončna energija

Odpadna elektronika predstavlja najhitreje rastoče odpadke

Človeštvo je razvilo nenasiten apetit po porabi materialov. Ocenjuje se, da je bilo leta 2020 iz zemlje vzetih 100 milijard ton surovin, nekaj manj kot devet odstotkov pa jih je bilo vrnjenih v gospodarstvo. Odpadna elektronika predstavlja enega najhitreje rastočih tokov odpadkov na planetu.

Dele sončnih kolektorjev lahko tudi recikliramo in ponovno uporabimo. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
 
Dele sončnih kolektorjev lahko tudi recikliramo in ponovno uporabimo. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP  

Globalno gledano, obstaja velika potreba po oblikovanju elektronike, ki bo omogočala enostavno pridobivanje materialov, ki vsebujejo dele, ki jih lahko ponovno uporabimo v novih izdelkih in se izognemo odpadkom. Če bi odpadke sončnih panelov učinkovito predelali, bi lahko izdelali dve milijardi novih sončnih kolektorjev. Poleg finančnih koristi bi bilo tudi do 70 odstotkov manj emisij toplogrednih plinov povezanih s pridobivanjem, proizvodnjo in uporabo blaga.

Potreba po trajnostni tehnologiji

Nedavno poročilo svetovalnega podjetja za trajnostni razvoj Gifaffe Innovation, ki sodeluje z univerzo Swansea, je pokazalo, da je bilo v Angiji leta 2019 ustvarjenih 1,6 metričnih ton elektronskih odpadkov, navaja Inc. Zaradi pomanjkanja infrastrukture za recikliranje, slabe zasnove ob koncu življenjske dobe ter neučinkovitosti pri procesih recikliranja, bo večina teh kritičnih materialov, ki jih vsebujejo odpadki, izgubljena.

image_alt
Inovativne in tisočkrat močnejše sončne celice

Globalna stopnja recikliranja je manjša od enega odstotka za 30 kritičnih elementov, ki so potrebni za prihodnje tehnologije. Za pridobivanje in ponovno uporabo materialov, je potrebna boljša zasnova ob koncu življenjske dobe, boljša infrastruktura za predelavo in recikliranje. To bo koristno za potrošnike, ker bodo boljše zasnovani izdelki imeli tudi daljšo življenjsko dobo in jih bo enostavno nadgraditi ali popraviti.

Da bi bile nove tehnologije resnično trajnostne, je ključno, da svet načrtuje pridobivanje kritičnih materialov, ko izdelek doseže konec svoje življenjske dobe. Nove tehnološke naprave je potrebno oblikovati z mislijo na možnost ponovne uporabe že od samega začetka. Odpadke pa obravnavati kot vir, ki prinaša največ koristi za družbo.

image_alt
Podjetje Tehnix prejelo nagrado za hrvaško inovacijo leta

Več iz rubrike