Ikea namerava postati družba brez škodljivih izpustov

Zeleni cilji so po mnenju nizkocenovnega ponudnika pohištva dosegljivi do leta 2030. Posvetili se bodo pametni uporabi električnih izdelkov in pogozdovanju.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Ikea bo investirala dodatnih 200 milijonov evrov, da do leta 2030 doseže zastavljeni cilj - postati podjetje brez ogljičnega odtisa. Švedski ponudnik nizkocenovnega pohištva Ikea, ki predvidoma naslednje leto odpira svoja vrata tudi v Ljubljani, bo investirala dodatnih 200 milijonov evrov v zeleno energijo in pogozdovanje, da bi do leta 2030 dosegala popolnoma brezogljično poslovanje.

Investicijo bo v dveh fazah izvedla Inter Ikea Group, ki ima v lastni blagovno znamko Ikea, s katero upravlja franšiza Ingka Group. Prva faza bo zajemala še strumnejši vstop v zeleno energijo, drugi del investicije pa je namenjen predvsem pogozdovanju. V podjetju se zavedajo, da imajo tudi sami velik vpliv na gospodarstvo, zato se bodo še posebej posvetili trajnostnim projektom, ki vključujejo gretje, hlajenje v smislu pametnih domov, manj pa bodo imeli vpliva, tako britanski Guardian, na dobavitelje tekstila, keramike in stekla. Druga faza, prav tako pomembna, zatrjujejo v podejtju, pa bo skrbno načrtovanje in odgovorno ravnanje z gozdovi. »Prav z njimi lahko vrednost ogljika v ozračju še najbolj uravnavamo. Najverjetneje bomo dali večji poudarek projektom v tropskih in subtropskih regijah, saj je tam ogromno poškodovane zemlje, ki jo je potrebno ustrezno obdelati, pogozdovati. Poleg tega v teh regijah gozdovi rastejo hitreje, kar bi lahko iz ozračja hitreje izničilo večje količine ogljika,« so prepričani v korporaciji.

V zadnjem desetletju je Ingka Group, ki upravlja tudi z blagovno znamko Ikea, v zelene cilje namenila več kot 2,5 milijard evrov, zdaj pa so se načrti za bolj okoljsko ozaveščeno poslovanje še okrepili in dobili dejanska navodila za prestop k bolj trajnostnemu razvoju.

Že zdaj ima Ingka Group v svoji lasti 534 vetrnih elektrarn, 715.000 sončnih elektrarn v 14 državah in nadaljnjih 920.000 kvadratov sončnih celic na strehah lastnih trgovin in tovarn. V petih državah pa družba že poseduje več kot 208.000 hektarjev gozdov.
 

Lotili so se že recikliranja plastike


V družbi se prav tako zavedajo težav, ki jih prinašajo odpadki, pa naj nastajajo na poti do končnega proizvoda, ali pa so to končni proizvodi sami. V Ikei so prepričani, da so že veliko naredili na področju recikliranja tekstilnih odpadkov, kjer je velika težava odpadna vzmetnica, investirali pa so tudi že v proizvodnjo bolj trajnostno usmerjene plastike, se pravi, plastike za večkratno uporabo, in tudi njeno reciklažo. S temu ukrepi je Ingka Group stopila na bolj zeleno poslovno pot.

»Verjamemo, da je najboljši način za zmanjšanje vpliva na podnebje in prispevanje k omejitvi podnebnih sprememb predvsem z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov, a iz ozračja moramo tudi odstraniti obstoječi ogljik. Z integrirano oskrbovalno verigo, globalno prisotnostjo in strokovnim znanjem o gozdovih in podnebnih spremembah lahko pozitivno vplivamo na okolje in prostor,« je dejala Lena Pripp-Kovač, glavna direktorica za trajnostno poslovanje skupine Inter Ikea.

Več iz rubrike