Bi živeli celo svoje življenje v zrcalnem nebotičniku?

170 kilometrov dolg zrcalni nebotičnik bo ugledal luč v Savdski Arabiji
Fotografija: Megastruktura, poimenovana "The Line", bo edinstvena po obliki in obsegu FOTO: Delo
Odpri galerijo
Megastruktura, poimenovana "The Line", bo edinstvena po obliki in obsegu FOTO: Delo

Savdska Arabija je objavila ambiciozne načrte za gradnjo 170 kilometrov dolgega zrcalnega nebotičnika, v katerem naj bi lahko živelo devet milijonov ljudi. Na spletu ne manjka čudaških CGI-prikazov, ki najbrž ne bodo nikoli ugledali luči sveta, a če ima kdo dovolj denarja za to, je to Savdska Arabija.

Novo zasnovo mesta je ta teden predstavil Mohamed bin Salman, kronski princ Savdske Arabije. Gre za del večjega projekta izgradnje novega visokotehnološkega pametnega mesta v provinci Tabuk na severozahodu Savdske Arabije, imenovanega NEOM, le streljaj od Sueškega prekopa.

Megastruktura, poimenovana "The Line", bo edinstvena po obliki in obsegu. Čeprav bo široka le 200 metrov in visoka 500 metrov, se bo raztezala čez puščavo na razdalji, ki je približno enaka poti med Los Angelesom in San Diegom.

Teoretično bodo milijoni prebivalcev imeli dostop do vseh objektov v megastrukturah v petih minutah vožnje, poleg tega pa bo na voljo tudi hitra železnica, ki bo v 20 minutah prepeljala ljudi z enega konca na drugega. Vse, kar neka skupnost potrebuje, bo na voljo v tem območju, vključno z javnimi parki, območji za pešce, šolami, domovi, trgovinami in delovnimi mesti.

FOTO: Delo
FOTO: Delo

Megastruktura želi biti zelena do potankosti (ne dobesedno, zunanja fasada bo obložena z ogledali, da bi se "zlila z naravo"). V njej naj ne bi bilo cest in motornih vozil, uporabljala pa naj bi se s 100-odstotno obnovljivo energijo. To bo po mnenju oblikovalcev zagotovilo tudi bolj zdravo življenjsko okolje brez emisij – popolno nasprotje današnjim mestom, polnimi smoga.

image_alt
Armani bo odprl luksuzni hotel v Savdski Arabiji

"Ob lanski predstavitvi projekta THE LINE smo se zavezali k civilizacijski revoluciji, ki na podlagi korenite spremembe urbanističnega načrtovanja na prvo mesto postavlja človeka. Danes razkrite zasnove vertikalno razslojenih mestnih skupnosti bodo izziv tradicionalnim ravnim, horizontalnim mestom ter bodo ustvarile model za ohranjanje narave in izboljšano življenjsko okolje za ljudi. Mesto THE LINE se bo spopadlo z izzivi, s katerimi se danes sooča človeštvo v urbanem okolju, in osvetlilo alternativne načine življenja," je v izjavi povedal kronski princ Mohamed bin Salman.

Savdska Arabija veliko vlaga tudi v promocijo turizma FOTO: Delo
Savdska Arabija veliko vlaga tudi v promocijo turizma FOTO: Delo

"Ne smemo zanemariti krize na področju bivanja in okolja, s katero se soočajo naša svetovna mesta, in NEOM je v ospredju pri zagotavljanju novih in domiselnih rešitev za reševanje teh vprašanj," je dodal.

Vendar pa je vprašljivo, ali bo razkosanje naravnega okolja z ogromnim neprebojnim zidom kakorkoli koristilo divjim živalim, ki se gibajo na tem območju. Številni ljudje na družbenih omrežjih so projekt kritizirali tudi zaradi distopične naravnanosti; preživeti vse življenje v bleščečem megamarketu v puščavi ni za vsakogar predstava o srečnem življenju.

Še enkrat, ni mogoče reči, ali bo ta projekt sploh kdaj zaživel. Vendar je videti, da Savdska Arabija to drzno zamisel vsekakor jemlje resno.

image_alt
Savdska Arabija razkriva načrte za prvo futuristično smučišče

Več iz rubrike