Elon Musk kaže naklonjenost do Donalda Trumpa

Ameriški mogotec Elon Musk je napovedal, da bo bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu omogočil vrnitev na Twitter.
Fotografija: Elon Musk in Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm in Brendan Smialowski / AFP
Odpri galerijo
Elon Musk in Donald Trump. Foto: Nicholas Kamm in Brendan Smialowski / AFP

Napoved ima seveda potencial uresničitve le, če bo načrtovani odkup družbenega medija dejansko uspel. Elon Musk je sicer za odkup Twitterja ponudil 44 milijard dolarjev, ki pa jih še ni zbral.

Zakaj so Trumpa sploh blokirali?

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu so zaprli račun na Twitterju, potem ko je z neutemeljenimi izjavami o »ukradenih« predsedniških volitvah novembra 2020 svoje privržence prepričal v napad na zvezni kongres, je nedavno poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

image_alt
Twitter ne bo več brezplačen

»Mislim, da prepoved Donaldu Trumpu ni bila pravilna. Mislim, da je bila napaka. Sam bi odpravil trajne prepovedi. Moje mnenje, ki ga deli ustanovitelj Twitterja Jack Dorsey, je, da ne bi smeli imeti trajnih prepovedi,« je dejal Musk. Twitter je bil priljubljen Trumpov medij, kjer je objavljal tudi neresnice, šele proti koncu njegovega predsedniškega mandata pa so začeli nekatere objave označevati kot zavajajoče in dodajati povezave na dejstva.

Sodu je izbilo dno, ko je Trump spodbujal napadalce na kongres in jih hvalil, navaja STA. Prepovedi na Twitterju sicer ni dobil zaradi laganja, saj slednje razen v primeru, ko gre za laganje pod prisego, ni kaznivo. Niso pa dovoljeni spodbujanje k nasilju, sovraštvu in podobna protizakonita dejanja.

image_alt
Donald Trump spet v posmeh

Po Muskovi napovedi o nameravanem prevzemu Twitterja se je v ZDA razvnela debata o svobodi govora, pri čemer predvsem konservativni politiki podpirajo idejo, da se lahko objavi vse, brez omejitev, levousmerjeni pa opozarjajo na nevarnosti tovrstnih objav.

Trump trdi, da se na Twitter ne bo vrnil, ker ima svoj družbeni medij 'Resnica Družba'. Tega sicer tarejo številni porodni krči in pomanjkanje zanimanja. Splošno prepričanje je, da se bo vrnil na Twitter, takoj ko mu bo spet dovoljeno, povzema STA.

Musk je priznal, da njegov prevzem Twitterja in Trumpova vrnitev še nista zagotovljena. »Nisem še lastnik Twitterja, tako da še ni povsem gotovo, da se bo to zgodilo. Ker, kaj pa, če ne bom lastnik Twitterja?« je dejal.

image_alt
Bill Gates svari pred vlaganjem v bitcoin

Več iz rubrike