Posestvo Elvisa Presleya vsako leto obišče pol milijona oboževalcev

Graceland spada med najbolj obiskane znamenitosti ZDA. Razkošni dvorec vsako leto obišče več kot pol milijona oboževalcev.
Fotografija: Graceland vsako leto obišče več kot pol milijona oboževalcev. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Graceland vsako leto obišče več kot pol milijona oboževalcev. Foto: Shutterstock

Posestvo Graceland, nekdanji dom Elvisa Presleya, ki se razprostira na 5,6 hektarja površine, je svoja vrata prvič odprl leta 1982. Od takrat je gostil že več kot 20 milijonov obiskovalcev, navaja spletna stran The Travel.

Kralj rokenrola je umrl v starosti 42 let, domnevno zaradi zlorabe drog. Razkošni dom je postal po njegovi smrti svetišče za milijone oboževalcev z vsega sveta.

image_alt
Luksuzno ekološko letovišče za popoln oddih

Leta 1991 se je Graceland vpisal na seznam nacionalnega registra zgodovinskih krajev, leta 2006 pa je bil razglašen za nacionalno zgodovinsko umetnost. Drugi najbolj obiskan ameriški dom na leto obišče 650.000 oboževalcev, kar v gospodarstvo Memphisa prispeva skoraj 130 milijonov evrov, poročajo tuji mediji.  

Najboljši čas za obisk je decembra

Največja atrakcija je kolonialni dvorec s površino 1630 kvadratnih metrov in s 23 sobami, saj omogoča vpogled v življenje največjega glasbenika 20. stoletja. Sicer sta Elvisova spalnica in kopalnica skriti pred očmi javnosti, si pa oboževalci lahko ogledajo telovadnico, snemalni studio in celo otroško sobo Elvisove hčerke.

Graceland Elvisa Presleyja. Foto: Željan Katja/Delo
Graceland Elvisa Presleyja. Foto: Željan Katja/Delo

Poleg notranjosti razkošnega dvorca si obiskovalci lahko ogledajo tudi Presleyeve kostume, artefakte, avtomobile in letalo, ki ga je uporabljal za prevoz na nastope.

The Travel navaja, da je najboljši čas za obisk Gracelanda decembra v času božične turneje. Med prazniki je posestvo za javnost zaprto, sicer pa je odprto vsak dan od 9. do 16. ure. Božična tura ponuja voden ogled po razkošnem dvorcu med poslušanjem prazničnih zgodb o Elvisu Presleyju in družini za 77 evrov.  

Nekoliko bolj ugodna je tura za 40 evrov, ki ponuja ogled okolice dvorca. Z vstopnico je mogoč obisk zabaviščnega kompleksa, v katerem deluje največji Elvisov muzej na svetu, ogled Elvisovega zasebnega letala, avtomobilov in garderobe za nastope.

image_alt
Najbolj luksuzni hoteli na svetu

VIP tura za ceno 163 evrov omogoča obiskovalcem štiriurno uživanje v samostojnem ogledu razkošnega dvorca in zabaviščnega kompleksa. Obiskovalci si lahko poleg tega ogledajo tudi vrhunski salon in ekskluzivno zasebno razstavo.

Uradna spletna stran posestva Graceland navaja še mnoge druge možnosti, ki so prilagojene obiskovalcem in letnemu času.

Elvisova hči prodala 85 odstotkov posestva

Dvorec Graceland sicer ne ponuja nastanitve, je pa ta možna v bližnjem luksuznem hotelu s 450 sobami, dvema restavracijama ter gledališčem oziroma koncertno dvorano za 464 obiskovalcev. Oboževalci z nižjim proračunom se lahko odločijo za bivanje v kampu.

image_alt
Največje in najdražje bivališče na svetu v stečajnem postopku

Leta 1993 je posestvo podedovala Elvisova hčerka Lisa Marie Presley. Več kot 12 let kasneje so jo visoki stroški vzdrževanja prisilili k prodaji 85 odstotkov posestva. Skoraj 86 milijonov evrov vreden delež je kupil Robert F. X. Sillerman, ustanovitelj podjetja za promocijo glasbe in športa SFX Entertainment.

Lisa Marie je kljub prodaji večinskega deleža obdržala lastniško pravico nad Gracelandom, kamor se za praznike rada vrača, navajajo nekateri mediji.

Več iz rubrike