Savdska Arabija razkriva načrte za prvo futuristično smučišče

Luksuzni futuristični projekt se bo nahajal v gorah puščavskega kraljestva in bo 33-krat večji od New Yorka.
Fotografija: Savdska Arabija razkriva načrte za prvo futuristično smučišče. Foto: posnetek zaslona/New York Post
Odpri galerijo
Savdska Arabija razkriva načrte za prvo futuristično smučišče. Foto: posnetek zaslona/New York Post

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman je razkril načrte za megalomanski projekt, ki bo prvo celoletno smučišče v Savdski Arabiji. Luksuzni futuristični projekt se bo nahajal v gorah puščavskega kraljestva in bo 33-krat večji od New Yorka.

image_alt
Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

»Vas prihodnosti« bo združevala resničnost in domišljijo

Projekt z imenom Trojena se bo ponašal s svojo vasjo, wellness centri, interaktivnim naravnim rezervatom in bo del načrtovanega mesta Neom, ki se bo razprostiral na 10.000 kvadratnih metrih savdske province Tabuk, blizu meje z Jordanijo in Egiptom. Vanj naj bi vložili približno 460 milijard evrov. Projekt »nove prihodnosti« bo vključeval celoletno smučarsko vas, skoraj dva kilometra dolgo umetno jezero in »navpično vas« v gori s fuzijo tehnologije, zabave in gostinskih objektov.

Trojena bo sestavljena iz okrožij: Gateway, Discover, Valley, Explore in Fun, ki bodo zasnovana tako, da bodo ponujala dejavnosti za različne potrebe in okuse. V sporočilu za javnost projekta je zapisano, da je cilj Trojene, da s svojim izjemnim dizajnom, napredno arhitekturo in tehnologijo združuje realnost z virtualnim svetom ter spremeni trenutne predstave, ki jih imajo obiskovalci o storitvah, ki jih lahko nudijo gorska letovišča.

Projekt načrtuje tudi skoraj dva kilometra dolgo umetno jezero. Posnetek zaslona/New York Post
Projekt načrtuje tudi skoraj dva kilometra dolgo umetno jezero. Posnetek zaslona/New York Post

Vas se bo nahajala v goratem območju z najvišjimi vrhovi Savdske Arabije, približno 8.530 metrov nad morsko gladino. Savdska vlada načrtuje tudi gradnjo luksuznih dvorcev »Slope Residences«, ki bodo imeli izjemen pogled na smučišča ter ogromno umetno jezero z okolico. Dodali bodo tudi gradnjo objektov za vodne športe in gorsko kolesarjenje, ki naj bi bili dokončani približno do leta 2026, navaja Daily Mail.

Projekt bo ustvaril 10.000 delovnih mest

Savdska vlada pričakuje, da bo projekt ustvaril 10.000 delovnih mest in približno 736 milijonov evrov. Bin Salman pravi, da bo Trojena na novo opredelila gorski turizem z ustvarjanjem kraja, ki bo temeljil na načelih ekoturizma in poudarkom za ohranjanje narave in izboljšanje kakovosti življenja skupnosti.

image_alt
Svetovni milijarderji: Kje živijo in za kaj trošijo denar?

Vizija, usmerjena v prihodnost, bo zagotovila, da bo gorski turizem še en vir prihodkov, ki bo podpiral gospodarstvo kraljestva, hkrati pa ohranil njene naravne vire za prihodnje generacije. Za projekt okvirno računajo, da naj bi do leta 2030 privabil okrog 700.000 obiskovalcev in 7000 stalnih prebivalcev, ki bi živeli v Trojeni in njenih sosednjih stanovanjskih okrožjih.

Vas se bo nahajala v goratem območju z najvišjimi vrhovi Savdske Arabije. Foto: posnetek zaslona/New York Post
Vas se bo nahajala v goratem območju z najvišjimi vrhovi Savdske Arabije. Foto: posnetek zaslona/New York Post

Projekt z imenom Trojena se bo ponašal s svojo vasjo, wellness centri, interaktivnim naravnim rezervatom. Foto: posnetek zaslona/New York Post
Projekt z imenom Trojena se bo ponašal s svojo vasjo, wellness centri, interaktivnim naravnim rezervatom. Foto: posnetek zaslona/New York Post

Več iz rubrike