Industrija superjaht med pandemijo cveti

Število naročenih plovil je doseglo nov rekord. Letos je bilo izdelanih 1200 jaht, kar je 25 odstotkov več kot lani.
Fotografija: Industrija superjaht cveti. Foto: CNN
Odpri galerijo
Industrija superjaht cveti. Foto: CNN

V času okoljske ozaveščenosti je težko verjeti, da se vedno več bogatih ljudi odloča za nakup jahte. Toda kot kažejo statistični podatki, delno tudi zaradi pandemije covida-19, industrija super jaht cveti.

image_alt
Največje superjahte na svetu

Jahta jim v teh časih predstavlja neomejeno svobodo

Število naročenih plovil ali plovil v gradnji, je doseglo nov rekord. Kot navaja The Guardian, naj bi bilo letos izdelanih 1200 jaht, kar je 25 odstotkov več kot lani.

Posrednik za super jahte Will Christie je povedal, da v 20 letih njegove kariere trg še nikoli ni bil tako zaseden. Eden izmed razlogov za povečano zanimanje za plovila je tudi to, da so se lahko ljudje med pandemijo na preprost način izolirali, meni Christie in dodaja, da gre veliko zaslug pripisat tudi delu na daljavo.

»Vsi si želijo svobode in nekateri premožni posamezniki, si to lahko privoščijo. Možnost pobega je v trenutnih časih zelo privlačna,« pravi Christie.

The Guardian navaja, da je med 1200 naročenimi jahtami, 27 dolgih več kot 100 metrov. Največja med njimi je REV Ocean, dolga 183 metrov. Norveški milijarder Kjell Inge Rokke je zanjo odštel 500 milijonov dolarjev.

image_alt
Najbolj razkošne jahte v lasti slavnih in bogatih

Milijarder ima tisočkrat večji ogljični odtis kot povprečni človek

Če so milijarderji navdušeni nad svojimi jahtami, pa so kritiki malo manj. Opozarjajo namreč, da bogati s svojimi igračami povzročajo neizmerno okoljsko škodo.

Peter Newell, profesor mednarodnih odnosov na univerzi Sussex poziva oblikovalce politike, naj ciljajo na elito onesnaževalcev, da bi zmanjšali porabo ogljika. » Ne morete se zanašati samo na empatijo ljudi, morata biti tudi davek in zakonodaja,« je Newell pozval k ukrepanju vlade.

Roman Abramovič. Foto: Toby Melville/REUTERS
Roman Abramovič. Foto: Toby Melville/REUTERS

Tudi Richard Wilk, ugledni profesor na univerzi Indiana, je kritičen do vse večjega števila jaht. » Seveda, če sešteješ vsako super jahto, je to le majhen korak v skupni proizvodnji toplogrednih plinov. Vendar je globalni vpliv 2000 milijarderjev na planet zelo pomemben,« The Guardian povzema Wilkove besede.

Wilk je v nedavni raziskavi s kolegico Beatriz Barros ugotovil, da ima milijarder tisočkrat večji ogljični odtis od povprečnega človeka. Svetovni povprečni odtis CO2 na osebo je slabih pet ton, razlaga strokovnjak.

Po njegovem mnenju je največji onesnaževalec, odgovoren za 33.859 ton izpuščenega ogljika v letu 2018, Roman Abramovič in njegova 162,5 metrska Eclipse.

image_alt
Ikonična jahta Steva Jobsa

Strokovnjak meni, da je dve tretjini izpuščenega ogljika produkt njegove jahte. Ob tem še dodaja, da ni krivo samo gorivo, ampak tudi številčna posadka, ki neprestano uporablja neučinkovite sisteme.

Več iz rubrike