Avstralska vas, kjer domove že 40 let napaja sončna energija

Eko inovacija: avstralska vas, ki se napaja na sončne celice.
Fotografija: Solarna vas v Avstraliji. Foto: Posnetek zaslona/Ap Photo
Odpri galerijo
Solarna vas v Avstraliji. Foto: Posnetek zaslona/Ap Photo

Podnebne spremembe terjajo iznajdljivost na različne načine. Mnogo išče možnosti, kako bi zmanjšali svoje ogljične odtise. Nekateri se odpovedo mesu v prehrani, drugi se vozijo v službo s kolesi, tretji ne uporabljajo plastike itd. Načinov je veliko. Zanimiv par, ki prihaja iz severne Avstralije, ki je vedno obsijana s soncem, je svojo okoljevarstveno inovativnost pričel že pred več kot 40 leti. Imenujeta se Pam in Peter Garton in živita v avstralski vasi blizu Darwina. Na območju sicer ni omrežja, ima pa ta zanimivo prednost, ki jo po navedbah Euronews predstavljamo v nadaljevanju.

image_alt
Podjetje Tehnix prejelo nagrado za hrvaško inovacijo leta

Avstralci s skupnim močmi zgradili sistem za sončno energijo po celotni vasi

Preostali svet šele zadnje čase bolj spoznava potencial sončne energije, toda v vasici, kjer živita Pam in Peter, prebivalci svoje domove že več kot 40 let napajajo s sončnimi žarki. Za Euronews je par povedal, da imajo zelo dober sistem napajanja s sončno energijo, toda sprva ni bilo tako, saj je bilo potrebnega veliko časa in truda, da so zagnali projekt. Tako prebivalci vasi kot tudi mnogo drugih je darovalo svoj čas in denar, da so zgradili sistem za pridobivanje sončne energije.

Humpty Doo, hiša na solarno energijo. Foto: Posnetek zaslona/Ap Photo
Humpty Doo, hiša na solarno energijo. Foto: Posnetek zaslona/Ap Photo

Danes obstaja 13 objektov v individualni lasti, ki se nahajajo na območju podeželja Humpty Doo, v bližini Darwina, in se napajajo s solarno energijo. Kljub temu da so brez omrežja, prebivalci vztrajajo, da imajo vse, da lahko dostojno živijo. Imajo udobne hiše za bivanje s stenami, ki so nabite z zemljo in debele 30 centimetrov, zaradi česar lahko ves čas dosledno vzdržujejo temperaturo.

image_alt
Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Vas, zgrajena iz »pepela«

Avstralska »sončna vas« je bila zgrajena po ciklonu Tracy, nevarni tropski nevihti, ki je leta 1974 ubila 71 ljudi in uničila več kot 70 odstotkov zgradb v Darwinu. Celotna infrastruktura je bila uničena. Peter pravi, da je bilo veliko odprtih vprašanj o tem, kako bi vas obnovili in potrudili so se z raznolikimi predlogi. Kljub začetnemu zanimanju avstralske vlade, da bi finančno pomagala, se je na koncu izteklo tako, da so prebivalci Darwina sami financirali gradnjo sončne vasi z uporabo načrtov za infrastrukturo, ki so jih pripravili študenti na univerzi Queensland.

40 let kasneje se prebivalci sončne vasi lahko pohvalijo z uspešnim projektom. Prebivalcem je nadvse všeč, da živijo na tem idiličnem območju, kjer lahko tudi otroci brezskrbno tečejo naokoli in uživajo. To je odličen izkupiček tega, kaj vse je mogoče narediti, ko se skupaj zberejo podobno misleči ljudje in v duhu skupnosti naredijo nekaj dobrega. 

image_alt
Vprašanje brez odgovora: Kam z vsemi odpadnimi baterijami?

Več iz rubrike