Slovenski proizvajalec sladoledov Leone krepi prisotnost v tujini

Družba Incom s sedežem v Ajdovščini ima za sabo uspešno leto. Zdaj načrtuje krepitev proizvodnje in širitev na tujih trgih.
Fotografija: Boštjan Jerončič, generalni direktor Income; Zemono, Slovenija 25.05.2018. Foto: Jure Makovec
Odpri galerijo
Boštjan Jerončič, generalni direktor Income; Zemono, Slovenija 25.05.2018. Foto: Jure Makovec

Za slovensko družbo Incom s sedežem v Ajdovščini, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo sladoleda, je uspešno poslovno leto. Kljub številnim izzivom so prihodki v letu 2021 narasli za 20 odstotkov na 94 milijonov evrov, kar je še nekoliko nad postavljenimi načrti, je za STA dejal direktor Boštjan Jerončič. V podjetju zdaj načrtujejo krepitev proizvodnje in širitev na tuje trge, poroča STA.

Jerončič je pripomnil, da je bilo leto posebno predvsem zato, ker so se veliko več ukvarjali s surovinami, pridobivanjem in dobavnimi roki različnih materialov in surovinami, katerih cene so v preteklem letu precej poskočile. Kljub številnim preprekam, ki so se pojavile na njihovi poti, so leto zaključili več kot uspešno, je dodal Jerončič.

image_alt
Madžarski sladoled izbran za najboljšega na svetu

Podjetje Incom se s svojimi izdelki sicer usmerja predvsem na tuji trg, kamor izvozi 90 odstotkov sladoleda, medtem ko na slovenskem trgu proda 10 odstotkov ustvarjenih izdelkov. V zadnjem letu so delali na krepitvi proizvodnje na trgih ZDA in Združenega kraljestva.

Dobiček, ki so ga ustvarili v preteklem letu, bo namenjen pomembni investiciji. Podjetje namreč v letošnjem letu načrtuje izvedbo ene največjih, saj bo dograjeno visokoregalno avtomatsko skladišče, ki naj bi začelo obratovati v letu 2023.

»To je za nas velikega pomena, ker bo tako večina blaga v našem skladišču v Ajdovščini in bomo tako lažje nadzirali stvari,« je o predvideni investiciji povedal Jerončič.

Sladoled Incom Leone. Vir: arhiv podjetja
Sladoled Incom Leone. Vir: arhiv podjetja

V načrtu tudi večja digitalizacija in avtomatizacija procesov

Incom se lahko sicer pohvali s šestimi novimi proizvodnimi linijami, ki jih je pridobil leta 2021. Te bodo pomenile večje zmogljivosti pri izdelavi sladoleda. Sočasno so začeli proizvajati nekatere nove izdelke, kot so sladoledne ploščice. Podjetje ima za naslednja leta v načrtu delati na večji digitalizaciji in avtomatizaciji procesov, s čimer bodo poslovanje dvignili še na višjo raven.

Jerončič je za STA še dejal, da je v načrtu tudi prenova dveh upravnih stavb nekdanjega Primorja, ki so ju kupili iz stečajne mase družbe, česar naj bi se lotili v prihodnjem letu. Povedal je, da bodo tam uredili razvojni center, center okusov in strateški razvoj celotnega podjetja, kar bo družbi odprlo nove možnosti.

image_alt
Proizvajalec Mozartovih kroglic zaradi pandemije v stečaj

Incom ima tudi za letošnje leto postavljene visoke načrte, med katerimi je 20-odstotna rast prodaje. Vse bolj se širijo tudi na področju prodaje čokolade. V tem segmentu pričakujejo v letu 2022 za približno pet milijonov evrov realizirane prodaje.

V podjetju je trenutno 578 zaposlenih. V lanskem letu so pridobili kar 100 novih sodelavcev, letos pa imajo že 22 novih zaposlenih. Svoje izdelke izvažajo že v kar 43 držav po svetu. Pri tem pokrivajo skoraj celotno Evropo, Avstralijo, jugovzhodni del Azije ter zahodni in južni del Severne Amerike.

image_alt
Povpraševanje po teh poklicih izjemno raste

Več iz rubrike