Južnoafriški čevlji iz plute in konoplje

Seb Matheson je zapustil redno službo, da bi izdeloval čevlje iz plute in konoplje. Danes ima enega najuspešnejših podjetij v Južni Afriki.
Fotografija: Športni copati iz plute. Foto: Posnetek zaslona/Business Insider
Odpri galerijo
Športni copati iz plute. Foto: Posnetek zaslona/Business Insider

Seb Matheson je zapustil redno službo, da bi ustanovil lastno blagovno znamko športnih copat iz naravnih materialov. Kot se je izkazalo že kmalu po ustanovitvi podjetja leta 2018, je bila to Mathesonova ena najboljših odločitev v življenju.

image_alt
Izbira dobaviteljev z vidika trajnostnega razvoja

Podjetje je namreč zelo hitro uspelo, danes pa velja za eno najboljših blagovnih znamk čevljev v Južni Afriki, poročajo tuji mediji.

Lokalno, okolju prijazno in privlačno za ljudi

Matheson, sicer diplomant filozofske fakultete, sebe opisuje kot fascinantno obsedenega s čevlji. Že v otroštvu je imel rad čevlje in bolj kot jih je kupoval, bolj je ugotavljal, da so vsi enaki in večinoma narejeni iz istega materiala.

Odločil se je, da bo njegova linija čevljev drugačna, lokalno pridelana, okolju prijazna in privlačna za širši krog ljudi.

image_alt
Ekološki športni copati, izdelani iz koruze

Ob iskanju edinstvenega materiala za čevlje se je odločil za pluto. »Tesno sodelujemo z lokalnim podjetjem, ki uvaža pluto iz Portugalske. Gre za zelo kakovostno certificirano plutovino,« pravi mladi podjetnik.

Po prvi ponudbi športnih copatov iz plute so lansirali še kolekcijo superg iz konoplje, ki je bila med kupci izredno dobro sprejeta, navaja Business Insider.

V Južni Afriki težko delovati na lokalni ravni

Kot je povedal Matheson, je ustvarjanje trajnostne blagovne znamke prineslo številne izzive.

Športni copati iz konoplje. Foto: Posnetek zaslona/Business Insider
Športni copati iz konoplje. Foto: Posnetek zaslona/Business Insider

Eden najpomembnejših je bila ugotovitev kako se različni uporabljeni materiali, kot sta pluta in konoplja, odzivajo na določene obremenitve in kako se obnašajo pri toplotni obdelavi in hlajenju.

Drugi največji izziv je bil poiskati boljše in okolju prijazne komponente za izdelovanje čevljev. Kot je še povedal Matheson, se mu zdi, da je Južna Afrika zelo omejena glede tega in da je težko celostno delovati na lokalni ravni.

»Za razvoj novih izdelkov so potrebne naložbe,« pravi Matheson in dodaja, da ima toliko novih idej, ki bi jih rad uresničil, vendar ga ovirajo finančne omejitve. Zelo si namreč prizadeva razširiti blagovno znamko z dodajanjem novih izdelkov kot so torbe in ostali izdelki v ženski kategoriji.

image_alt
Najbolj trajnostno usmerjene države v letu 2021

Kot še navaja Business insider, je športne copate Reefer zaenkrat mogoče kupiti samo preko spleta, vendar se Matheson dogovarja z vodilnima južnoafriškima trgovcema, da bi začeli prodajati tudi superge Reefer. V prihodnosti pa načrtuje tudi maloprodajno trgovino.

Več iz rubrike