Ekološki športni copati, izdelani iz koruze

Prestižna modna znamka Louis Vuitton je nedavno predstavila nove športne copate, izdelane iz koruze.
Fotografija: Športni copati narejeni iz koruze. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Launches
Odpri galerijo
Športni copati narejeni iz koruze. Foto: Posnetek zaslona/Luxury Launches

Luksuzna francoska modna znamka Louis Vuitton je nedavno predstavila svoje prve ekološko zasnovane športne copate, poroča Luxury Launches.

image_alt
Najbolj trajnostno usmerjene države v letu 2021

Športni copati dragi, a prijazni do okolja

Superge Charlie so izdelane iz veganskega usnja, zgornji del pa je izdelan iz materiala na osnovi koruze, ki je podoben poliuretanu, vendar bolj trajnosten.

Tudi preostali del čevlja je izdelan iz okolju prijaznih materialov. Podplati so sestavljeni iz 94 odstotkov reciklirane gume, vezalke iz recikliranih vlaken, jezik pa vsebuje material, izdelan iz odpadkov, kot so ribiške mreže in preproge.

Francoska modna znamka je pokazala resno namero sodelovanja pri ohranjanju okolja, saj je tudi škatla za športne copate izdelana iz popolnoma recikliranega kartona.

Novi športni copati Louis Vuitton so izdelani v njihovi proizvodnji v Fiesso d'Artico v Italiji. Na voljo so v eni barvi; beli s črnimi poudarki in v dveh različicah.

Visoke superge stanejo 1000 evrov, za nizke superge pa je treba odšteti 950 evrov, še navaja Luxury Launches.

Trajnostno usmerjeni tudi Nike, Gucci in ostali modni velikani

Z najnovejšimi športnimi copati se Louis Vuitton pridružuje ostalim modnim znamkam, ki so se lotile varovanja okolja na svoj način. Vse večji izbor kakovostne obutve, izdelane iz trajnostnih materialov brez živalskih sestavin, dokazuje, da se svet vse bolj zaveda resnega problema podnebnih sprememb.

Slika je simbolična. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS
Slika je simbolična. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Okoljsko ozaveščena oblikovalka Stella McCartney modno industrijo že nekaj časa potiska v bolj trajnostno smer. V sodelovanju z Bolt Threads, biotehnološkim zagonskim podjetjem, je nedavno predstavila nove izdelke na osnovi usnja iz gob.

Tudi Gucci je trg luksuznih izdelkov nadgradil z bolj trajnostnimi izdelki. V začetku leta je ena najbolj priljubljenih modnih znamk izumila revolucionarni material Demetra.

Gre za alternativo usnju, ki je strojena na enak način kot usnje, le brez živalskih sestavin. Po pričevanju poznavalcev naj bi material, narejen iz 77-odstotkov rastlinskih surovin, v podjetju razvijali dve leti.

Za bolj trajnostne izdelke se je odločil tudi Nike. Že lansko leto so lansirali kolekcijo Happy Pineapple, ki je vključevala prenovljene ikonične izdelke, izdelane iz vlaken listja ananasa.

image_alt
Revolucionarni material, ki nadomešča plastično embalažo

Septembra pa je Nike lansiral vegansko kolekcijo, ki jo je kreiral v sodelovanju z znano ameriško pevko Billie Ellish. Športni copati s podpisom pevke so na voljo v dveh različicah; Air Jordan 15 v sivo rjavi barvi in Air Jordan 1KO v zeleni barvi.

Več iz rubrike