Kateri dodatek k vadbi lahko pomaga pri zdravljenju depresije?

Medtem ko je veliko prehranskih dopolnil izguba denarja in potrošniku prinašajo le malo ali nič koristi, jih je nekaj takšnih, ki nasprotujejo temu trendu.
Fotografija: Kreatin kaže obete pri zdravljenju depresije. Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Kreatin kaže obete pri zdravljenju depresije. Foto: Getty Images

Športniki pogosto uporabljajo kreatin za povečanje zmogljivosti in pomoč pri okrevanju mišic. Vedno več pokazateljev kaže tudi na to, da bi kreatin lahko pomagal pri depresiji. Medtem ko je veliko prehranskih dopolnil izguba denarja in se prodajajo po visokih cenah, potrošniku pa prinašajo le malo ali nič koristi, jih je nekaj takšnih, ki nasprotujejo temu trendu. Kreatin je eden izmed njih.

image_alt
Strokovnjakinja s Harvarda: 6 najboljših živil za možgane

Spojina, ki se običajno prodaja v obliki prahu, je razmeroma poceni, precej varna pri priporočenih odmerkih in izjemno učinkovita pri zagotavljanju svojih tržnih prednosti: izboljšanje atletske uspešnosti, hitrejše okrevanje in preprečevanje poškodb.

Kreatin se naravno sintetizira v jetrih, ledvicah in trebušni slinavki s hitrostjo približno enega grama na dan. Uživanje mleka, rdečega mesa, morskih sadežev in oreščkov kot del vsejede prehrane lahko prispeva do dodatnih dva grama na dan, navaja spletni portal Big Think. Vendar pa ga lahko preprosto in varno zaužijemo veliko več s praški, zmešanimi v tekočine. Ugotovljeno je bilo, da je dopolnjevanje do 30 gramov na dan na ta način dolgoročno (vsaj pet let) varno in dobro prenašano.

Kreatin ima mnogo prednosti tudi za možgane

Številni dokazi kažejo, da jemanje dodatkov kreatina dvigne prag utrujenosti, kar pride še posebej prav pri eksplozivnih aktivnostih, kot sta dvigovanje uteži in sprint. Raziskovalci so med drugim odkrili znatne zaloge kreatina ne le v skeletnih mišicah, ampak tudi v možganih, kar namiguje, da bi uživanje večje količine spojine lahko prineslo nepredvidene prednosti.

Slika je simmbolična. Foto: Getty Images
Slika je simmbolična. Foto: Getty Images

Pred kratkim so poleg raziskav na živalih, pričeli izvajati poskuse tudi na ljudeh. V dvojno slepi, s placebom nadzorovani študiji, v kateri je sodelovalo 45 mladih odraslih vegetarijancev, je bilo ugotovljeno, da šest tednov jemanje petih gramov kreatina na dan drastično izboljša delovni spomin in inteligenco. Tudi nadaljni poskusi na še več ljudeh so podprli ta rezultat.

Poleg tega lahko uživanje kreatina skrajša simptome pretresa možganov. Če ga uporabljamo skupaj z vadbo, kreatin izboljša presnovo krvnega sladkorja učinkoviteje kot samo vadba. Predhodne raziskave namigujejo, da bi spojina lahko zmanjšala resnost bolezni srca in ožilja.

image_alt
Raziskava: Vpliv čudežnih gob na ljudi z depresijo

Ali lahko kreatin zdravi depresijo?

Daleč najbolj prepričljiva možna uporaba kreatina zunaj vadbe je zdravljenje depresije. Pred desetletjem je majhna osemtedenska študija, izvedena v Južni Koreji, vključevala 52 žensk, ki so jemale bodisi antidepresiv ali isti antidepresiv s kreatinom. Do konca študije polovica žensk v skupini, ki je jemala kreatin, ni imela depresije, stopnja uspešnosti je bila dvakrat večja kot v skupini, ki je prejemala samo antidepresive.

Pred dvema letoma so raziskovalci na Univerzi v Utahu analizirali podatke iz Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani 22.692 posameznikov, starejših od 20 let, ki so jemali različno vrednost kreatina in ugotovili, da bi kreatin lahko povečal energijsko presnovo in zmogljivost možganov. Prihaja več študij, ki kažejo podobne rezultate. Čeprav je še veliko prezgodaj, da bi dokončno reklamirali kreatin kot zdravilo za depresijo, je trojček dejavnikov - nizko tveganje, uspešnost rezultatov in dostopna cena, zares obetavno.

image_alt
Kateri so 4 razlogi zakaj imajo samski višje denarne stroške?

Več iz rubrike