Najbolj trajnostno usmerjene države v letu 2021

Na vrhu lestvice se je znašla Švedska. Le dve državi od 20 najvišje uvrščenih nista evropski.
Fotografija: Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Stockholm, Švedska. Foto: Shutterstock

V časih, ko so posledice človekovega delovanja na naravo čedalje bolj očitne in se obračajo proti nam samim, trajnostno delovanje držav ni več zgolj priporočilo, ampak nuja. Tako na državnih kot na globalni ravni se vse bolj sprejemajo načrti in časovnice, ki predvidevajo vključitev bolj trajnostnih in okolju prijaznih praks.

Za spremljanje napredka na tem področju Solability že od leta 2012 vsako leto objavi Globalni indeks trajnostne konkurenčnosti (GSCI), ki celostno obravnava vsa področja zelene usmeritve več kot 180 držav po svetu. Za razvrščanje držav na lestvico se uporabljajo kvantitativni kazalniki, ki so jih določili Združeni narodi, Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad. Ti so združeni v pet stebrov: naravni kapital, intenzivnost virov, socialni kapital, intelektualni kapital in učinkovitost upravljanja.

image_alt
V teh državah je kakovost pitne vode najboljša

Skandinavske države na najvišjih mestih lestvice

Na najvišjih mestih lestvice so se znašle skandinavske države. Na prvo mesto se je uvrstila Švedska. Na drugem in tretjem mestu sta Finska in Švica. Med 20 najvišje uvrščenimi državami sta le dve neevropski – Japonska in Nova Zelandija. Slovenija se je uvrstila na 18. mesto.

ZDA so se uvrstile na 30. mesto, kar je za tako svetovno velesilo slaba uvrstitev. Kitajska je pristala na 33. mesto. Kljub temu da se je glede na intelektualni kapital uvrstila zelo visoko, je glede na naravni kapital in intenzivnost virov precej šibka. Brazilija se je uvrstila na 49., Rusija na 51. in Indija na 130. mesto.

Islandija. Foto: Shutterstock
Islandija. Foto: Shutterstock

Medtem ko so nekatere azijske države (Južna Koreja, Japonska, Singapur in Kitajska) vodilne na področju intelektualnega kapitala, so šibke na področju naravnega kapitala in povečane rabe virov.

Glede na indeks naravnega kapitala se je na prvo mesto uvrstil Laos, Malavi ima najnižjo intenzivnost virov, Islandija vodi v indeksu socialnega kapitala, Južna Koreja ima največji intelektualni kapital, Estonija pa vodi glede na učinkovitost upravljanja.

image_alt
Gozdni turizem v Kranjski Gori

Prvouvrščena država dosegla le 62 od 100 točk

Strokovnjaki so ob razvrščanju držav na lestvico vsaki od njih podelili določeno število točk od skupaj možnih 100. Že Švedska, ki se je uvrstila najvišje, je od vseh možnih dosegla le 62 točk. Svetovno povprečje držav znaša 45. To pomeni, da svet še zdaleč ni tam, kjer bi – kar se tiče trajnosti – moral biti.

Kaj lahko na tem področju pričakujemo v naslednjih letih? Avtorji raziskave so ugotovili, da 53 odstotkov preučevanih držav sicer kaže pozitivne trende na področju trajnosti in določenih manjših izboljšav v prihodnje. Se pa razpoložljivost naravnega kapitala poslabšuje, zato naj bi se po njihovih ugotovitvah stanje naravnega okolja še naprej upadalo.

Mesto

Država

1.

Švedska

2.

Finska

3.

Švica

4.

Danska

5.

Norveška

6.

Islandija

7.

Irska

8.

Francija

9.

Avstrija

10.

Nemčija

11.

Estonija

12.

Lihtenštajn

13.

Japonska

14.

Hrvaška

15.

Nova Zelandija

16.

Portugalska

17.

Združeno kraljestvo

18.

Slovenija

19.

Luksemburg

20.

Nizozemska

 Vir: Solability

image_alt
Temna stran čokolade

Več iz rubrike